Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Aπεργία αύριο 23 Οκτωβρίου - Κλειστά σχολεία σε όλη την Ελλάδα

 Ποιοι κάνουν απεργία αύριο 23 Οκτωβρίου - Κλειστά σχολεία σε όλη την Ελλάδα

 

 Απεργία αύριο έχουν ΠΝΟ με τα πλοία να είναι δεμένα στα λιμάνια αλλά και τη ΔΟΕ, με τους δασκάλους να απεργούν. 48ωρη πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει οι σχολικές καθαρίστριες καθώς και οι υγειονομικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία
 

Αύριο, μετά από απόφαση της ΔΟΕ για απεργία, πολλοί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα συμμετάσχουν με αποτέλεσμα θα υπάρξουν κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή στην απεργία είναι προαιρετική για τους εκπαιδευτικούς και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι θα είναι κλειστά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

«Δυναμώνουμε τον διαρκή αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ» αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Οι δάσκαλοι κάνουν λόγο για μείωση μισθών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει καταντήσει τον εκπαιδευτικό παρία». «Από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός είναι 776€» επισημαίνεται.

Μεταξύ άλλων οι δάσκαλοι αναφέρουν: «Αγωνιζόμαστε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Άμεσα να επιστραφεί ο 13ος -14ος μισθός και το μισθολογικό κλιμάκιο του 2016-17. Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα».

«Να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Άμεσα να κατοχυρωθεί 9μηνη άδεια ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές […] Είναι απαράδεκτο να προχωρήσει η υπόλοιπη σχολική χρονιά με εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων και χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών να παραμένουν ακάλυπτα» προσθέτουν.

Απεργία ΠΝΟ

Σήμερα και αύριο δένουν τα ακτοπλοϊκά γιατί απεργεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με κεντρικό αίτημα την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, εδώ. Αύριο θα μείνουν κλειστά νηπιαγωγεία και δημοτικά γιατί απεργούν οι δάσκαλοι (έχουν εισαγωγικό μισθό 776 ευρώ….)

Στο πεδίο της πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου. Κατά τα λοιπά:

Απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις

Με βασικό στόχο την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025 στην ακτοπλοΐα με αυξήσεις 12% (έναντι του 3% που αντιπροτάθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας - ΣΕΕΝ), απεργεί σήμερα και αύριο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με την Εκτελεστική Επιτροπή της να προειδοποιεί με κλιμάκωση της απεργιακής κινητοποίησης.

Οι ναυτεργάτες ζητούν επιπλέον α) κατάργηση του Ν. 41/50 (βάσει του οποίου στο τέλος Οκτωβρίου απολύεται, χωρίς να αποζημιώνεται, το 50% του πληρώματος του ξενοδοχειακού προσωπικού), β) άμεση τροποποίηση του άρθρου για τη τετράμηνη δρομολόγηση των επιβατικών, οχηματαγωγών και ταχύπλοων με επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης και γ) την μη έγκριση δρομολογίων από το ΣΑΣ και τον υπουργό χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της ναυτεργατικής νομοθεσίας. Η ανακοίνωση,

Μισθοί 350 ευρώ

Η 48ωρη πανελλαδική απεργία των σχολικών καθαριστριών, που καλύπτεται από τη δευτεροβάθμια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ) πραγματοποιείται με βασικά αιτήματα, εδώ.:

-Την αναγνώριση της πάγιας και διαρκούς φύσης των αναγκών καθαριότητας των σχολείων και τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) σε πλήρους απασχόλησης αορίστου.

-Οι χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό προσλήψεις ΙΔΟΧ να είναι πλήρους απασχόλησης, ώστε να μην χρησιμοποιούν κάποιοι δήμοι συμβάσεις μερικής απασχόλησης 3 - 4 ωρών ημερησίως με μισθούς 300-350€ μηνιαίως. Άμεσα, οι δήμοι να προκηρύσσουν κατ’ ελάχιστο το 70% των θέσεων εργασίας στη σχολική καθαριότητα με συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

-Να δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για το τρέχον διδακτικό έτος 2025-2026 σε όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη μοριοδότηση με βάση τα έτη εμπειρίας και μάλιστα στην επόμενη ΚΥΑ η μοριοδότηση να είναι το μοναδικό κριτήριο, όχι μόνο κατάταξης, αλλά και επιλογής.

-Να προβλεφθεί ρητά η υποχρέωση προσλήψεων ολοκληρωμένης δεκάμηνης (10) απασχόλησης με έναρξη της σύμβασης την 1η Σεπτεμβρίου και λήξη την 30η Ιουνίου.

-Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ή τα αντίστοιχα voucher να χορηγούνται εγκαίρως και να υποχρεούνται οι δήμοι να τα παραδίδουν με την πρόσληψη.

-Να κατοχυρωθεί στην Εργάνη ενιαίος Κωδικός Πρόσληψης για το προσωπικό ΙΔΟΧ στη σχολική καθαριότητα και να υπάρχει ομοιογένεια στις πληρωμές μισθοδοσίας ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο εργαζόμενοι ίδιας κατηγορίας να λαμβάνουν διαφορετικό ποσό καθαρών αποδοχών.

-Υπογραφή ΣΣΕ μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδίας (ΟΣΕΥΠΕ), διασφάλιση της έγκαιρης πληρωμής της μισθοδοσίας καθώς και τη χορήγηση εξόδων μετακίνησης σε δήμους με χιλιομετρική διασπορά των σχολικών μονάδων.

-Πιστοποίηση Επαγγελματικών Δεξιοτήτων και Προϊόντων Καθαρισμού και Απολύμανσης χώρων καθώς, όπως επισημαίνουν, σε πολλά σχολεία, οι σχολικές επιτροπές προμηθεύονται αμφιβόλου ποιότητας καθαριστικά, που ενοχοποιούνται από τους εργαζόμενους για τη δραματική αύξηση των νοσούντων με καρκίνο.

-Το Υπουργείο Εσωτερικών να αποκλείσει κάθε δυνατότητα εισόδου εργολάβων οποιασδήποτε μορφής στην καθαριότητα σχολικών μονάδων.

Τέλος αύριο απεργούν και οι υγειονομικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία. 

Πηγή: dnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)