Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινάει από αύριο η διάθεσή του με τιμή 1,10 έως 1,20 ευρώ το λίτρο – Πότε θα χορηγηθεί το επίδομα

 PETRELAIO THERMANSHS

Μπορεί ο καιρός να παραμένει ακόμη ανοιξιάτικος, αν όχι καλοκαιρινός, ωστόσο από αύριο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή να βρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η τιμή θα διαμορφωθεί, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες, στα επίπεδα του 1,10 έως 1,20 ευρώ το λίτρο, σχεδόν 30 λεπτά χαμηλότερα από πέρυσι. Πάντως, η κατάσταση που επικρατεί στη Μ. Ανατολή έχει δημιουργήσει κλίμα επιφυλακτικότητας, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από την πτώση αυτή έρχεται μία, μάλλον πλασματική, μείωση του πληθωρισμού, κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, αφού η στάθμιση στην διαμόρφωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών επισημαίνουν ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις ούτε και την παραμονή της ημερομηνίας, λόγω της συνεχούς αστάθειας που επικρατεί στην αγορά.

Φέτος, το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους που διαμένουν σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες αναμένεται να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ, εφόσον παραμείνουν σταθερά τα τρέχοντα δεδομένα. Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ποσά που κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωση και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Εισοδηματικά Κριτήρια

Για τη χορήγηση του επιδόματος, οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
• Ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους.
• Ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους.
Για τις οικογένειες με παιδιά, το ανώτατο όριο εισοδήματος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επιπλέον, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει:
• 200.000 ευρώ για άγαμους.
• 300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Σημειώνεται ότι το επίδομα καταβάλλεται μέσω αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ.

Οριζόντια επιδότηση στην αντλία ζητούν οι βενζινοπώλες

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Κώστα Χατζηδάκη, επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό αίτημά της για οριζόντια επιδότηση στην αντλία. Αυτή η επιδότηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει το διαθέσιμο κονδύλιο για φέτος, καθώς και τα περίπου 276 εκατ. ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι.

Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι, αντί να χορηγείται το επίδομα θέρμανσης με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όλοι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια γενική επιδότηση, η οποία θα οδηγούσε σε φθηνότερη τιμή πετρελαίου στην αντλία.

Αγκάθι η παραβατικότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βενζινοπώλες αναφέρουν πως η παραβατικότητα που πλήττει τον κλάδο αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι, ειδικά σε θέματα όπως οι «πειραγμένες αντλίες» και η νοθεία. Η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μ. Ζάγκα, ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλές καταγγελίες σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων που διατίθενται στην αγορά. «Έχουμε λάβει πάρα πολλές καταγγελίες για πειραγμένες αντλίες και για νοθεία στα καύσιμα. Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις όπου, αντί να κλείνουν τα πρατήρια που παρανομούν, οι ιδιοκτήτες τους προχώρησαν σε νομικές ενέργειες για διαφυγόντα κέρδη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Μ. Ζάγκα τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη και η αγορά καυσίμων συνεχίζει να πλήττεται από φαινόμενα παρεμπορίου. Εξέφρασε τις ανησυχίες της για την αύξηση του παρεμπορίου, τονίζοντας ότι «ο δικός μας χώρος γέμισε παρεμπόριο». Αναφέρθηκε στα τηλέφωνα που δέχεται καθημερινά για αναφορές σχετικά με παρανομίες και προειδοποίησε τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί. «Το πλαφόν είναι ακόμη στην πλάτη μας και ό,τι ποσοστό είχαμε στα τέλη Αυγούστου του 2021 παραμένει και τώρα. Εάν δω κάποιον να πουλάει σε τιμή κάτω του 1,70 ευρώ, φυσικά θα πονηρευτώ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί «νοικοκυραίοι πρατηριούχοι» που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα πρατήριά τους.

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)