Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Σε σοκ οι Δημοκρατικοί με την εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ: Η φράση του Τραμπ «πραγματικά δεν ξέρω τι είπε, και δεν νομίζω ότι ξέρει ούτε αυτός», τα συνοψίζει όλα

 

 

Πριν από το βράδυ της Πέμπτης, πολλοί Αμερικανοί είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και την καταλληλότητα του Τζο Μπάιντεν για το αξίωμα. Το να πει κανείς ότι το χθεσινό debate δεν έδιωξε αυτές τις ανησυχίες, είναι εξαιρετικά επιεικές.

Ο νυν αμερικανός Πρόεδρος μπήκε στην τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον πήχη πολύ χαμηλά. Παρόλα αυτά, σκόνταψε. «Ήταν κακός. Ήταν φλύαρος. Ήταν ασαφής», σχολιάζει ο αναλυτής του BBC. κάνοντας την αποτίμηση της χθεσινής ιστορικής τηλεοπτικής αναμέτρησης, μεταξύ ενός νυν και υποψηφίου και ενός τέως και υποψηφίου προέδρου.

Περίπου στα μέσα του debate, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την τραχιά φωνή του, το επιτελείο του Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος υπέφερε από ένα κρυολόγημα. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά ακούστηκε επίσης σαν πρόφαση.

Επί 90 λεπτά, ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε πολλές φορές στα σχοινιά. Ιδιαίτερα στις αρχές της βραδιάς, ορισμένες από τις απαντήσεις του ήταν ανούσιες. Αφού έχασε τον ειρμό της σκέψης του, έκλεισε μια απάντηση λέγοντας: «Επιτέλους νικήσαμε το Medicare» – μια περίεργη αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους.

Η πρώην διευθύντρια επικοινωνίας του Μπάιντεν, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, μιλώντας στο CNN ήταν ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό δεν ήταν ένα καλό ντιμπέιτ για τον Τζο Μπάιντεν», προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο θέμα του ήταν να αποδείξει ότι είχε την ενέργεια και την αντοχή, και δεν το έκανε αυτό.

Ένας μαχητής στα σχοινιά

Καθώς προχωρούσε το ντιμπέιτ, ο Μπάιντεν ξεκίνησε να κάνει μεγάλες επιθέσεις εναντίον του αντιπάλου του σε μια προσπάθεια να αλλάξει το μομέντουμ. Μερικά από τα χτυπήματα πέτυχαν, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις στον πρώην πρόεδρο.

Το γεγονός ότι τα πρώτα θέματα που έθεσαν οι συντονιστές του CNN αφορούσαν τα κορυφαία θέματα των ψηφοφόρων, δηλαδή την οικονομία και τη μετανάστευση – στα οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ – έκανε το πρόβλημα χειρότερο για τον πρόεδρο.

«Πραγματικά δεν ξέρω τι είπε στο τέλος αυτής της πρότασης, και δεν νομίζω ότι ξέρει ούτε αυτός», σχολίασε ο Τραμπ μετά από άλλη μια απάντηση του Μπάιντεν. Αυτή η ατάκα ίσως και να συνόψισε τη βραδιά.

Ο πρώην πρόεδρος προσέφερε σε μεγάλο βαθμό μια πειθαρχημένη, γρήγορη εμφάνιση. Απέφυγε τις πολλές διακοπές και την επιθετικότητα που υπονόμευσαν την πρώτη του εμφάνιση στο ντιμπέιτ το 2020 και έστρεψε τη συζήτηση σε επικρίσεις για τα πεπραγμένα Μπάιντεν όποτε ήταν δυνατόν. Πολύ συχνά προέβη σε ψευδείς ισχυρισμούς που δεν επαληθεύονται, καθώς και σε ξεκάθαρα ψεύδη, ωστόσο ο Μπάιντεν δεν μπόρεσε σε μεγάλο βαθμό να τον στριμώξει σε αυτά.

Σε εμφάνισή της λίγο μετά το τέλος του ντιμπέιτ, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αναγνώρισε ότι ο πρόεδρος είχε «αργή εκκίνηση», αλλά δήλωσε ότι τελείωσε δυνατά. Αυτό είναι μια υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση, αλλά είναι αλήθεια ότι ο κ. Μπάιντεν σταθεροποιήθηκε όσο προχωρούσε το ντιμπέιτ.

Σε μια αξιομνημόνευτη ατάκα, ο κ. Μπάιντεν σχολίασε την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ για κατηγορίες που προέκυψαν από την σχέση του με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος έχει «την ηθική μιας αδέσποτης γάτας». «Δεν έκανα σεξ με μια πορνοστάρ», αντέτεινε ο Τραμπ.

