Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Στη Βουλή από το 1844 η οικογένεια Βαρβιτσιώτη

Στη Βουλή από το 1844 η οικογένεια Βαρβιτσιώτη
 

 

 Η οικογένεια Βαρβιτσιώτη είναι η παλαιότερη πολιτική οικογένεια της χώρας.

Ούτε οι Παπανδρέου, ούτε οι Μητσοτάκηδες, ούτε οι Καραμανλήδες. Η παλαιότερη πολιτική οικογένεια της χώρας είναι οι Βαρβιτσιώτηδες και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η χθεσινή παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έχει και μια ιστορική, αν θέλετε, διάσταση.

Η πρώτη φορά που το επίθετο Βαρβιτσιώτης εντοπίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι πριν από 180 χρόνια και συγκεκριμένα στις πρώτες βουλευτικές εκλογές του 1844.

Ανάμεσα σε όσους εκλέχτηκαν ήταν και ο Πέτρος Βαρβιτσιώτης, βουλευτής Λακωνίας από το χωριό 
Βαρβίτσα (απ’ όπου πήρε και το όνομα) του Δήμου Σπάρτης.

Είναι ο πρώτος από την οικογένεια Βαρβιτσιώτη που εκλέγεται και αυτός που ξεκινάει ουσιαστικά τη «δυναστεία» στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τη «σκυτάλη» πήρε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1946-1950, ενώ στη συνέχεια βουλευτική έδρα πήρε και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1961. Αναδείχθηκε βουλευτής το 1963, του 1964, καθώς και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν από το 1974 μέχρι και το 2000.

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης εκλέχτηκε ως βουλευτής της ΕΡΕ στη Β’ Αθηνών, ενώ μετά τη μεταπολίτευση εκλεγόταν στην ίδια περιφέρεια με τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το 1996, ενώ το 2000 εξελέγη στο Επικρατείας του κόμματος. Ολοκληρώνει τη θητεία του 2004 έχοντας διατελέσει περισσότερα από 30 χρόνια ως βουλευτής.

Το 2000 εξελέγη βουλευτής ο γιος του Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επίσης με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογικές περιφέρειες της Β’ Αθηνών και Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών μέχρι το 2023.

Από χθες αποτελεί παρελθόν για την πολιτική ζωή του τόπου, καθώς υπέβαλλε την παραίτησή του για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, τα οποία έχουν περάσει στα χέρια του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Α.Ο.

Πηγή: ieidiseis.gr 

4 σχόλια:

  1. Σχεδόν δύο αιώνες. Φάγανε φάγανε φύγανε...
    Και δεν έσκασαν ακόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή ζούνε από τον ιδρώτα τού Ελληνικού λαού πάνω από 150 Χρόνια..
    Νά μάς γράψετε την προσφορά του, τά έργα του πρός τήν πατρίδα...
    Είναι από τούς πιό πλούσιος Έλληνες..
    Αμόρφωτε και αγραμματε Έλληνα θα πληρώνεις για δαύτους μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τα πελοποννησιακά τζάκια που κυβερνούσαν όταν οι άλλοι ήταν στις σπηλιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν κρυβόντουσαν στις σπηλιές για να γλιτώσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)