Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Προσλήψεις δασικών τον… Αύγουστο!

 fotia dasikes pyrkages

Έσβηναν ακόμη τις τελευταίες εστίες στην Αττική, όταν η κυβέρνηση προσλάμβανε δασικούς για την Πάρνηθα ● Δεκάδες προσλήψεις στα Δασαρχεία όλης της χώρας, αλλά σε λάθος… timing ● Προσλαμβάνονται να καθαρίσουν τα δάση, να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες, στην κορύφωση των πυρκαγιών!

«Η Πυροσβεστική, μετά από 20 χρόνια, έχει αρκετή εμπειρία στις δασικές πυρκαγιές, αλλά οι Δασικές Υπηρεσίες είναι αυτές που ξέρουν τα δάση μαζί με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτές οι δύο υπηρεσίες πρέπει να συνεργάζονται...».

Είναι γνωστό πια ότι τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν εκείνος ήταν ακόμη αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης. Λόγια, τα οποία είχε πει σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει για την τραγωδία στο Μάτι το 2018. Αν όμως οι διαπιστώσεις αυτές εκφέρονταν με ευκολία από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύσκολα γίνονταν πράξη από τη θέση της κυβέρνησης. Ακριβέστερα, ουδέν έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά την αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας, των ανθρώπων, δηλαδή, που ξέρουν το δάσος σαν την παλάμη τους.

Εγγραφο 1
Εγγραφο 2

Αντιθέτως, σειρά αποφάσεων το τελευταίο διάστημα, και δη κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να τους αγνοεί, αν όχι να τους υποβαθμίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόφαση των κ. Σκυλακάκη και Τουρνά για τη «Σύσταση υποστηρικτικών ομάδων διαχείρισης δασικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης».

Το θέμα είχε δημοσιοποιήσει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο συνάδελφος Αρης Χατζηγεωργίου στο φύλλο της 7ης Αυγούστου. Και, επειδή από τον τίτλο της απόφασης, μπορεί κανείς να νομίσει ότι κάτι θετικό συντελείται, η ουσία -αν έπρεπε να συμπυκνωθεί σε μία φράση- είναι ότι οι δασικοί «έχουν αμιγώς υποστηρικτικό ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχονται σε θέματα καταστολής» (βλ. έγγραφο 2).

Πέραν της ουσίας της κοινής υπουργικής απόφασης, προβληματικό είναι και το timing. Με άλλα λόγια τα συναρμόδια υπουργεία ξεδιπλώνουν την πολιτική τους -αυτήν που νομίζουν πως είναι ορθή- στην κορύφωση των δασικών πυρκαγιών: 29 Ιουλίου!

Το ίδιο προβληματικό timing αξιοποιείται, όμως, και για δεκάδες προσλήψεις δασικών. Την ώρα που σιγόκαιγαν ακόμη τα δέντρα της Αττικής, στις 16 Αυγούστου εν προκειμένω, το Δασαρχείο Πάρνηθας ανακοίνωνε την πρόσληψη 30 δασικών υπαλλήλων, με σχέση εργασίας εποχικού προσωπικού, Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), 6μηνης διάρκειας. Δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, εργάτες και διοικητικοί προσλαμβάνονται προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δάσος, στα μέσα Αυγούστου!

Και δεν είναι μόνο στην Πάρνηθα, σημειωτέον. Τριάντα δασικοί στο Δασαρχείο Ιστιαίας (βλ. σχετικό έγγραφο 1), άλλοι τόσοι στον Πολύγυρο, είκοσι τέσσερις στο Δασαρχείο της Αλεξανδρούπολης, έντεκα στην Κασσάνδρα, είκοσι τέσσερις στην Αμαλιάδα κ.ο.κ. Όλοι κατά το β’ 10ήμερο του Αυγούστου. Πρόκειται μάλλον για εργαζόμενους που εν συνεχεία θα γίνουν μόνιμοι, και καλώς προσλαμβάνονται. Το θέμα είναι και πάλι η κυβερνητική αντίληψη, σε συνδυασμό με τον χρόνο λήψης αποφάσεων.

Με ποιο αντικείμενο

Τα άτομα αυτά προσλαμβάνονται για να παράσχουν έργο, μεταξύ άλλων, στα προγράμματα AntiNero, με άλλα λόγια στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών με στόχο τη μείωση του κινδύνου και της ταχύτητας μετάδοσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια. Έργο τους είναι η πραγματοποίηση εργασιών, όπως οι καθαρισμοί των δασών και δασικών εκτάσεων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την κρισιμότητα του έργου που παρέχουν, είναι προφανές, ωστόσο, ότι ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών αυτών είναι πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και όχι όταν αυτή έχει ξεκινήσει… Παρά ταύτα, η κυβέρνηση έκρινε ως πλέον πρόσφορο χρόνο της πρόσληψής τους τον μήνα Αύγουστο.

