Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Μέχρι Σεπτέμβριο του 2027 σε ισχύ οι παλιές ταυτότητες

 Σε ισχύ οι παλιές ταυτότητες και μετά το 2026: Πού θα συνεχίσουν να περνάνε

Απόφαση δίνει παράταση στη χρήση του παλαιού τύπου Δελτίου Ταυτότητας μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2027 εφόσον όμως πρόκειται για πραγματοποίηση εξ αποστάσεως ταυτοποίηση με έγγραφα ταυτότητας, ιδίως σε περιπτώσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, παροχής υπηρεσιών εμπιστοσύνης, ή άλλων διαδικασιών που απαιτούν ταυτοποίηση μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Παρατείνεται ο χρόνος καταλληλότητας για ταυτοποίηση, του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας παλαιού τύπου, στο οποίο το ονοματεπώνυμο αναγράφεται και με λατινικούς χαρακτήρες.

Με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Αριθμ. 32590 ΕΞ 2024, ΦΕΚ Β 5441/30.09.2024), ανακοινώθηκε η παράταση του χρόνου καταλληλότητας για τη χρήση της αστυνομικής ταυτότητας παλαιού τύπου για διαδικασίες εξ αποστάσεως ταυτοποίησης. Ειδικότερα, το αστυνομικό δελτίο ταυτότητας, στο οποίο το ονοματεπώνυμο αναγράφεται και με λατινικούς χαρακτήρες, θα εξακολουθήσει να θεωρείται κατάλληλο έγγραφο ταυτοποίησης μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου 2027.

Η νέα υπουργική απόφαση τροποποιεί την προηγούμενη απόφαση του 2021 (Αρ. 27499 ΕΞ 2021), η οποία καθορίζει τα πρότυπα και τις απαιτήσεις για τη μέθοδο εξ αποστάσεως ταυτοποίησης φυσικών προσώπων, με σκοπό την έκδοση πιστοποιητικών υπηρεσιών εμπιστοσύνης. Η παράταση αυτή έρχεται λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων, που διαθέτουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Ποια Έγγραφα Είναι Κατάλληλα για Ταυτοποίηση;

Για την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση, εκτός από την αστυνομική ταυτότητα παλαιού τύπου, γίνονται δεκτά και τα εξής έγγραφα:

  • Τα δελτία ταυτότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών, που έχουν εκδοθεί δυνάμει του Ν. 4251/2014 και του Π.Δ. 106/2007 και είναι σε ισχύ.

Ποιους Αφορά η Απόφαση;

Η παράταση ισχύει για κάθε άτομο που χρειάζεται να πραγματοποιήσει εξ αποστάσεως ταυτοποίηση με έγγραφα ταυτότητας, ιδίως σε περιπτώσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, παροχής υπηρεσιών εμπιστοσύνης, ή άλλων διαδικασιών που απαιτούν ταυτοποίηση μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Όπως είναι ήδη γνωστό, από το 2026 υποχρεωτικές θα είναι για όλους οι νέες ταυτότητες ωστόσο, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2027 θα ισχύουν και οι παλιές για τις περιπτώσεις που προαναφέραμε πιο πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)