Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Η επίσημη εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας για τον υπολογισμό των μορίων

Υπολογισμός μορίων 2024: Η επίσημη εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας
 

 

 Οι βαθμοί των πανελληνίων βγαίνουν και οι υποψήφιοι μπορούν να υπολογίσουν τα μόρια που συγκέντρωσαν στις φετινές εξετάσεις.

Οι Βάσεις θα βγουν στο τέλος Ιουλίου και αναμένεται να έχουν κατάρρευση, ειδικά σε πολύ δημοφιλείς σχολές, μιας και οι αριστούχοι θα είναι ελάχιστοι, λόγω του βαθμού δυσκολίας των μαθημάτων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων - Η επίσημη εφαρμογή στο υπουργείο Παιδείας

Αρχικά θα πρέπει να μπείτε στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

  • Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε αν είστε υποψήφιος ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ.
  • Έπειτα, θα πρέπει να επιλέξετε σε ποια ομάδα προσανατολισμού ανήκετε.
  • Τέλος, θα βάλετε τις βαθμολογίες του κάθε μαθήματος σας στην ειδική κατηγορία.
  • Στη συνέχεια θα δείτε μία σελίδα με τα τμήματα και πόσα μόρια συγκεντρώνετε σε κάθε σχολή.

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετείχε στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Βαρύτητας.

Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024

Όσον αφορά στο στα μαθήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικών Σπουδών) φαίνεται ότι μειώνεται το ποσοστό των γραπτών που βαθμολογήθηκαν με άριστα (18-20) σε σχέση με πέρσι τόσο στην Ιστορία όσο και στα Αρχαία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σχολές όπως οι Νομικές, Ψυχολογίας κ.α, θα έχουν μια έστω και μικρή πτώση των βάσεων.

Στο 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο η πτώση των βάσεων φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη (500-700 μόρια) τόσο στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου όσο και στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές σχολές κλπ. του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Όσον αφορά στο 4ο Πεδίο η εικόνα είναι ακόμη συγκεχυμένη και το πιθανότερο είναι ότι η κίνηση των βάσεων θα είναι ανάλογα με τη σχολή και με διαφορετική πορεία.

Δείτε ΕΔΩ τους βαθμούς των Πανελληνίων 2024

  • Από τις καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας. Θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.
  • Όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
  • Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Τις επόμενες μέρες οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν και για τους βαθμούς τους στα ειδικά μαθήματα.

Πότε είναι η υποβολή του Μηχανογραφικού 2024

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η κατάθεση των δυο μηχανογραφικών δελτίων. Το ένα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και το δεύτερο (Παράλληλο Μηχανογραφικό) για την εισαγωγή στα δημόσια ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μ.Δ. και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου) στις ημερομηνίες, που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Όλοι υποψήφιοι εφόσον το επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν και τα δυο μηχανογραφικά αφού τα μελετήσουν με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα αφού κατά κάποιο τρόπο αυτή η επιλογή θα καθορίσει το μέλλον των σπουδών τους είτε αφορά στα πανεπιστήμια είτε στην επαγγελματική εκπαίδευση την οποία δεν πρέπει να αγνοούν γιατί η αγορά εργασίας έχει τεράστιες ανάγκες και θα βρουν γρήγορα δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)