Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Καλοκαίρι με αυξήσεις έως 65% στους λογαριασμούς ρεύματος

Ρεύμα: Καλοκαίρι με αυξήσεις έως 65% στους λογαριασμούς - Τι θα κάνουν οι πάροχοι
 

 Το καλοκαίρι μπήκε, τα κλιματιστικά άναψαν, ο καιρός δεν βοήθησε και κάπως έτσι μπήκαμε στον Ιούνιο με τρομακτικές αυξήσεις στο ρεύμα.

Μεγάλη πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό αναμένεται να ασκήσουν οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, αφού οι καταναλωτές θα δουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος ακόμα και έως 65% για τον Ιούνιο. Τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος θα έχουν σημαντικές αποκλίσεις για αυτόν τον μήνα και έτσι θα προκύψουν νέοι... τυχεροί και άτυχοι. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ συγκεντρώνει το 63% του συνόλου των καταναλωτών και ήδη έχει ανακοινώσει έκπτωση που απορροφά την εκτίναξη στην τιμή της χονδρεμπορικής. Αλλά και άλλοι πάροχοι προχωρούν σε κινήσεις για να περιορίσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές.

Γιατί αυξάνονται οι τιμές στο ρεύμα τον Ιούνιο

Με το που μπήκε το καλοκαίρι και μας υποδέχτηκε ο καύσωνας, πήραν την ανιούσα οι τιμές στο ρεύμα, πάνω που αρχίζει η περίοδος μαζικής χρήσης των κλιματιστικών.

Ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας από την καθιέρωση των νέων χρωματιστών τιμολογίων που σταματά η πτωτική πορεία στις τιμές του ρεύματος. Τον Μάιο η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 81,08 ευρώ από 60,11 ευρώ. Οι τιμές θα ανέβουν και άλλο λόγω της αυξημένης ζήτησης και των ανατιμητικών τάσεων στην τιμή του φυσικού αερίου. Αναμένεται, πάντως, η αυξητική πορεία να διαρκέσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Τι κάνουν οι πάροχοι για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Για τον Ιούνιο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 0,11898 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η εταιρεία παρέχει τη μεγαλύτερη έκπτωση, ύψους 38%, και απορροφά μεγάλο μέρος.

Ο ΗΡΩΝ προσφέρει σταθερό τιμολόγιο για έξι μήνες με τελική χρέωση προμήθειας στα 0,09920 ευρώ ανά κιλοβατώρα (συμπεριλαμβάνει και την έκπτωση συνέπειας), ενώ η PROTERGIA ανακοίνωσε ότι διατηρεί στο οικιακό Value Simple την τιμή του Μαΐου και τον Ιούνιο, δηλαδή στα 0,091 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ/μήνα.

Τιμολόγια ρεύματος Ιουνίου: Οι τιμές ανά πάροχο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ για τον μήνα Μάιο τα πράσινα τιμολόγια ανά πάροχο διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΔΕΗ. Το Γ1/Γ1Ν για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης έχει χρέωση στα 0,11898 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η νυχτερινή χρέωση είναι στα 0,09976 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ.
  • ΗΡΩΝ. Το Basic Home έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16333 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ.
  • Protergia. Το οικιακό Value Special έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16422 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 4 ευρώ.
  • Elpedison. Το ειδικό οικιακό τιμολόγιο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,15484 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ. Από την 101η κιλοβατώρα και πάνω η ανταγωνιστική χρέωση είναι στα 0,17984 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • NRG. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,15952 ευρώ ανά κιλοβατώρα με ebill και πάγια εντολή και έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ.
  • Volton. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12916 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και δώρο το ρεύμα του πρώτου μήνα. Το πάγιο είναι στα 4,90 ευρώ.
  • Φυσικό Αέριο Ελλάδος. Το ειδικό ενιαίο τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12854 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
  • ΖΕΝΙΘ. Το Power Home Smart έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16927 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
  • Ελιν. Το Power On! Home Green έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,095 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
  • Volterra. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,129 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 4,50 ευρώ.
  • Solar Energy. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12591 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Η χαμηλότερη τιμή ρεύματος τον Ιούνιο

Η χαμηλότερη τιμή προέρχεται από τη ΔΕΗ και συγκεκριμένα το «πράσινο» τιμολόγιο που διαμορφώνεται στα 11,898 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ακολουθεί η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 12,854 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

 Η υψηλότερη χρέωση διαμορφώνεται στα 17,984 λεπτά ανά κιλοβατώρα στην Elpedison, από την 101η κιλοβατώρα και πάνω. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)