Γράφει ο Βασίλης Σκουρής
Ο Κασσελάκης δείχνει να είναι το βασικό εμπόδιο που δεν μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, ακόμα και να υπάρχει συμφωνία για κοινή πρωτοβουλία στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ας δούμε όμως τόσο το παρασκήνιο της μη ανάληψης κοινής πρωτοβουλίας για τις υποκλοπές, όσο και τις προοπτικές μιας συνεργασίας είτε σε επιμέρους θέματα, είτε ως στρατηγική επιλογή.
ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ; Σύμφωνα με τις πληροφορίες δυο από τα αιτήματα του Στέφανου Κασσελάκη -τα μετέφερε ο διευθυντής του γραφείου του Μανώλης Καπνισάκης- δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν. Το πρώτο αφορούσε τη μη συμμετοχή της Νέας Αριστεράς στην πρωτοβουλία, πρόταση που τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Πλεύση Ελευθερίας δεν έκαναν αποδεκτή. Η δεύτερη, η πρωτοβουλία να ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του οποίου θα συνυπέγραφαν τα άλλα κόμματα. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε κατά κάποιο τρόπο να υπάρχει πρόταση του συνόλου της αντιπολίτευσης- και των κομμάτων δηλαδή που ανήκουν στον πέραν της δεξιάς της ΝΔ χώρο!
ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει πως συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει εφόσον συμμετέχει σε αυτή η Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση, αλλά και της Έφης Αχτσιόγλου, του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Νάσου Ηλιόπουλου κοκ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει προφανώς όχι μόνο να οδηγήσει σε «πολιτική απομόνωση» τη Νέα Αριστερά, αλλά και να οργανώσει μια «υγειονομική ζώνη» γύρω από το κόμμα του, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει μια νέα διάσπαση, που θα τον οδηγήσει σε δυσχερή θέση. Η Νέα Αριστερά, πάντως, αναμένεται να εξελιχθεί σε παράγοντα εξελίξεων μέσα στο φθινόπωρο, μετά τα όσα συμβούν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου ενδέχεται να ανακοινωθεί και συμπόρευση με τον Πέτρο Κόκκαλη. Το ερώτημα είναι αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θέλει τη Νέα Αριστερά για τους παραπάνω λόγους και μόνο ή τη χρησιμοποιεί και προκειμένου να ναυαγήσει η συνεργασία.
ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΖΩΗ: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας. Μια συνεργασία που εκτιμά ότι μπορεί να αποδώσει εάν πιεστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, με το εκβιαστικό δίλημμα ότι σε διαφορετική περίοδο "παίζει" το παιχνίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου οι προσωπικές σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη προκύπτει ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο και θα γίνουν έως και άριστες αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελάμβανε την απόφαση να απομακρύνει τον Αλέξη Τσίπρα από το κόμμα.
ΟΙ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ: Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη προέδρου και είναι σαφές πως δεν θέλει (και σωστά) να εμπλέξει άλλα κόμματα στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη. Δείχνει να κινείται με ενσυναίσθηση πάνω σε εξαιρετικά ασταθείς ισορροπίες, είναι όμως σίγουρο πως με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχει ούτε πολιτική, ούτε προσωπική χημεία! Όπως, αντιθέτως, συμβαίνει με τον Αλέξη Χαρίτση. Γι΄ αυτό και η περίοδος έως τα μέσα Οκτωβρίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη όσον αφορά τις συνεργασίες στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις τεράστιες ευκαιρίες που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η «ΕΚΠΛΗΞΗ» ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ: Ασφαλώς και αποτελεί έκπληξη ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε πολύ καλές συνομιλίες με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Χαρίτση, την ίδια στιγμή που όπως προείπαμε οι σχέσεις της με τον Στέφανο Κασσελάκη είναι άριστες. Οι διεργασίες για την κοινή πρωτοβουλία στο σκάνδαλο των υποκλοπών, έστω και αν απέτυχαν, για πρώτη φορά ίσως εδραίωσαν την παρουσία της Ζωής σε αυτό που λέμε «προοδευτική παράταξη», καθώς μέχρι τώρα τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Αριστερά είχαν σοβαρές αντιρρήσεις στο να είναι η Πλεύρη Ελευθερίας συνομιλητής τους.
ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ: Σε κάθε περίπτωση το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο χώρο της κεντροαριστεράς θα κριθεί από το αποτέλεσμα στις εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη δώσει στίγμα για το πώς θα το πάει, ο Χάρης Δούκας αν κερδίσει είναι φανερό πως θα κάνει μεγάλο άνοιγμα, ενδεχομένως στην ίδια κατεύθυνση να κινηθεί και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου θα κινηθεί στην κατεύθυνση της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ ως του αντίπαλου της Νέας Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ενότητα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για το ΠΑΣΟΚ σε κάθε αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις κάλπες στις 6 και 13 Οκτωβρίου!
ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; Μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθούν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται ανοιχτά. Από τη διάσπαση πριν το Συνέδριο, από τη διάσπαση μέσα στο Συνέδριο, από την αναβολή της διάσπασης κοκ.
(Το κείμενο έχει γραφτεί για την εφημερίδα "Στο Καρφί" του Σαββατοκύριακου)
Αναρτήθηκε από: dnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου