Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Υφαρπάζουν ψήφους...


Συνειδητή «δωροδοκία» 23.000 ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με... μεθοδεύσεις που παραπέμπουν στο σκληρό κράτος της ΕΡΕ, αποκαλύπτει σήμερα το Documento. Αυτή η στρατηγική συνεχίζεται με στόχο να «δωροδοκηθούν» 17.757 τραπεζοϋπάλληλοι ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου. Οπως αποδεικνύεται από έγγραφο του ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακράτησε αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές χιλιάδων επαγγελματιών για τρία χρόνια, για να επιστρέψει μέρος αυτών σαν «καλή Σαμαρείτισσα» την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, δηλαδή δύο ημέρες προτού στηθούν οι κάλπες. Αναφερόμαστε σε επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών των ετών 2019 και 2020, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, που επιβάλλει ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), οι οποίες έπρεπε να είχαν επιστραφεί στο τέλος του 2020 και επιστράφηκαν τη 19η Μαΐου 2023 χωρίς τόκο και επιπρόσθετα με την «πώληση ελπίδας» για μελλοντικές νέες επιστροφές. Ομως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός που αρέσκεται να σβήνει κεράκια σε τούρτα που τον απεικονίζει σαν Σούπερμαν και έχει διαλύσει τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή και τις συντάξεις, δεν σταμάτησε εκεί.

Για να κατανοήσουμε το αισχρό του πράγματος αρκεί να αναφέρουμε ότι:

• Στις 18 Μαΐου 2023 και στις 12.27 αποστέλλει το ενημερωτικό δελτίο Τύπου με το οποίο ενημερώνει για την καταβολή την επόμενη ημέρα 20,33 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ, μισθωτούς μηχανικούς, καθώς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ).

• Την ίδια ημέρα, 23 λεπτά μετά, στέλνει νέο δελτίο Τύπου με το οποίο επιτίθεται στον νόμο Κατρούγκαλου επειδή, όπως αναγράφει, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πλήρωναν τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές αν δεν είχε αλλάξει ο τρόπος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών με τον νόμο Βρούτση το 2020. Δηλαδή στις 12.27 της 18ης Μαΐου εμφανίζεται σαν «καλός Σαμαρείτης» που επιστρέφει εισφορές, οι οποίες έπρεπε να επιστραφούν βάσει διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου μέχρι το τέλος του 2020, και 23 λεπτά μετά ψευδολογεί ασύστολα εμφανίζοντας ότι δήθεν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πλήρωναν τριπλάσιες εισφορές αν παρέμενε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το αληθές βέβαια είναι ότι πράγματι όσοι λάμβαναν ποσά άνω των 20.000 ευρώ θα πλήρωναν τριπλάσιες εισφορές. Ομως το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωνε κάτω από 200 ευρώ μηνιαίως (και το 82% κάτω από 180 ευρώ μηνιαίως). Αρα με τον νόμο Βρούτση που ανέβασε την κατώτερη ασφαλιστική κλάση στα 220 ευρώ, το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει περισσότερα απ’ όσα πλήρωνε από το 2016 που ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου μέχρι το 2020 που τέθηκε –στις 28 Φεβρουαρίου– σε ισχύ ο νόμος Βρούτση.

Αν δεν καταλάβατε, το πιο φτωχό βιογραφικό της χώρας (στα 58 χρόνια του δεν έχει εγγράψει μία ώρα απασχόλησης στη ζωή του), ο Κ. Χατζηδάκης, ψευδολογεί με αισχρό τρόπο, χρησιμοποιώντας τα κανάλια ενημέρωσης του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ώστε να περάσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στις ασφαλιστικές εισφορές. Αντί να απολογείται διότι αυτός και ο Παναγιώτης Δουφεξής, πρώην διευθυντής του υπουργικού γραφείου του, που ορίστηκε σαν το μακρύ δεξί του χέρι ως διοικητής του ΕΦΚΑ, παρακράτησαν επί σχεδόν 40 μήνες ποσά που όφειλαν να επιστρέψουν, εκείνος θριαμβολογεί διότι επέστρεψε χρήματα με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου τον οποίο 23 λεπτά μετά κατακεραύνωνε.

Οπως προκύπτει από το με αριθ. 1800696/10.04.2023 έγγραφο του ΕΦΚΑ, που αποκαλύπτει το Documento, η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει από τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του νόμου 4387/2016. Αυτός ο νόμος έχει ονομαστεί νόμος Κατρούγκαλου...

Tζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)