Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Αρχή με 1,10 στο επιτραπέζιο ροδάκινο, από βδομάδα το καλοκαίρι και μαζί η ζήτηση

  

Μουδιασµένο είναι το ξεκίνηµα στην εµπορική σεζόν του επιτραπέζιου ροδάκινου, καθώς σε πολλά κτήµατα στον κάµπο της Ηµαθίας, όπου έχει αρχίσει δειλά – δειλά η συγκοµιδή, τα φρούτα που µπαίνουν στις κλούβες των παραγωγών είναι πιο λίγα από ό,τι σε µια κανονική χρονιά, ενώ και οι πρώτες εξαγωγές είναι επηρεασµένες από τον άστατο καιρό, που επικρατεί έως τώρα.

 

Οι αρχικές κοπές αφορούν τις υπερπρώιµες ποικιλίες όπως είναι η Lolita η Early Crest κι η Francoise, για τα επιτραπέζια χνουδωτά ροδάκινα, µε τις τιµές, προς το παρόν, να κινούνται στα περσινά επίπεδα, πέριξ του 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα του προϊόντος. Από κοντά έρχονται, ωστόσο, και τα πρώτα νεκταρίνια, τα οποία κάνουν «ποδαρικό» τη φετινή χρονιά, κυρίως µε την ποικιλία Early Bomba, µε τις τιµές εδώ να αναµένεται ότι θα είναι κατά περίπου 10-20 λεπτά υψηλότερες από τις αντίστοιχες στα χνουδωτά, αλλά ακόµη οι ποσότητες που συγκοµίζονται είναι πολύ µικρές.

«Μπήκαµε και µαζεύουµε τις πρώιµες ποικιλίες, αλλά το θέµα είναι η ποσότητα της φετινής παραγωγής. Από 150 δέντρα, στο πρώτο χέρι πήρα 18 κλούβες και είναι ζήτηµα να πάρω άλλες τόσες από τα επόµενα δύο χέρια», αναφέρει ο παραγωγός Γιώργος ∆ιαµαντόπουλος, από την Αλεξάνδρεια Ηµαθίας.

«Όσον αφορά τις τιµές, η αγορά άνοιξε µε περίπου 1 ευρώ το κιλό, στην κλούβα για το χνουδωτό ροδάκινο και κινείται περίπου στα περσινά όρια, µε τη διαφορά, όµως, ότι φέτος η απόδοση ανά στρέµµα είναι µικρότερη και τα κόστη παραγωγής έχουν αυξηθεί», όπως τονίζει ο παραγωγός.

Βροχές και ύπουλος παγετός έφεραν απώλειες 40%

Πάντως, αυτό που εντοπίζουν όλοι, είναι πως η σοδειά είναι µικρότερη. Τη µειωµένη παραγωγή στις πρώιµες ποικιλίες -από 30% έως και 50% κατά περιοχή- επιβεβαιώνει και ο Παναγιώτης Τορλακίδης, διευθυντής στον Α.Σ. Αλιάκµων, ο οποίος συνιστά υποµονή περίπου µιας εβδοµάδας για να δούµε αν υπάρξει τελικά επίπτωση και σε άλλες πιο όψιµες ποικιλίες, καθώς τότε θα έχει φανεί πόσοι καρποί είναι ατροφικοί και θα πέσουν.

Η απώλεια παραγωγής όπως τονίζει έχει τις ρίζες της στις βροχοπτώσεις και έναν ψιλοπαγετό, που σηµειώθηκαν στην περιοχή κατά την περίοδο της ανθοφορίας, µε συνέπεια να προκληθεί ζηµιά. «Ο ΕΛΓΑ προέβη σε αναγγελία και οι παραγωγοί έχουν περιθώριο έως τις 31 του µήνα να κάνουν τις δηλώσεις τους», είπε.

Λιγότερα κιλά σε ποσοστό έως και 40% στις πρώιµες ποικιλίες, εξαιτίας καιρικών αιτιών, διαπιστώνει και ο ∆ηµήτρης Σιουλάκος από τον Α.Σ. Νάουσας Μαρίνος Αντύπας, ενώ όπως αναφέρει ανάλογα προβλήµατα ακαρπίας φαίνεται πως θα έχουν και κάποιες µεσόψιµες και όψιµες ποικιλίες.

Μικρή η ανταπόκριση στις εξαγωγές

Ως προς το εµπορικό άνοιγµα της φετινής σεζόν στο ροδάκινο, ο ίδιος το χαρακτήρισε δύσκολο. «Ξεκίνησαν οι εξαγωγές, αλλά χωρίς όρεξη.  Οι αγορές δεν ανταποκρίνονται µε ιδιαίτερο ενθουσιασµό. Ο καιρός είναι κρύος ακόµη και οι καταναλωτές προτιµούν να διαθέσουν το εισόδηµά τους σε άλλα προϊόντα διατροφής πρώτης ανάγκης. Ευελπιστούµε από την ερχόµενη εβδοµάδα, µε την άνοδο των θερµοκρασιών, να δούµε να οµαλοποιείται η κατάσταση», µας ανέφερε ο κ. Τορλακίδης.

Το γεγονός ότι φέτος η καλλιέργεια του επιτραπέζιου ροδάκινου, για τις υπερπρώιµες ποικιλίες είναι πρώιµη περίπου 10-12 ηµέρες, τονίζει από την πλευρά του ο ∆ηµήτρης Μουτσεράς από τον ΑΣ Ξεχασµένης. Ο ίδιος µας πληροφορεί ακόµη πως η απόδοση στα Francoise κυµαίνεται φέτος στα 500-600 κιλά το στρέµµα, ενώ αρκετά καλύτερη είναι η εικόνα στα Lolita, αν και όπως εξηγεί οι δύο συγκεκριµένες ποικιλίες έτσι κι αλλιώς έχουν χαµηλό ταβάνι, στους περίπου 1,5 τόνους  το στρέµµα και για το λόγο αυτό άλλωστε  οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να τις εγκαταλείπουν.

Πηγή:fresher.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)