Η επόμενη μέρα του ντιμπέιτ

Αυτό ήταν το πιο πρώιμο ντιμπέιτ στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, εν μέρει επειδή η ομάδα του Μπάιντεν το ήθελε έτσι. Ένας λόγος είναι ότι επεδίωξαν να στρέψουν την προσοχή στον Τραμπ νωρίτερα στην προεκλογική περίοδο, ελπίζοντας ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα θυμούνται τη χαοτική φύση της προεδρίας του.

Ωστόσο, μετά απ’ αυτό, περισσότεροι άνθρωποι θα μιλούν για την απόδοση του κ. Μπάιντεν παρά για την απόδοση του πρώην προέδρου.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η ομάδα του Μπάιντεν μπορεί να ήθελε ένα ντιμπέιτ νωρίς είναι ότι θα έδινε στον υποψήφιό της περισσότερο χρόνο να ανακάμψει από μια αδύναμη εμφάνιση. Τελικά, αυτό μπορεί να είναι το μόνο παρηγορητικό μετά το βράδυ της Πέμπτης.

Οι Δημοκρατικοί έχουν το συνέδριο του κόμματός τους τον Αύγουστο, όταν θα είναι σε θέση να προσφέρουν ένα πιο σεναριακό όραμα μιας δεύτερης θητείας Μπάιντεν για τους Αμερικανούς. Και υπάρχει ένα ακόμη ντιμπέιτ προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο, το οποίο -αν γίνει- θα είναι πιο φρέσκο στο μυαλό των Αμερικανών καθώς θα πηγαίνουν στις κάλπες τον Νοέμβριο.

Αλλά πολλοί Δημοκρατικοί μπορεί να αναρωτιούνται αν μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τραμπ στη σκηνή του ντιμπέιτ θα αποβεί διαφορετική για τον άνθρωπό τους. Και ορισμένοι, μπορεί να σκέφτονται εδώ πώς θα μπορούσαν να έχουν έναν διαφορετικό προεδρικό υποψήφιο.

Άλλος υποψήφιος;

Η εκστρατεία του Μπάιντεν έχει σχεδόν δύο μήνες στη διάθεσή της για να ηρεμήσει τα νερά. Θα χρειαζόταν μια ανοιχτή εξέγερση για να εγκαταλείψουν οι Δημοκρατικοί τον υποψήφιό τους – ο οποίος κέρδισε με άνεση αρκετούς αντιπροσώπους στις προκριματικές εκλογές για να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κανένας εξέχων αξιωματούχος των Δημοκρατικών δεν έχει διαρρήξει δημοσίως τις γραμμές του, ακόμη και αν κάποιοι φέρονται να έχουν σημάνει συναγερμό σε ανώνυμες συζητήσεις με δημοσιογράφους.

Μετά το αποψινό ντιμπέιτ, ωστόσο, πολλοί Δημοκρατικοί μπορεί να έχουν σοβαρές αμφιβολίες για τις προοπτικές του τον Νοέμβριο.

Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, βασικός σύμβουλος στρατηγικής του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο CNN: «Θα υπάρξουν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να συνεχίσει».

Την ώρα που ο Μπάιντεν δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα, ο Τραμπ έκανε αβάσιμες και συχνά αναληθείς δηλώσεις για σειρά θεμάτων, όπως ότι οι Δημοκρατικοί στηρίζουν τις παιδοκτονίες και ότι οι μετανάστες έχουν προκαλέσει κύμα εγκληματικότητας.

«Ο Τραμπ είναι ο Τραμπ, κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του είναι μ…ίες. Αλλά ο Μπάιντεν ακούγεται γέρος. Και χαμένος. Και αυτό θα μετρήσει περισσότερο από οτιδήποτε. Μέχρι στιγμής αυτό είναι ένας απόλυτος εφιάλτης για τον Μπάιντεν», δήλωσε ο Τζο Γουόλς υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2020 στο Χ.

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο 78χρονος Τραμπ — οι δύο γηραιότεροι υποψήφιοι για την προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ– δέχονται πιέσεις να αποδείξουν ότι είναι σωματικά και πνευματικά ικανοί για τα καθήκοντα του προέδρου.

Η τηλεμαχία έγινε την ώρα που οι ΗΠΑ μοιάζουν βαθιά πολωμένες, με τους ψηφοφόρους να ανησυχούν βαθιά για την αμερικανική πολιτική. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων δήλωσαν σε δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos τον Μάιο ότι ανησυχούν ότι μετά τις εκλογές θα ξεσπάσει βία.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Μπάιντεν και Τραμπ στήθος με στήθος, στις πιο αμφίρροπες πολιτείες που συνήθως κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών προηγείται ο Ρεπουμπλικάνος.

Ωστόσο κανείς από τους δύο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιον θα επιλέξουν. Περίπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη, ότι κλίνει προς έναν τρίτο υποψήφιο ή ότι δεν θα ψηφίσει, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

Με πληροφορίες από BBC, CNN 

Αναρτήθηκε από: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)