Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Διήμερες εκδηλώσεις για την ενθρόνιση του Κάρολου Γ' στο Λονδίνο

 

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο Λονδίνο εν όψει της στέψης του βασιλιά Κάρολου του Γ' στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, στις 12 το μεσημέρι (2 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Σάββατο με την επίσημη τελετή, ενώ θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή.

Από τις 9 το πρωί τοπική ώρα, θα ανοίξουν οι πύλες του Αββαείου, ώστε έως τις 11 παρά τέταρτο να έχουν πάρει τις θέσεις του αρχηγοί κρατών, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των χωρών της Κοινοπολιτείας, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, ξένοι βασιλείς και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η πομπή με τον Κάρολο Γ' και τη σύζυγό του, Καμίλα, θα ξεκινήσει στις 10.20 από το παλάτι για να φτάσει στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ στις 10.53 και να εισέλθουν στο ναό στις 11 και να ξεκινήσει η λειτουργία.

Charles McQuillan/Pool Photo via AP

Στις 12 το μεσημέρι ακριβώς θα γίνει η στέψη, με τον αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπέρι να τοποθετεί το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου. Θα ηχήσουν τρομπέτες και θα εκτοξευθούν χαιρετισμοί με όπλα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη μία το μεσημέρι, θα ολοκληρωθεί η λειτουργία τελειώνει και ο Κάρολος Γ' με τη βασίλισσα Καμίλα θα ξεκινήσουν σε πομπή να επιστρέφουν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Εκεί, θα δεχθούν χαιρετισμό από τον στρατό στους κήπους του παλατιού και στη συνέχεια θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να παρακολουθήσουν πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών, αν το επιτρέπει ο καιρός.

Η Κυριακή θα είναι μέρα εορτασμών, ενώ θα κλείσουν 3.000 δρόμοι, όπου θα γίνουν υπαίθρια πάρτι, σε κάποια από τα οποία θα συμμετάσχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Rob Pinney/Pool Photo via AP

Στις 7 μ.μ. της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί συναυλία στους χώρους του Κάστρου του Ουίνσδορ, την οποία θα παρακολουθήσει ένα πλήθος 20.000 ανθρώπων. Η συναυλία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας και... διαδηλώσεις

Με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν να παρακολουθήσουν την τελετή και τις βασιλικές πομπές, η αστυνομία του Λονδίνου έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν στους εορτασμούς για το χρυσό ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Επίσης, εκτός από αυτούς που αδημονούν να ζήσουν τη στέψη του Καρόλου Γ', αντίπαλοι της μοναρχίας έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, παρά τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα.

Η ομάδα Republic σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαδήλωση σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Δήλωσαν ότι έλαβαν επιστολές από το υπουργείο Εσωτερικών που τους προειδοποιούσε για τις αυξημένες εξουσίες που παραχωρήθηκαν στην αστυνομία για να αντιμετωπίσει τις δημόσιες διαδηλώσεις, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ είπε ότι η ανοχή της στη διαμαρτυρία θα είναι χαμηλή εκείνη την ημέρα.

AP Photo/Scott Garfitt

«Η Δημοκρατία δεν θα αποθαρρυνθεί και θα διαδηλώσουμε στην πλατεία Τραφάλγκαρ και κατά μήκος της πορείας της στέψης το Σάββατο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Republic, Γκράχαμ Σμιθ.

«Είναι ενδεικτικό ότι ο Κάρολος, ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει για διάφορα θέματα, επέλεξε να μην υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα όταν αυτά απειλούνται στο όνομά του. Ίσως θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία», πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)