Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Πυρ ομαδόν κατά Μητσοτάκη για ακρίβεια - εισοδήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ν. Αριστερά

 Πυρ ομαδόν κατά Μητσοτάκη για ακρίβεια - εισοδήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ν. Αριστερά

 
 
 
 
Στο στόχαστρο ο Κ.Μητσοτάκης, με τα κ΄όμματα της αντιπολίτευσης να «φουλάρουν» σε... ακρίβεια, φορολογία, εργασία.

Γράφει ο Φοίβος Κλαυδιανός

Την ακρίβεια, τα χαμηλά εισοδήματα και ευρύτερα την οικονομία ανεβάζουν σταδιακά στην αντιπολιτευτική τους ατζέντα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και στη σκιά των γκάλοπ τα οποία εμφανίζουν θετική δυναμική για τη ΝΔ.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα, η επένδυση που έκαναν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με αφορμές τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, την ομιλία Ράμα στο Γαλάτσι και τη δήλωση Σιλιάνοφσκα στη Βόρεια Μακεδονία, δεν φαίνεται να αποδίδει, δεδομένου ότι οι πολίτες θεωρούν ότι τα εθνικά θέματα παραμένουν μία κατηγορία την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να χειρίζεται με σωστό τρόπο. Τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, λοιπόν, μοιάζουν να στρέφονται όλο και περισσότερο στην οικονομία, με την ακρίβεια, τα χαμηλά εισοδήματα και τις εισοδηματικές ανισότητες να παραμένουν τα βασικότερα προβλήματα στην καθημερινότητα του κόσμου. Εξάλλου, το πολιτικό σύστημα αρχίζει γενικότερα να προσανατολίζεται στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την επόμενη Παρασκευή για την ακρίβεια και αναμένεται κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα της ερχόμενης εβδομάδας.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για φορολογικό και μείωση του ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα, από την Κουμουνδούρου ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό ότι έχει «δυσκολία κατανόησης» της κατάστασης που βιώνουν οι πολίτες, επισημαίνοντας ότι ο λόγος που οι νέοι άνθρωποι δεν πάνε να δουλέψουν σε εστίαση και τουρισμό είναι οι άθλιες συνθήκες εργασίας «κι ας θεωρεί ο Κυριάκο Μητσοτάκης ότι αντιμετώπισε την ανεργία». Επιπλέον, τον κατηγορούν ότι δεν έχει καταφέρει τίποτα εδώ και δύο χρόνια στο μέτωπο της ακρίβειας που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη βουλή πρόταση Νόμου για το φορολογικό, η οποία, πέρα από τις κατατεθειμένες σχετικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχει παρουσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως νέους συντελεστές για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, περιλαμβάνει και μια μεγάλη μείωση-μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ.

Ανδρουλάκης: Επιστολή στον Μητσοτάκη για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά

Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την κυβέρνηση για επαναφορά των «γαλάζιων statistics», τα οποία επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση με την ακρίβεια, την οποία όμως οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά από τα ράφια του σούπερ μάρκετ και τα ολιγοπώλια «που φέρουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη» Επισημαίνουν, δε, ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων έτρεξε τον Απρίλιο με 5,4%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν μόλις στο 1,2% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat. Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι θα πάρει πρωτοβουλία να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό για να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά στα πρότυπα της Ισπανίας και δημιουργήσει μια Ενιαία Αρχή Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με στόχο να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε όσες πολυεθνικές αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Στο επίκεντρο της Ν. Αριστεράς η ακρίβεια, οι ανισότητες και η εργασία

Και από τη Νέα Αριστερά ασκούν επίσης σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας τον «σπόνσορα της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας», εξαιτίας των επανειλημμένων αναφορών του ότι ο πραγματικός μισθός είναι υψηλότερος από τον επίσημο κατώτατο μισθό, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι πληρώνονται «μαύρα» παραπάνω. Παράλληλα, τον επικρίνουν για το γεγονός ότι απέκλεισε κάθε σενάριο μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη τροφίμων ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αρνούμενος μάλιστα την ύπαρξη υπερκερδών. Τέλος, στο δεκάλεπτο σποτ του κόμματος κυριαρχούν, ως βασικές αιχμές της Νέας Αριστερά, η ακρίβεια, οι ανισότητες και η εργασία. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)