Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Στους 38 οι νεκροί - Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

 

 
 
 
Τραγωδία στη Λάρισα: Οι περισσότεροι νεκροί είναι φοιτητές

 Ο τελευταίος απολογισμός για την τραγωδία με τα τρένα στα Τέμπη αναφέρει ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 38, σύμφωνα με πηγές του ΕΚΑΒ, ενώ από τους 85 τραυματίες, οι 53 νοσηλεύονται και οι υπόλοιποι 32 έχουν πάρει εξιτήριο. Μέχρι τις 09:00 ο επισήμος απολογισμός ήταν 32.

 Απόγνωση επικρατεί στα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν δεκάδες τραυματίες και νεκροί, μετά τη θανατηφόρα σύγκρουση τρένων στην κοιλάδα των Τεμπών.

Μια τρομερά δυσάρεστη πληροφορία από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι νεκροί είναι φοιτητές.

Όπως ανέφερε διασώστης, ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλοί νέοι, φοιτητές, ενώ πολλές σοροί τώρα είναι στην διαδικασία αναγνώρισης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δύσκολη.

Ο κύριος Νίκος, διασώστης, που επιχειρεί στο σημείο του δυστυχήματος δήλωσε στο Mega: «Επιχειρήσαμε 20 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από τα τμήματα της Λάρισας, της Κατερίνης και την Ελασσόνας στο σημείο που ήταν το συμβάν. Στα τρία πρώτα βαγόνια δεν ήταν δυνατόν να πλησιάσει κάποιος πολύ. Φθάσαμε στις 12 και μιση η ώρα το βράδυ».

Για την κατάσταση των ανθρώπων που αντίκρισαν περιέγραψε ο διασώστης: «Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς υπήρχαν πολλοί νεκροί. Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στην ζωή και στα βαγόνια – κυρίως στα τρία πρώτα – δεν ήταν κανένας εν ζωή. Οι τραυματίες βγήκαν την πρώτη μία με μιάμιση ώρα».

Ο διασώστης ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολύ νεαρά παιδιά μεταξύ αυτών είναι φοιτητές, είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του «υπήρχαν νέα παιδιά στην πλειονότητά τους, το 80% ήταν νέα παιδιά, κάτω από 30 ετών».

Στο μεταξύ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί οι σοροί 9 ατόμων και 48 τραυματίες εκ των οποίων οι δύο έχουν διασωληνωθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και δύο παιδιά ηλικίας 7 χρόνων και 9 μηνών αντίστοιχα, τα οποία φέρονται να έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

Οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων και της πυροσβεστικής συνεχίζονται και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.

Σε αυτά τα τηλέφωνα μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς

Ανακοινώθηκε η τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των συγγενών όσων επέβαιναν στο τρένο που κατευθυνόταν προς Θεσσαλονίκη και συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη.

Οι συγγενείς των επιβατών μπορούν να επικοινωνούν στο: 2410-683175 και 2410-683176.

«Οι προσπάθειες έρευνας έχουν επικεντρωθεί στα 2 πρώτα βαγόνια, που έχουν ανασηκωθεί. 32 επιβεβαιωμένοι νεκροί, 53 τραυματίες» ανάφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στην έκτακτη ενημέρωση για την τραγωδία στα Τέμπη με τα δύο τρένα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ανάφερε ότι «υπάρχουν δύο τηλεφωνικές γραμμές 2410683175-6 για να πάρουν πληροφορίες οι συγγενείς για τους επιβάτες που μεταφέρθηκαν σώοι στη Θεσσαλονίκη και για όσους μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Στο Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται σε εξέλιξη η αναγνώριση και ταυτοποίηση νεκρών».

Τι προκάλεσε την τραγωδία στη Λάρισα

Συγκλονίζει η τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στη Λάρισα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το επιβατικό τρένο φεύγοντας από τη Λάρισα έπρεπε να παραμείνει στην άνοδο, ωστόσο είχε διακλαδωθεί και βρισκόταν στην κάθοδο προς Αθήνα όπου κινούταν η εμπορική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα τη μοιραία σύγκρουση.

Ο πρόεδρος ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας εξήγησε στο Mega πώς έγινε η φονική σύγκρουση.

Ο I. Ντίτσας σημείωσε πως η μία γραμμή είναι άνοδος και η άλλη κάθοδος, ενώ δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιο λόγο ο σταθμάρχης τον έβαλε σε άλλη γραμμή. 

Όσο για τον σταθμάρχη, σημείωσε πως καταθέτει ήδη στην αστυνομία και πρόσθεσε ότι είναι δυνατόν να μην πατήθηκε το κουμπί για να αλλάξει γραμμή το τρένο. 

Όπως είπε αν ο σταθμάρχης δεν καταλάβει εγκαίρως το λάθος, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει το τρένο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εφόσον δεν το κατάλαβε από την αρχή, στη συνέχεια δεν υπήρχε τρόπος να το καταλάβει».

Με πληροφορίες από: alfavita.gr & newsbomb.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)