Η θέση των δασολόγων

Η θέση του συνδικαλιστικού οργάνου των δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων είναι σταθερή όλα αυτά τα χρόνια: όπως μας είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσής τους Νίκος Μπόκαρης, οι δασολόγοι ζητούν ενίσχυση των Δασαρχείων, επίσης αλλαγή του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας.

Το ερώτημα, πάντως, αν θα ήταν διαφορετική η κατάσταση αν τα δάση και τα ρέματα της Αττικής είχαν καθαριστεί σε ανύποπτο χρόνο, μάλλον δεν θα απαντηθεί ούτε και κατά τη σημερινή αυτοψία του πρωθυπουργού και των λοιπών κυβερνητικών στελεχών…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης σε δομή φιλοξενίας πυρόπληκτων στα Μελίσσια | ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI

Η αποκαρδιωτική εικόνα δεν μπορεί να καλυφθεί από τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες

Της Βούλας Κεχαγιά*

Οσο κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί με τις γνώριμες μεθόδους της να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο και να πείσει τους πολίτες ότι δεν συνέβη και κάτι τραγικό με τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την προηγούμενη εβδομάδα την Αττική, η πραγματικότητα τη διαψεύδει.

Η διαπιστωμένη επικοινωνιακή ικανότητα των πρώτων χρόνων διακυβέρνησης, στηριγμένη στην καλοστημένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης, που εν μέρει ήθελε να επιβεβαιώσει και τις επιλογές της, έχει πλέον ξεπεραστεί από τα γεγονότα.

Γεγονότα που αναδεικνύουν την εξοργιστική πραγματικότητα αναγκάζοντας τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί, μία ολόκληρη εβδομάδα μετά την εισβολή της φωτιάς στον αστικό ιστό, τις πυρόπληκτες περιοχές της πολύπαθης Αττικής. Η στάχτη μπορεί να έχει επικαθίσει στα καμένα, όμως η συνολική αποκαρδιωτική εικόνα δεν μπορεί να καλυφθεί από μεγαλοστομίες και έωλα επιχειρήματα για αφελείς.

Οι πρόχειρες δικαιολογίες επιστρέφονται από την κοινωνία σε εκείνους που τις εκφωνούν, ως απαράδεκτες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε για ακόμη μία φορά να κλονίσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η εφιαλτική πυρκαγιά δεν πέρασε μόνο στις οθόνες των πολιτών αλλά βρέθηκε στο κατώφλι του μέσου Ελληνα. Ο δήθεν καλοκουρδισμένος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας την άφησε ανεμπόδιστη να φτάσει στα όρια της πόλης.

Η επίκληση της περιβαλλοντικής κρίσης έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί ισχυρό άλλοθι για τους κυβερνώντες της Νέας Δημοκρατίας. Πέρυσι η φωτιά που κατέκαιγε επί ημέρες προκάλεσε οικολογική καταστροφή στη Ρόδο, στον Εβρο και πάλι στην Εύβοια και πάλι στην Αττική. Κινδύνευσαν μέχρι και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Κι έπειτα ήρθαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου το «επιτελικό κράτος» έκανε για ακόμη μία φορά επίδειξη της γύμνιας και της κραυγαλέας αναποτελεσματικότητάς του.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση από τα 550 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έχει απορροφηθεί μόλις το 1%. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση Μητσοτάκη βιώνοντας απίστευτη κούραση από τα επικοινωνιακά της τερτίπια. Της το έδειξαν εν πολλοίς και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, διαμηνύοντας ότι τα επαναλαμβανόμενα παραμύθια με δράκους ενίοτε γίνονται άκρως βαρετά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε με τον πρόεδρο και τα στελέχη του από τις πρώτες ώρες στην πυρόπληκτη περιοχή και στους πολίτες που δοκιμάζονται. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει, προβάλλοντας συγχρόνως το πλήρες πρόγραμμά του για την εντεινόμενη περιβαλλοντική κρίση. Σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να επαναπαυθεί στην «ωραιοποίηση» μιας καταστροφής ως σύγχρονος Νέρων.

* Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.-Σ.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πυρκαγιές: κάθε επιχειρησιακό φιάσκο έχει βαθύτερα αίτια…

Του Συμεών Κεδίκογλου**

Αν δεχτούμε το κυβερνητικό αφήγημα ότι «στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής 11/8 ο χρόνος απόκρισης ήταν στα πέντε λεπτά από αέρος και στα επτά λεπτά από οχήματα της Πυροσβεστικής» και παρ’ όλα αυτά η φωτιά διήνυσε 40 χλμ. για να φτάσει στον αστικό ιστό κατακαίοντας μέχρι και το κλειστό του Χαλανδρίου (!), τότε αφού όλα έγιναν άψογα δεν έχουμε άλλο να κάνουμε στο μέλλον από το να θυμόμαστε τον στίχο «μια βροχή θα μας σώσει», σαν κι αυτήν που έσβησε τη φωτιά στον Ορβηλο έναν μήνα αφότου άρχισε.

Επειδή όμως τα γεγονότα δεν είναι όπως η κυβερνητική προπαγάνδα αναφέρει επενδύοντας ξανά στη λήθη

Επειδή πέντε χρόνια κυβερνητικής θητείας μετά, η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν σχεδόν μηδαμινή και η πανάκριβη προμήθεια ύψους δύο δισ. θα έρχεται σταδιακά στο μέλλον

Επειδή την ίδια ώρα έχουμε οχήματα 40 ετών και έλλειψη οδηγών (ακριβοί δηλαδή στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι)

Επειδή το σύστημα είναι πανάκριβο (τριπλασιάστηκε το κόστος για ενοικίαση μέσων την πενταετία) και ταυτόχρονα αναποτελεσματικό (τριπλασιάστηκαν παράλληλα οι καμένες εκτάσεις), είναι φανερό ότι έφτασε η ώρα για αλλαγή μοντέλου. Να επενδύσουμε στην πρόληψη όπως όλες οι εκθέσεις αναφέρουν και όχι μόνο στην καταστολή. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι για να κριθεί το όποιο μοντέλο προστασίας πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί. Και στη χώρα μας δεν εφαρμόζονται ούτε αυτά που η ίδια η κυβέρνηση αποφασίζει!

Μερικά πρακτικά παραδείγματα, που τα ζούμε (και) στην Εύβοια ήδη τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά:

Η απόφαση για προσλήψεις στα δασαρχεία για έκτακτες ανάγκες φύλαξης κ.λπ. 30 ατόμων εξάμηνης διάρκειας βγήκε στις… 12 Αυγούστου! (βλ. έγγραφο 1). Τον Οκτώβριο όμως δεν θα έχουμε κινδύνους φωτιάς…

Η ΚΥΑ στον νόμο του 2023 για τον τρόπο συμμετοχής της δασικής υπηρεσίας σε ομάδες διαχείρισης πυρκαγιών υπογράφηκε στις… 29/7/2024! (βλ. έγγραφο 2 ).

Τρία χρόνια μετά παρά τις διακηρύξεις εκατομμυρίων τίποτα δεν έχει γίνει στο κομμάτι της αναδάσωσης καθώς δεν υπήρχαν αρκετοί… σπόροι και δενδρύλλια!

Οι ζώνες πυροπροστασίας για το κομμάτι δάσους που γλίτωσε το 2021 στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και θα έπρεπε να φυλάμε σαν τα μάτια μας έχουν διανοιχτεί μόνο στα… χαρτιά!

Η κυβέρνηση νομοθέτησε τον καθαρισμό των οικοπέδων, δεν υπολόγισε όμως την αδυναμία -σε πλείστες περιπτώσεις- μεταφοράς των σωρών που έγιναν το τέλειο προσάναμμα…

Γίνεται φανερό ότι η πολιτική προστασία, μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη υπόθεση που απαιτεί συντονισμό και συνέργειες πολλών εμπλεκομένων, δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, σε ένα κράτος όπου βασιλεύουν οι «ημέτεροι», η αναξιοκρατία και η φαυλότητα, όπου ο πολίτης ακούει να ξοδεύονται εκατομμύρια χωρίς ορατό ή μετρήσιμο αποτέλεσμα. Οσες προσλήψεις κι αν γίνουν (που χρειάζονται), όσα πυροσβεστικά μέσα κι αν πληρώνουμε, από μόνα τους δεν αρκούν.

Ισως τώρα που ξέρετε καλύτερα δεν θα αναρωτηθείτε τι έφταιξε στις στάχτες της επόμενης μεγάλης φωτιάς…

**Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 

Πηγή:efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Προνοούμε για τους άλλους. Αν έχουν τα ίδια στο νότιο ημισφαίριο τώρα που θα μπουν σιγά σιγά στο καλοκαίρι, πώς θα τους στείλουμε βοήθεια; Πρώτη σε αλληλεγγύη η Ελλάς του Κούλη.🤣🤣🤣

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)