Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Σύμβαση 717 – Η αδράνεια σε αριθμούς: Παρέλαβαν το 68% του έργου, παρέδωσαν 4 χρόνια μετά μόλις το 77%

Σύμβαση 717 – Η αδράνεια σε αριθμούς: Παρέλαβαν το 68% του έργου, παρέδωσαν 4 χρόνια μετά μόλις το 77%
 
 
 
Με τον «αραμπά» πήγαιναν τα έργα τηλεδιοίκησης στη γραμμή του ΟΣΕ τα 4 χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.
Όσο περνούν οι μέρες νέα στοιχεία αποκαλύπτονται μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Με τον «αραμπά» συνέχιζαν τα απαραίτητα έργα στα τρένα κατά την τετραετία της ΝΔ, όπως καταγράφεται σε επίσημα έγγραφα. Και αυτό γιατί η περίφημη σύμβαση 717 για τα έργα στον ΟΣΕ, έφτασε από το μηδέν μέσα σε σχεδόν τέσσερα χρόνια στο 68% και επί ΝΔ στο 77%. Αλλά δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της διεύθυνσης έργων της ΕΡΓΟΣΕ, της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, το τμήμα που είχε προγραμματίσει το Μαξίμου να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με φιέστα - που τελικά ματαιώθηκε στο «παρά πέντε» μετά την τραγωδία στα Τέμπη - ήταν έτοιμο σε ποσοστό 95%. Πέντε ολόκληρα χρόνια πριν, επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Εργασίες Επιδομής:

Η ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή του Σ.Σ. Γαλλικού έχει κατασκευαστεί και αποδοθεί σε κυκλοφορία με ΔΠΧ.

Εργασίες Σημοτοδότησης και Τηλεδιοίκησης:

  1. Οι καλωδιοφορείς σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών έχουν ολοκληρωθεί.
  2. Η ανάταξη του σηματοτεχνικού εξοπλισμού γραμμής και τεχνικών δωματίων έχει ολοκληρωθεί.
  3. Υπολείπονται εργασίες που αφορούν τις δοκιμές καλής λειτουργίας της σηματοδότησης.

Για τη τηλεδιοίκηση Θεσσαλονίκης υπολείπονται συμβατικές εργασίες αναβάθμισης καθώς και εργασίες των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται από την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση.

Συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης των εργασιών για το συγκεκριμένο τμήμα περίπου 95%.

Εκτίμηση ολοκλήρωσης εργασιών Σηματοδότησης και Τηλεδιοίκησης: 3 μήνες για εργασίες σηματοδότησης και 8 μήνες για την τηλεδιοίκηση από την υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης».

Πρόκειται για το τμήμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να εγκαινιάσει 4 χρόνια μετά, την επόμενη ημέρα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

εργοσε, τεμπη, έργα συριζα 2018, ντοκουμεντο, τραγωδια τεμπη 2023

Επίσης, σε έγγραφο του 2023, αναφέρεται για την πορεία του έργου για τα εγκατεστημένα συστήματα σηματοδότησης της σιδηροδρομικής γραμμής του κύριου άξονα ΠΑΘΕΠ: «Η αρχική σύμβαση (Σ. 717/2014) έχει ολοκληρωθεί σήμερα σε ποσοστό 77% περίπου, ενώ η 1η ΣΣΕ (Σ. 717_1/2021) έχει ολοκληρωθεί σήμερα σε ποσοστό 17% περίπου».

Δηλαδή, από το 68% του έργου που είχε παραδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε 4 χρόνια η ΝΔ αύξησε το ποσοστό μόλις στο 77%. Διαφορετικά, φαίνεται από τα έγγραφα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα έργο από το μηδέν (σύμβαση 2014) φτάνοντας να το ολοκληρώσει σε ποσοστό 68% σε περίπου μια πενταετία. Για να σημειώσει σκορ +7% η διακυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε μια τετραετία.

ergose, τρενο, ντοκουμεντο, τραγωδια τεμπη 2023, συριζα, νδ, μητσοτακης

Η «αλήθεια» της ΝΔ και η νέα απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ χαρακτήρισε ψέμα τη δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη σύμφωνα με την οποία «παραδώσαμε το 68% του έργου, αλλά η Αlstom δεν υπέγραφε τις μελέτες».

