Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

«Λάδι στη φωτιά» με αποστολή στρατού στην Ουκρανία από τον Μακρόν: «Αναπόφευκτος ο πόλεμος» απαντά το Κρεμλίνο

 «Λάδι στη φωτιά» με αποστολή στρατού στην Ουκρανία από τον Μακρόν: «Αναπόφευκτος ο πόλεμος» απαντά το Κρεμλίνο

Σαν «βόμβα» έσκασε χθες η αποκάλυψη του Σλοβάκου πρωθυπουργού για τα σχέδια ορισμένων χωρών της ΕΕ (και του ΝΑΤΟ) να στείλουν στρατό να πολεμήσει στην Ουκρανία. Ο Μακρόν επιβεβαιώνει και αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του υπέρμαχου της υπόθεσης της Ουκρανίας, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ θα μπορούσε άμεσα να... εξαφανιστεί.

Με μια δήλωση «βόμβα» προσήλθε στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Φίτσο υποστήριξε πως πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση. «Δεν μπορώ να πω για ποιον σκοπό και τι θα κάνουν εκεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η χώρα του δεν προτίθεται πρόκειται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.

Λίγες ώρες αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε πρακτικά τα σχέδια αυτά σημειώνοντας πως παρότι δεν υπήρξε συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, ο ίδιος δεν θα απέκλειε το σενάριο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Πιστός στη στρατηγική σκόπιμης ασάφειας της Γαλλίας, ο Μακρόν επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει συναίνεση για την επίσημη υποστήριξη χερσαίων στρατευμάτων. Τούτου λεχθέντος, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα επικρατήσει».

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανοιχτά συζήτηση για το ενδεχόμενο συλλογικής αποστολής στρατιωτών από κράτη - μέλη της Ένωσης για την υποστήριξη του εξαντλημένου ουκρανικού στρατιωτικού δυναμικού.

«Υπάρχει μια αλλαγή στη στάση της Ρωσίας», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Μακρόν, κάνοντας λόγω για αυξημένη επικινδυνότητα της Μόσχας: «Επιδιώκει να κατακτήσει περισσότερα εδάφη και έχει τα μάτια της όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες».

«Η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο πολέμου με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής - κι αυτό ενώ αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε πυρομαχικά και όπλα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά και αβεβαιότητα σχετικά με την ασταθή υποστήριξη της Δύσης, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά και τη Δανία.

«Ένα βήμα πίσω» από τη Γαλλία

Αυτό στο οποίο συναίνεσαν τη Δευτέρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να δώσουν το «πράσινο φως» για αγορών πυρομαχικών για την Ουκρανία από παρόχους τρίτων χωρών - κάτι που αντιβαίνει στην ατζέντα της στρατηγικής αυτονομίας της Γαλλίας και στην επιθυμία της να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε ότι έλαβε «μεγάλη υποστήριξη» στις συνομιλίες στο Παρίσι αναφορικά με την πρότασή του να προμηθεύεται το Κίεβο πυρομαχικά από χώρες εκτός της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως η Τσεχία ηγείται μιας εκστρατείας για τη συγκέντρωση 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή πυρομαχικών για την Ουκρανία - ως αντιστάθμισμα στο μπλοκαρισμένο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το Παρίσι «θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία», προσθέτοντας: «Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε αυτό, ο μόνος στόχος είναι να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους Ουκρανούς».

Πρόκειται για ένα σημαντικό «βήμα πίσω» από το Παρίσι, που προηγουμένως υποστήριζε ότι οι αγορές όπλων και πυρομαχικών εκτός ΕΕ ενέχουν τον κίνδυνο να πληγεί η αυτονομία της Ευρώπης.

Το ΝΑΤΟ διαψεύδει κι η Μόσχα προειδοποιεί

Μιλώντας στο Associated Press την Τρίτη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «οι σύμμαχοι παρέχουν πρωτοφανή υποστήριξη στην Ουκρανία. Το κάνουμε αυτό από το 2014 και έχουμε ενισχύσει τις δράσεις μας μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας».

«Αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας», φρόντισε να διευκρινίσει.

Παρότι απέκλεισε τη άμεση στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο AP η ρωσική εισβολή συνιστά έναν «επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία έχει φυσικά το δικαίωμα της αυτοάμυνας και έχουμε το δικαίωμα να την υποστηρίξουμε στην υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος.

Το ΝΑΤΟ ως συμμαχία παρέχει στην Ουκρανία μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη, όπως ιατρικές προμήθειες, στολές και εξοπλισμό, αλλά ορισμένα μέλη στέλνουν όπλα και πυρομαχικά διμερώς ή σε ομάδες. Οποιαδήποτε απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων θα απαιτούσε την ομόφωνη υποστήριξη όλων των χωρών μελών - τόνισε.

Άμεση, όμως, υπήρξε κι η αντίδραση από το Κρεμλίνο: Μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα γινόταν αναπόφευκτη εάν τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έστελναν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

«Το γεγονός και μόνο ότι συζητείται το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους

Μιλώντας μάλιστα για τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης Ρωσίας - ΝΑΤΟ, εάν τα μέλη της Συμμαχίας έστελναν τα στρατεύματά τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ είπε:

«Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσουμε όχι για την πιθανότητα, αλλά για το αναπόφευκτο (μιας άμεσης σύγκρουσης)».

 Με πληροφορίες από Polito, Guardian, Reuters και Associated Press 

Αναρτήθηκε από: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)