Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Σφαγείο με το ρεύμα, υπερδιπλάσιες οι αποκοπές (κι ακόμη δεν μπήκε ο χειμώνας…)

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Αυτό μου το είπε χτες ο φίλος μου ο Βαγγέλης (ας τον πούμε Βαγγέλη), που διατηρεί κατάστημα νεωτερισμών (έτσι τα λέγαμε εμείς οι παλιόγεροι!) στην πατρίδα μου, στα Τρίκαλα. Κι εκεί που καθότανε και βάραγε μία μία αλλά και ομαδικά τις περαστικές μύγες (αν νομίζετε ότι η αγορά κινείται, πλανάσθε πλάνην οικτράν…), μπαίνει ένας τυπάκος φουριόζος στο μαγαζί.
«Με στείλανε να κόψω το ρεύμα», λέει στον Βαγγέλη ατάκα κι επί τόπου.
«Πώς θα το κόψεις», του λέει ο φίλος, «χτες έληξε και είναι μόνο πενήντα ευρώ».
«Έτσι μου είπαν», απαντάει ο άλλος.
«Κάτσε να πάρουμε τα κεντρικά», του αντιγυρίζει ο Βαγγέλης.
Παίρνουν τα κεντρικά του παρόχου, βγαίνει μια τύπα, συζητάνε, του λέει του Βαγγέλη «χρωστάτε».
«Ναι», της λέει ο Βαγγέλης, «αλλά έληξε χτες ο λογαριασμός και είναι μόνο πενήντα ευρώ».
«Χρωστάγατε όμως», του απαντάει η εκπρόσωπος και του αναφέρει μια παλιότερη οφειλή, που είχε αργήσει ο μαγαζάτορας να την αποπληρώσει, αλλά στο τέλος τα έβαλε τα λεφτά και με το παραπάνω.

Τη συνέχεια δεν θα την γράψω, γιατί είμαστε οικογενειακή ιστοσελίδα και μας διαβάζουν και μικρά παιδιά με φιλοδοξία να μεγαλώσουν δίχως τραύματα. Αλλά μπορώ να σημειώσω ότι ο Βαγγέλης εξεφράσθη ως καραγωγέας, που θα έλεγε και ο αλησμόνητος ο Χατζιδάκις!
Και δεν είναι ο μόνος υποθέτω, μιας και όπως έγινε γνωστό από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι εντολές προς τον Διαχειριστή για αποκοπές ρεύματος έφτασαν τις 360.000 στο πρώτο δεκάμηνο του έτους, όταν πέρυσι για το σύνολο του έτους ήταν 168.000.
Το ξαναγράφω, για όσους και όσες έχασαν προσωρινά το φως τους:
Οι εντολές προς τον Διαχειριστή για αποκοπές ρεύματος έφτασαν τις 360.000 στο πρώτο δεκάμηνο του έτους, όταν πέρυσι για το σύνολο του έτους ήταν 168.000.
Όπως πάει δηλαδή το πράγμα, θα πάμε για περισσότερες από 400.000 αποκοπές (τι κομψή λέξη!) μέσα στο 2022, πάνω κάτω δυόμιση φορές περισσότερες σε σχέση με το 2021. Κι αν δεν είναι αυτό πρόοδος, αν δεν είναι αυτό προκοπή, τι είναι δηλαδή, μπροστά προχωράει η Ελλάδα και στο κατόπι της ακολουθούν ασθμαίνοντες οι Ευρωπαίοι!

Και θυμάμαι τώρα εγώ, την είδηση που είχε σκάσει στις αρχές του καλοκαιριού ότι δηλαδή ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας δυσκολεύονταν από λίγο ως πολύ να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Ε λοιπόν, εκείνοι που είχαν μείνει στο «λίγο» πες ότι και με την βοήθεια του τουριστικού κύματος (μας έσωσε ο Κικίλιας!) κάπως τα κουτσοκατάφεραν. Οι άλλοι, όμως, με το «πολύ», πήγαν άπατοι, σαν τις ελπίδες του Ολυμπιακού με τον Μαρσέλο. Για να επιβεβαιωθεί η έρευνα της Focus, που έβρισκε πως λόγω της ακρίβειας το 80 % του πόπολου μείωσε την κατανάλωση ρεύματος, ενώ το 81 % θεωρεί ότι η τιμή του ρεύματος έχει ανέβει υπερβολικά και το 16 % ότι ανέβηκε «αρκετά»…

Οπότε έρχονται τώρα οι εταιρείες και ζητάνε από την κυβέρνηση να καθιερώσει σύστημα τύπου «Τειρεσία» για τους καταναλωτές ρεύματος, προκειμένου να «ενημερώνονται αν ο υποψήφιος πελάτης τους έχει οφειλές σε προηγούμενο πάροχο και τον οποίο δεν θα δέχονται αν παράδειγμα δεν έχει πληρώσει ή δεν έχει ρυθμίσει τους δύο τελευταίους λογαριασμούς». Τι να σας πω, σαμπάνιες ανοίγουν στην Κόλαση τα φαντάσματα του Εφιάλτη και του Πήλιου Γούση!
  • το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)