Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Παντού ΠΑΣΟΚ

 

Κάποτε ΠΑΣΟΚ, σήμερα υπουργοί Μητσοτάκη...


Στους 63 υπουργούς και υφυπουργούς της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη εντοπίζει κάποιος 11 πρόσωπα, δηλαδή... περίπου το 1/6, που στο παρελθόν είχαν κάποια διαδρομή, άλλοι σημαντική και άλλοι περιορισμένης εμβέλειας, στο ΠΑΣΟΚ.

Ολοι τους έχουν βέβαια κόψει εδώ και πολλά χρόνια τους δεσμούς τους με το κόμμα που τους ανέδειξε ή είχαν απλώς θητεύσει, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν εξελιχθεί στους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του πρωθυπουργού και της Ν.Δ.

● Πιο αναλυτικά, η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής επί χρόνια, κορυφαίο στέλεχος και υπουργός σε κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, πήρε μετεγγραφή στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, όντας πλέον βουλευτής Δυτικής Αθήνας.

● Ακραιφνής μητσοτακικός τα τελευταία χρόνια ο άλλοτε «πράσινος» Γιώργος Φλωρίδης είναι ο νέος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Δικαιοσύνης. Τον περασμένο Ιανουάριο είχε υποστηρίξει για τις υποκλοπές ότι ουδείς εξαιρείται από την παρακολούθηση και πλέον θα προΐσταται πολιτικά ενός τομέα του κράτους που θα διεξάγει έρευνα για την υπόθεση που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη, είχε τοποθετηθεί το 2015 επικεφαλής στο Επικρατείας επί προεδρίας Βενιζέλου αλλά δεν εξελέγη. Παραιτήθηκε της έδρας του το 2011 κατά την κρίση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου.

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και αγαπημένο πολιτικό παιδί του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ο σημερινός υπουργός Παιδείας και πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

● Ενα πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ ως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου είχε κάνει ο νέος ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ήταν γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη.

Πρώην μέλος ΠΑΣΠ και νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι ο Κύπριος, νέος υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Μάλιστα, σύμφωνα με φωτογραφικά ντοκουμέντα στο διαδίκτυο, συμμετείχε στα νιάτα του στην πορεία του Πολυτεχνείου κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία.

● Σχέσεις με το βενιζελικό και εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ είχε η αμετακίνητη υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχοντας θητεύσει ως γ.γ. Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Σημίτη, καθώς και αργότερα επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά-Βενιζέλου.

● Ως τεχνοκράτης, ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου και νυν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει διατελέσει συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, πρόεδρος και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής.

● Από το ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως τον ΣΕΒ και το μέγαρο Μαξίμου, ο Ακης Σκέρτσος ήταν και παραμένει ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με καταβολές από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ (λέγεται ότι είχε τον Κ. Σημίτη πολιτικό πατέρα του) και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, γιος πρώην βουλευτή του κόμματος, ο οποίος πέρασε από τη νεολαία αλλά και ως νομικός σύμβουλος των πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη.

Τέλος, η αναβαθμισθείσα από γ.γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σε υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ήταν διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)