Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Πρώτος σταθμός για να λυθούν οι διαφορές (ή όχι) η συνεδρίαση του Ε.Γ.

syriza-grafeia 

 

Δύσκολες καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις και τις ανοιχτές αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών να εντάσσονται στην καθημερινότητα του κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δηλώσεις του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για τη διαγραφή στελεχών, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Στέφανος Τζουμάκας έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και σφοδρά πυρά κατά της ηγεσίας εξαπολύονται συνεχώς.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει βγει εκτός ελέγχου γεγονός που έχει οδηγήσει την Κουμουνδούρου να εκδώσει νέες ανακοινώσεις για τις αξιώσεις του προέδρου σχετικά με τα στελέχη «που θέτουν εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ». Όλο το σκηνικό μυρίζει μπαρούτι και το «φάντασμα» της διάσπασης πλανάται πάνω από το κόμμα με την ηγεσία όμως να τονίζει ότι «δεν υπάρχει εμφύλιος».

Σε κλίμα εσωστρέφειας έρχεται σήμερα να συνεδριάσει εκτάκτως το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος -πρόκειται για ένα άτυπο όργανο χωρίς αποφασιστικό ρόλο- προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα και οι πολιτικές διαφωνίες, σε μια διαδικασία που αναμένεται να αποτελέσει «πρόβα τζενεράλε» για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Νοέμβριο με την «Ομπρέλα» και τους «6+6» να επιμένουν να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία όσο το δυνατόν συντομότερα. Χαρακτηριστική είναι και η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Γραφέιο είναι το μόνο όργανο που η ηγετική ομάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία και θα χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, τουλάχιστον προς το παρόν. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει σήμερα στις 16.30 και θα γίνει με την φυσική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Μέλη του οργάνου είναι, εκτός από τον πρόεδρο, η Όλγα Γεροβασίλη, η Ρένα Δούρου, η Έφη Αχτσιόγλου οι δύο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης καθώς και ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος μαζί με την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη.

Η παρέμβαση Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε, αργά χθες το βράδυ στο Kontra Channel, για όσα συμβαίνουν υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά. Εξαπέλυσε βολές κατά του τρόπου που κινείται μέχρι σήμερα, τόσο ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, όσο και η ηγετική του ομάδα. 

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση, αυτό είναι το βασικό που βάζω εγώ», προσθέτοντας ξεκάθαρα πως ανησυχεί «και θεσμικά» (αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας των κομματικών οργάνων) αλλά «και επί της ουσίας», δηλαδή για όσα λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπω ότι απομακρυνόμαστε από πραγματικές πολιτικές και πολιτικές συζητήσεις», όπως το «πώς θα ανταποκριθούμε στην ακρίβεια, στην ανισότητα», συμπέρανε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η πλειοψηφία του κόμματος δεν παράγει πολιτική, δεν την ενδιαφέρει να κάνει καν πολιτική συζήτηση και έχει απλά  «χάψει το αφήγημα του κ. Κασσελάκη», του οποίου όμως την εκλογή δεν αμφισβήτησε.

Σημείωσε επίσης με νόημα ότι η «ηγεσία πρέπει να ακούει την κριτική».

 Η ομιλία Κασσελάκη στο συνέδριο του Economist

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει το βράδυ στο 27ο Συνέδριο το Economist, με το ενδιαφέρουν για το τι πρόκειται να πει να είναι έντονο. Θα επαναλάβει την τοποθέτηση που έκανε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία και προκάλεσε την έντονη κριτική πολλών στελεχών ως τοποθέτηση με περιεχόμενο «μακριά από την Αριστερά» ή θα εκφράσει θέσεις που εκφράζουν τη ριζοσπαστική Αριστερά;

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)