Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Το κράτος των μετακλητών...




Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι προσκείμενοι στην εξουσία είναι σήμερα βολεμένοι ως μετακλητοί υπάλληλοι σε υπουργεία, ΟΤΑ, Βουλή και άλλους φορείς του Δημοσίου, εισπράττοντας πάνω από 70 εκατ. ευρώ ετησίως από τα χρήματα των φορολογουμένων! Και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται...
Την καλύτερη περιγραφή μιας κατάστασης (ή ενός κατεστημένου) τη δίνει ενίοτε κάποιος μη εξοικειωμένος μαζί της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πιθανόν να αποτελεί το παρακάτω: Ενας Γερμανός δημοσιογράφος περιγράφει στους αναγνώστες του το ελληνικό «καθεστώς» του μετακλητού υπαλλήλου· έννοια άγνωστη στη γερμανική κοινή γνώμη. Τι είναι λοιπόν ένας μετακλητός υπάλληλος; «Πρόκειται για έναν κρατικό υπάλληλο, φιλικά προσκείμενο στο κυβερνών κόμμα. Οσο εκείνο κυβερνά, παραμένει κρατικός υπάλληλος. Οταν το κόμμα χάνει την εξουσία, χάνει και αυτός τη δουλειά του.

Στην πραγματικότητα οι μετακλητοί είναι καθαρή σπατάλη χρημάτων…», έγραφε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 ο ανταποκριτής της Tageszeitung στην Αθήνα. Και συμπλήρωνε: «Μια τόσο ονειρεμένη δουλειά προορίζεται κατά προτίμηση για συγγενείς ή κομματικούς στρατιώτες κάθε επαγγέλματος. Δεν έχουν σημασία η προσωπική απόδοση και η επαγγελματική κατάρτιση. Το μόνο που μετράει είναι η επίδειξη πίστης και ο συγχρωτισμός με την εξουσία. Πρόκειται για μια κουλτούρα μετριότητας».


Ο ανταποκριτής της ΤΑΖ, Ferry Batzoglou, έγραφε προ 2,5 ετών για τη «γιγάντωση του νεποτισμού στην Ελλάδα» επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτοτε, τα μεγέθη του βολέματος -αν μη τι άλλο- «ημετέρων» συνέχιζαν να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η «Εφ.Συν.» αποτυπώνει τη σημερινή εικόνα της μάζας των μετακλητών υπαλλήλων, καθώς και την «ακτινογραφία» τους.

Η τελευταία καταγραφή

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο («Απογραφή»), τον Απρίλιο του 2024 οι διορισμένοι μετακλητοί ανέρχονταν σε 3.234. Αυτός ο αριθμός δεν αποτελεί «ρεκόρ» για τα χρονικά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, δεν αποκλείεται ωστόσο να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στο προσεχές μέλλον. Αλλωστε, ο συνολικός αριθμός των μετακλητών παίρνει διαρκώς την… ανιούσα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός μετακλητών που καταγράφηκε ποτέ στα επίσημα κρατικά στοιχεία ανήλθε στους 3.499 τον Δεκέμβριο του 2022. Για τους επόμενους λίγους μήνες καταγράφηκε μια μικρή πτώση, στα όρια της στασιμότητας.



Τον Απρίλιο του 2023, οπότε προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές, ο αριθμός των μετακλητών έπεσε στους 2.866. Μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται επί υπηρεσιακής κυβέρνησης: τον Μάιο του 2023 οι μετακλητοί ήταν 2.479 και ακολούθως ήταν 2.363 τον Ιούνιο του 2023. Στα τέλη του συγκεκριμένου μήνα εξελέγη για δεύτερη θητεία η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Και τον Ιούλιο του 2023 οι μετακλητοί «εκτοξεύτηκαν» και πάλι (3.020). Μέχρι τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους, ο αριθμός τους σταδιακά αυξανόταν.

Βασική «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης για το πλήθος των μετακλητών είναι ότι οι τελευταίοι διορίζονται κατά κύριο λόγο στους ΟΤΑ, από τους κατά τόπους δημάρχους και περιφερειάρχες (οι οποίοι, υπενθυμίζεται, είναι στην πλειονότητά τους προσκείμενοι στη Ν.Δ.). Η αλήθεια είναι ότι μια ακόμη κάθετη πτώση του αριθμού των μετακλητών καταγράφεται μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 (3.336) και Ιανουαρίου 2024 (2.721). Πρόκειται για το διάστημα κατά το οποίο άλλαξαν δημοτικές και περιφερειακές αρχές, επομένως έφυγαν οι μετακλητοί των προηγούμενων αυτοδιοικητικών αρχών για να έρθουν ακολούθως αυτοί των νεότερων διοικήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο μερίδιο αναλογεί σε άλλους φορείς και συγκεκριμένα τα υπουργεία, τις Ανεξάρτητες Αρχές και (βεβαίως) τη Βουλή. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2023 (μήνα μέχρι τον οποίο, πέρα από τον συνολικό αριθμό, καταγράφεται και η «κατανομή» των συγκεκριμένων κρατικών υπαλλήλων ανά φορέα) από τους συνολικά 3.019 μετακλητούς, οι 1.321 αναλογούν στους ΟΤΑ και οι 1.698 στους υπόλοιπους φορείς. Επιπλέον, η κάθετη πτώση του αριθμού των μετακλητών πριν από τις περσινές εκλογές και η εκ νέου αύξησή τους ύστερα από αυτές δείχνουν επίσης ποιοι… αρέσκονται σε προσλήψεις «ημετέρων».

Ποιες είναι οι αποδοχές των μετακλητών; Σε παλαιότερο δημοσίευμά της η «Εφ.Συν.» («Νέο ρεκόρ 10ετίας στο βόλεμα ημετέρων» - Δημήτρης Τερζής, 12/1/2021) κατέγραφε σε 22.000 ευρώ τις μέσες ετήσιες αποδοχές ενός μετακλητού, βάσει στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αν αυτό το ποσό προσαρμοστεί στις… «ανάγκες» 3.234 μετακλητών, προκύπτει ένα συνολικό κόστος 71,148 εκατ. ευρώ. Χρήματα των φορολογουμένων αυτής της χώρας, πάντα!

Efsyn.gr



1 σχόλιο:

  1. Μα πρέπει να βολευτούν όλοι οι αφισοκολλητές όλων των κομμάτων.Τι ψηφίζετε ρε ζώα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)