Κατά την «αλήθεια» της ΝΔ: «Η σύμβαση, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2014, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως το 2016, αναπτύχθηκε έως το 2017 μερικώς. Είχε υπάρξει παράδοση του 32% του παραδοτέου, στο οποίο δυστυχώς, όμως, «υπήρχαν σοβαρότατα σφάλματα, κατ' αποτέλεσμα ένα ποσοστό όχι πάνω από 18% ήταν αυτό που ήταν γνήσια λειτουργικό τα δύο αυτά χρόνια. Το υπόλοιπο χρειαζόταν να ανακατασκευασθεί. Το 2017 σταματά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρότατα λάθη στην εφαρμογή». Επιπλέον, το περίφημο 68% αναφέρεται σε ποσοστά απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων και όχι σε λειτουργικά τμήματα τα οποία παραδόθηκαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΣΕ για χρήση. Συγκεκριμένα: επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκαν 17 σταθμοί, σε σύνολο 52, εκ των οποίων οι μισοί ανακατασκευάστηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ αδαπάνως για το δημόσιο και κατασκευάστηκαν 19 επιπλέον. Σχετικά με το ETCS, μέχρι το 2020 είχαν παραδοθεί μηδέν (0) σταθμοί, ενώ μεταξύ 2020-2023 παραδόθηκαν 21 σταθμοί για χρήση στον ΟΣΕ, ήτοι το 40% του έργου».

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδομούν τα «επιχειρήματα» της ΝΔ σημείο προς σημείο. Αναλυτικά:

Για το ότι «η Αlstom δεν υπέγραφε τις μελέτες»:

  1. Η ΕΡΓΟΣΕ από την αρχή και προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, παρελάμβανε με τη σημείωση να ελεγχθούν και να υπογραφούν από τη δανειοπάροχο εταιρεία Αlstom. Κι αυτό γιατί η «εκπληκτική» σύμβαση επί κυβέρνησης Σαμαρά, δεν το περιέλαβε ρητά. Το πόρισμα της ΕΔΕΛ ορίζει ότι μπορεί να τις υπογράψει στο τέλος της υλοποίησης του έργου.

Για το ότι «το 2017 σταματά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρότατα λάθη στην εφαρμογή»:

  1. Τα στοιχεία που δόθηκαν τώρα, για κάθε μήνα: προγραμματισμός εργασιών, πρωτόκολλα παραλαβής, πρωτόκολλα παραλαβής αφανών εργασιών, λογαριασμούς υλοποιηθέντων τμημάτων του έργου, τι τελικά είναι, αναρωτιούνται, προφανώς ρητορικά.

Για τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι «το περίφημο 68% αναφέρεται σε ποσοστά απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων και όχι σε λειτουργικά τμήματα τα οποία παραδόθηκαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΣΕ για χρήση. Συγκεκριμένα: επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκαν 17 σταθμοί, σε σύνολο 52, εκ των οποίων οι μισοί ανακατασκευάστηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ αδαπάνως για το δημόσιο και κατασκευάστηκαν 19 επιπλέον. Σχετικά με το ETCS, μέχρι το 2020 είχαν παραδοθεί μηδέν (0) σταθμοί, ενώ μεταξύ 2020-2023 παραδόθηκαν 21 σταθμοί για χρήση στον ΟΣΕ, ήτοι το 40% του έργου».

Στο σημείο αυτό σχολιάζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από αυτό και μόνο φαίνεται πόσο άσχετοι με το αντικείμενο είναι οι «άριστοι» της ΝΔ. Και τονίζουν: Στα δημόσια έργα δεν υπάρχει μονάδα μέτρησης «ΣΤΑΘΜΟΙ». Υπάρχει σύμβαση με συγκεκριμένο τιμολόγιο τιμών και εργασιών. Έτσι, όταν υλοποιούνται οι εργασίες οι ανάδοχοι καταθέτουν λογαριασμό γι' αυτά που έχουν υλοποιήσει.

Νέα ερωτήματα

Σημειώνουν δε, ότι στο σημείο αυτό «υποκρύπτεται και μια παρανομία. Ποιοι είναι οι μισοί σταθμοί που ανακατασκευάστηκαν; Γιατί δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο ούτε στην αρχική σύμβαση 717 της κυβέρνησης Σαμαρά, ούτε στη συμπληρωματική που υπέγραψαν το 2021 με καθυστέρηση δύο χρόνων». Και ανακύπτει το ερώτημα: Πώς τα «ξήλωσαν» όταν δεν προβλέπεται στη σύμβαση;

Ποιόν εξυπηρέτησαν με αυτή την πρακτική; Και γιατί αν έπρεπε να γίνει δεν το περιέλαβαν στη συμπληρωματική; Μάλιστα, είναι ένας από τους λόγους που αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής ETCS στην επιστολή παραίτησης του. Επιστολής, που προκάλεσε σάλο η δημοσιοποίησή της, μετά την τραγωδία στα Τέμπη. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)