Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Οι επόμενες κινήσεις των κτηνοτρόφων: Αγωγή κατά Άδωνι-Γεωργαντά

 

 
Μονόδρομος αποδεικνύεται η νομική οδός για τους κτηνοτρόφους μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες για τις τιμές των αμνοεριφίων εξαιτίας των εορτών του Πάσχα.

«Έχει γίνει κυριολεκτικά η σφαγή των κτηνοτρόφων» σχολιάζει με νόημα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, προαναγγέλλοντας περαιτέρω κινήσεις των κτηνοτρόφων στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Εκτός από την προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έχει ανακοινωθεί εδώ και ημέρες, οι επαγγελματίες προσανατολίζονται στο να καταθέσουν αγωγή κατά του υπουργού Ανάπτυξης, αλλά και του εξαφανισμένου υπουργού Αγροτικής Παραγωγής.

«Μας βρήκαν "στον ύπνο", μας δουλεύανε» δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο κ. Μόσχος για να υπογραμμίσει «έχει γίνει κυριολεκτικά η σφαγή των κτηνοτρόφων, δυστυχώς, ήταν το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στην αιγοπροβατοτροφία. Με αυτά που ζήσαμε με τον κ. Γεωργιάδη, είμαστε πραγματικά σε απελπιστική κατάσταση ... Σε σχέση με τις τιμές που είχαμε συμφωνήσει, έχουμε κατέβει 1-1,5 ευρώ αναγκαστικά, να μπορέσουν να "φύγουν" τα αμνοερίφια, να φτάσουν σε κάποιες αγορές που έβαλε ο κ. Άδωνις. Ήρθε και μας έβαλε σχεδόν μια τιμή, στήνοντας ένα καρτέλ, εμείς γι' αυτό τον έχουμε καταγγείλει, ότι έχει στήσει ένα καρτέλ με τους "ημέτερους", τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ... Αυτό έχει γίνει όλο το τελευταίο διάστημα εις βάρος του κτηνοτρόφου, αλλά και των φτωχών καταναλωτών ... λέει και ευαγγελίζεται κάθε φορά ο κ. Γεωργιάδης, χωρίς να λέει ... την πολιτική ευθύνη ποιος την έχει για την εξαθλίωση στην κοινωνία. Τέσσερα χρόνια κυβερνούν, αυτοί δεν την έχουν την ευθύνη για την φτωχοποίηση της κοινωνίας; ... Μας έχει πει πάρα πολλά ψέματα ... αυτό που έκανε, να μας λέει τρεις ημέρες νωρίτερα ότι δεν μπαίνει στο καλάθι το αρνί γιατί δεν θέλει να αναστατώσει την αγορά, να καταστρέψει κρεοπώλες και κτηνοτρόφους».

«Συνεχίζουμε να το ψάχνουμε νομικά, πιστεύω μετά τις γιορτές να δούμε τι θα κάνουμε, αν θα το προχωρήσουμε. Θα πάμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για καταγγελία ... μπορεί να προχωρήσουμε σε αγωγές και εις βάρος του κ. Γεωργιάδη και εις βάρος του κ. Γεωργαντά, του υπ. Γεωργικής Ανάπτυξης που δυστυχώς είναι άφαντος αυτές τις ημέρες, προσπαθούμε να τον βρούμε ... Το αιτιολογικό είναι το στήσιμο καρτέλ για εναρμονισμένες τιμές. θα κάνουμε την καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Προσπαθούμε να δούμε πώς θα σταθεί νομικά, να μην έχουμε νομικά θέματα. Δεν έχουμε και άλλο δρόμο, μας βρήκαν "στον ύπνο" γιατί ουσιαστικά μας δουλεύανε. Πιο μπροστά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όταν τον κουβεντιάζαμε έλεγε "δεν υπάρχει περίπτωση", "δεν θα μπει", ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης μας είχε πει ότι δεν θα μπει. Και εντελώς ξαφνικά μπήκε», προσέθεσε.

Ο Δημήτρης Μόσχος, τέλος, επισήμανε ότι «το πιο βασικό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι αυτή την στιγμή εμείς πουλάμε με ζημία και μάλιστα αρκετά μεγάλη, αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις τα 2-2,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα ο κάθε συνάδελφος τι συμφωνία έκανε και τι πίεση δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες ... Για να γίνει ένα αρνάκι 10 κιλά, θέλει να μείνει στο στάβλο 45 ημέρες. Θα φάει 65 κιλά γάλα πρόβειο, που με 1,6 ευρώ είναι 104 ευρώ, είναι ήδη δηλαδή 10,4 ευρώ ανά κιλό το κόστος ... Είχαμε κλείσει αρκετές συμφωνίες, να είναι η τιμή γύρω στα 8,5-9 ευρώ, δυστυχώς αυτό δεν επετεύχθη, πουλάμε κάτω από 8 ευρώ, πολλές φορές κάτω και από 7 ευρώ».

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Τις κοπριές μη ξεχάσετε(που κάποτε αφήνατε σε πόρτες γραφείων) να τις λουστείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)