Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Αποκλεισμοί των τελωνείων Λάρισας, Ευζώνων και Νίκης - Νέα αγροτικά συλλαλητήρια

Αγρότες 

 
 
Με συμβολικούς αποκλεισμούς και νέα συλλαλητήρια σήμερα στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υποχωρούν μέχρι να δικαιωθούν. Αισιόδοξος ο Αυγενάκης από τις Βρυξέλλες για αλλαγές στην ΚΑΠ

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι παραμένουν στα μπλόκα, επιμένοντας να διεκδικούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, την ώρα που οι Βέλγοι συνάδελφοί τους έχουν αποκλείσει τις Βρυξέλλες για να ασκήσουν πίεση στους υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνεδριάζουν και ενδέχεται να εξετάσουν το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Αγρότες της Θεσσαλίας, αντιπροσωπεία των οποίων θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό στις 11 Μαρτίου, προχώρησαν σήμερα σε νέες δυναμικές δράσεις. Παραγωγοί από το μπλόκο του Πλατυκάμπου διέσχισαν δρόμους της πόλης και κατευθύνθηκαν προς το Τελωνείο το οποίο απέκλεισαν
συμβολικά για τρεις ώρες, ενώ εισήλθαν στο εσωτερικό του και σκόρπισαν μπάλες με άχυρο.

«Κλείνουμε συμβολικά το Τελωνείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελληνοποιήσεις που καλά κρατούν. Καλούμε την Κυβέρνηση να λύσει προβλήματα που ακόμη μπορεί. Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, το ρεύμα οριζόντια πρέπει να πάει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουτσούκης.

Στη συνέχεια τα τρακτέρ μετέβησαν στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας. Το απόγευμα στις 6 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια και στα Τρίκαλα και στη Ζαγορά Πηλίου. 

Παναγροτικό συλλαλητήριο στους  Ευζώνους

Μεγάλη κινητοποίηση έγινε επίσης στους Ευζώνους από τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας. Τρακτέρ και συμβατικά οχήματα έφτασαν στα σύνορα, ενώ το τελωνείο των Ευζώνων αναμένεται να κλείσει από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ για τα φορτηγά.

Αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας έκλεισαν τα σύνορα στο τελωνείο της Νίκης από τις 12:00 για τέσσερις ώρες.

Διαμαρτυρία και στα Γιάννενα

Σημειώνεται ότι αγρότες διαδήλωσαν το πρωί και στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων μετά από μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

«Δεν υπάρχει ζωή χωρίς αγροτική παραγωγή, δεν υπάρχει αύριο χωρίς πρωτογενή τομέα» έγραφε ένα αυτοσχέδιο πλακάτ πάνω σε τρακτέρ» ενώ με άλλο οι συγκεντρωμένοι διαμήνυσαν πως δεν ξεχνούν το έγκλημα με τα 57 θύματα στα Τέμπη.

Αισιόδοξος ο Αυγενάκης για αλλαγές στην ΚΑΠ 

Προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπ. Γεωργίας στη βέλγικη πρωτεύουσα, ο Λευτέρης Αυγενάκης ισχυρίστηκε η συζήτηση για τεχνικές και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 23-27 «έχει ανοίξει πολύ – πολύ νωρίτερα απ΄ ότι κάποιοι περίμεναν. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πραγματικής ανάγκης. Αυτές τις ανάγκες ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση, τις στηρίζουμε και τις αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο στις συμμαχίες  που έχουμε ή που δημιουργούμε» υποστήριξε.

Αποσιωπώντας το γεγονός ότι τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών παραμένουν ανικανοποίητα ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι μεταφέρει «την κραυγή αγωνίας των αγροτών μας, όχι μόνο των Ελλήνων αγροτών, των Ευρωπαίων αγροτών. Δουλεύουμε συντονισμένα, καταθέτουμε ολοκληρωμένες τεχνικές προτάσεις βελτίωσης της ΚΑΠ, αλλά δουλεύουμε μέσω των συμμαχιών που χτίζουμε και για δομικές αλλαγές» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα.

Στο Συμβούλιο υπουργών ο ίδιος καταθέτει 19 προτάσεις για τεχνικές βελτιώσεις της ΚΑΠ, ενώ στο διάλειμμα του Συμβουλίου θα συνεδριάσει με πρωτοβουλία της Ελλάδας η ομάδα των EUMED-9 (δεύτερη συνεδρίαση). Νωρίτερα, μετείχε στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)