Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Ψώνια μέσα στο αυτοκίνητο – Το πρόστιμο που καλείσαι να πληρώσεις

Ψώνια μέσα στο αυτοκίνητο – Το πρόστιμο που καλείσαι να πληρώσεις 


 

 Η αγαπημένη συνήθεια των οδηγών τελικά δεν είναι και τόσο αθώα

Η μεταφορά των προϊόντων απο το σούπερ μάρκετ στο σπίτι με το αυτοκίνητο είναι μία συνήθεια όλων μας, που συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα.

Ωστόσο, γνωρίζατε πως μπορεί να σας στοιχίσει ένα «τσουχτερό» πρόστιμο;

Το λάθος που κάνουμε όλοι εν αγνοία μας, είναι πως τοποθετούμε τα ψώνια στον θάλαμο των επιβατών και όχι στο χώρο των αποσκευών.

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς υπό συγκεκριμένες συνθήκες όχι μόνον μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην οδήγηση αλλά και να προκαλέσει κάποιον σοβαρό τραυματισμό.

Ως γνωστόν σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση τα αντικείμενα που βρίσκονται ελεύθερα στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου είναι πολύ πιθανόν να εκσφενδονιστούν προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για τον οδηγό και τους επιβάτες.

Ειδικότερα, ένα αντικείμενο το οποίο δεν υπερβαίνει σε βάρος τα 500 γραμμάρια να θεωρείται από τους περισσότερους αθώους, ωστόσο, στην περίπτωση που το όχημα συγκρουστεί με την ταχύτητα των 50 χλμ./ώρα, το πραγματικό του βάρους αυξάνεται σχεδόν στα 22 κιλά, ενώ αν η ταχύτητα της πρόσκρουσης αγγίξει τα 90 χλμ./ώρα τότε το βάρος εκτινάσσεται πάνω από τα 70 κιλά.

Πρόκειται για το γνωστό «φαινόμενο του ελέφαντα». Ένα αθώο ελαφρύ αντικείμενο μπορεί να αποκτήσει σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση το βάρος ενός… ελέφαντα.

Το πρόστιμο

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στη χώρα μας, η φόρτωση αντικειμένων στο αυτοκίνητο θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην περιορίζεται ή παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού, να μην εμποδίζεται η οδήγηση του οχήματος και να μη μειώνεται η σταθερότητα αυτού.

Το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται για εκείνους τους οδηγούς που θα παραβιάσουν τη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 32 του ΚΟΚ είναι 80 ευρώ και μολονότι δεν είναι υψηλό, ο κίνδυνος από αντικείμενα τα οποία δεν βρίσκονται σωστά αποθηκευμένα είναι μεγάλος.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)