Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Τακτικά χειρουργεία τέλος στο νοσοκομείο Παπανικολάου - Τι απαντά η διοίκηση

Τακτικά χειρουργεία τέλος στο νοσοκομείο Παπανικολάου - Τι απαντά η διοίκηση

 

 

Οριακή η κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Ακόμα ένα νοσοκομείο σταματάει τα τακτικά χειρουργεία στη χώρα, καθώς στο νοσοκομείο Παπανικολάου υπάρχει μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων. Σήμερα έχουν μείνει μόλις 7 αναισθησιολόγοι ενώ οι οργανικές θέσεις του νοσοκομείου είναι 27, ένα κενό της τάξης του 75%.

Αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου να καταγγέλλουν ότι μέχρι και το τέλος του μήνα έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία του Παπανικολάου. Ουσιαστικά τα χειρουργεία του νοσοκομείου Παπανικολάου λειτουργούν στο 40% της δυναμικότητας τους, καθώς από τις 11 χειρουργικές αίθουσες ημερησίως αξιοποιούνται μόλις 3-4. Έτσι, η αναμονή για ένα τακτικό χειρουργείο για τους πολίτες είναι πολύ μεγάλη.

Όπως σημειώνουν οι γιατροί του νοσοκομείου, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις προς την διοίκηση δεν έχει δοθεί καμία λύση, με την κάλυψη των αναγκών να γίνεται με την αυταπάρνηση και την υπερεργασία των υπαρχόντων αναισθησιολόγων, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τόσο των ασθενών όσο και την δική τους. «Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Καλούμε άμεσα τις Διοικήσεις του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΝΙΘ και ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις Δημόσιες δομές Υγείας, ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και διπλασιασμό των απολαβών όλων των γιατρών.

Η απάντηση του νοσοκομείου

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης απαντά στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες το πρωί στελέχη του Αναισθησιολογικού Τμήματος και μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο αναφέρει πως έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία χειρουργικών αιθουσών ως το τέλος του μήνα, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα για το Νοέμβριο. Επιπλέον, προαναγγέλλει την άφιξη δύο επιπλέον αναισθησιολόγων στο αμέσως προσεχές διάστημα, γεγονός που θα βελτιώσει την εικόνα.

 Πηγή:healthstat.gr

1 σχόλιο:

(3)