Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

LIVE εικόνα: Οι αγρότες πολιορκούν τις Βρυξέλλες - Φλεγόμενα οδοφράγματα, καυτά ζητήματα

LIVE εικόνα: Οι αγρότες πολιορκούν τις Βρυξέλλες - Φλεγόμενα οδοφράγματα, καυτά ζητήματα
 

 Οι αγρότες βρίσκονται και πάλι στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ για να καθορίσουν ένα πλάνο για τον αγροτικό κόσμο.

Υπό πολιορκία από τους αγρότες βρίσκονται και πάλι οι Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των κρατών μελών της ΕΕ για να καθοριστεί ένα πλάνο για τον αγροτικό κόσμο.

Φλεγόμενα οδοφράγματα

Εκατοντάδες τρακτέρ έχουν φτάσει έξω από την έδρα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ζητώντας δράσεις για μια σειρά από ζητήματα που κυμαίνονται από τις τιμές, που υπονομεύουν τον παραγωγούς, έως τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και τους περιβαλλοντικού κανόνες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά αγροτικά συνδικάτα, η κινητοποίηση υπερβαίνει εκείνη της 1ης Φεβρουαρίου, που είχε χαρακτηριστεί μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών.

Οι αγρότες έφτιαξαν φλεγόμενα οδοφράγματα με λάστιχα τρακτέρ, πετούν πορτοκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών και επιχείρησαν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα που έχουν στηθεί για να αποκλείσουν το χώρο της Συνόδου. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση νερού για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους σε απόσταση ασφαλείας.

Καυτά ζητήματα

Σε όλη την Ευρώπη οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί απαιτώντας άμεσα λύσεις στα ζωτικά προβλήματά τους, όπως μια δίκαιη τιμολογιακή πολιτική και τον τερματισμό των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, που όπως τονίζουν έχουν οδηγήσει σε φθηνότερες εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπου οι αγρότες αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα από αυτά της ΕΕ.

Το μεγάλο κόστος παραγωγής, οι επιβαρύνσεις για την πράσινη μετάβαση και η νέα ΚΑΠ, όπως αναφέρουν οι αγρότες, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον. «Σταματήστε την ΕΕ - Mercosur», έγραφε ένα από τα πανό των αγροτών, μια αναφορά στη σύναψη εμπορικής συμφωνία της Κομισιόν με την Mercosur, την ένωση των χωρών της Νότιας Αμερικής. Η συνθήκη ΕΕ – Mercosur αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση και η έγκρισή της αναμένεται πως θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα σε εισαγωγές φτηνών αγροτικών προϊόντων από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από χώρες όπως της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης.

Οι αγρότες της Ευρώπης κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούν τον άμεσο τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την επικείμενη συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως θα πληγούν ανεπανόρθωτα από τα φτηνά εισαγόμενα προϊόντα, την ώρα που οι ίδιοι υποχρεώνονται να παράγουν με υψηλότερο κόστος, λόγω των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και αγροτικών προτύπων. «Ελπίζουμε ότι η φον ντερ Λάιεν θα λογικευθεί και θα συνειδητοποιήσει τον κρίσιμο ρόλο του αγροτικού τομέα στο μέλλον της
Ευρώπης», τονίζουν τα ευρωπαϊκά αγροτικά συνδικάτα.

Ένα ακόμη ζήτημα που επισημαίνουν αγρότες, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη αλλά όχι μόνο, είναι η εισαγωγή πολλών φτηνών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, βάσει συμφωνιών που έχουν συναφθεί για τη οικονομική ενίσχυση της χώρας στο πλαίσιο της υποστήριξής της για τον πόλεμο. Από την εισβολή της Ρωσίας, οι δασμοί έχουν ανασταλεί και οι ποσοστώσεις έχουν ενισχυθεί υπέρ της Ουκρανίας. Και σε αυτήν την περίπτωση οι αγρότες καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ζωντανή εικόνα από τις Βρυξέλλες


Οι πρώτες κινήσεις της Κομισιόν για κατευνασμό των αγροτών

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος μια σειρά προτάσεων για την άμβλυνση των αντιδράσεων από τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης του περιορισμού των επιθεωρήσεων στα αγροκτήματα και της δυνατότητας εξαίρεσης των μικρών αγροτικών μονάδων από ορισμένα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Σημειώνεται πως ήδη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με φόντο της αγροτικές κινητοποιήσεις και ενόψει και των ευρωεκλογών που θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, έχει προχωρήσει σε κάποιες επίμαχες αποφάσεις, όπως την απόσυρση ορισμών τμημάτων από τις εμβληματικές περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας».

Μεταξύ άλλων αφαίρεσε τον στόχο για μείωση των εκπομπών από τη γεωργία από τον οδικό χάρτη για το κλίμα του 2040. Επίσης μετά από μια ακόμη διαμαρτυρία αγροτών στις Βρυξέλλες, στις αρχές αυτού του μήνα, η Κομισιόν απέσυρε και έναν νόμο για τη μείωση των φυτοφαρμάκων και αποφάσισε την αναβολή των στόχων για αγρανάπαυση, που είχαν προωθηθεί για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας.

AP24057284312924_9661b.jpg

AP24057237323034_a062b.jpg

AP24057284319720_97671.jpg

AP24057285309162_72e91.jpg

AP24057308355721_5fe9b.jpg

AP24057308357899_a5171.jpg

AP24057315521253_c7713.jpg 

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)