Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Δεύτερη θητεία για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν - Την ψήφισαν 401 ευρωβουλευτές

Δεύτερη θητεία για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν - Την ψήφισαν 401 ευρωβουλευτές
 

 

 Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα συνεχίσει ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη στήριξη ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων.

Την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν αποφάσισε το ευρωκοινοβούλιο. Στη μυστική ψηφοφορία 401 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ το όριο που χρειαζόταν ήταν 361 σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών. Κατά ψήφισαν 284 και 15 ήταν οι αποχές.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχοντας την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP - 188 έδρες), του οποίου ήταν και υποψήφια, των Σοσιαλδημοκρατών (S&D - 136 έδρες) και των Φιλελευθέρων (Renew Europe - 77 έδρες), «κλείδωσε» την επικράτησή της κερδίζοντας και την στήριξη των Πρασίνων (53 έδρες).

Μέχρι και οι Γάλλοι Συντηρητικοί, που είχαν δηλώσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τελικά αποφάσισαν να την υποστηρίξουν για μια νέα εκλογική θητεία, ισχυριζόμενοι πως η ατζέντα της ήρθε στα μέτρα τους και πως δεν επιθυμούν να διαταράξουν την ενότητα του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκουν.

Για να πετύχει την άνετη - όπως αποδείχθηκε τελικά - πλειοψηφία, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν στην καταληκτική ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο, πριν από την ψηφοφορία, μοίρασε άφθονα πολιτικά «δώρα» στις πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής, ενώ παράλληλα παρουσίασε τον εαυτό της ως φάρο σταθερότητας μέσα σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και πόλωσης.

Ειδικότερα, στην ομιλία της -που διάρκεσε σχεδόν μία ώρα- και στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, που δημοσιεύτηκαν λίγο πριν από την ομιλία, η φον ντερ Λάιεν προσέφερε νέες υποσχέσεις και αλλαγές πολιτικών προτεραιοτήτων με βάση τις κλειστές συζητήσεις που είχε με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των ευρωομάδων τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι πιο απτές υποσχέσεις είναι νέοι επίτροποι για την άμυνα, τη στέγαση, την αλιεία και την περιοχή της Μεσογείου. Ο επίτροπος στέγασης ήταν ένα αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε επίσης ότι ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συντονίζει τις εργασίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, βασικό αίτημα της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και της ακροδεξιάς ομάδας της, των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών».

Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να επεκτείνει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με έναν φιλόδοξο κλιματικό στόχο για το 2040, ένα σχέδιο προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών, εφόσον επανεκλεγεί. Αυτό ικανοποίησε τους Πράσινους, που ανακοίνωσαν τελικά την υποστήριξή τους.

Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ακόμη να προωθήσει έναν επενδυτικό «μποναμά» για τα επόμενα πέντε χρόνια, εάν επανεκλεγεί. Ανακοίνωσε ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας» που θα κατευθύνει χρήματα σε όλα «από την τεχνητή νοημοσύνη έως το διάστημα, την καθαρή τεχνολογία έως τη βιοτεχνολογία». Σχεδιάζει επίσης να ρίξει νέο βάρος πίσω από ένα σχέδιο δεκαετιών για τη σφυρηλάτηση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)