Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Συνδυασμός φαρμάκων σκορπά ελπίδες στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

 καρκίνος του πνεύμονα

 

 
 
 Μια εντυπωσιακή κλινική δοκιμή «παγώνει» την εξέλιξη του καρκίνου για περίπου δύο χρόνια. 

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα χαιρετίζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δείχνουν ότι ένας νέος συνδυασμός φαρμάκων σταμάτησε την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα για σχεδόν 40% περισσότερο από τη θεραπεία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. 

Συγκεκριμένα, η θεραπεία με αμιβανταμάμπη (amivantamab) και λαζερτινίμπη (lazertinib) σταματά την εξέλιξη της νόσου για 23,7 μήνες, κατά μέσο όρο.

Όπως είναι γνωστό, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα χαμηλά τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όταν δηλαδή οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα στοιχεία μιας νέας, παγκόσμιας μελέτης καταγράφουν ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και που έλαβαν τον παραπάνω συνδυασμό φαρμάκων, παρέμειναν εν ζωή, χωρίς εξέλιξη της νόσου, έπειτα σχεδόν δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι η μέση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που χρησιμοποιούν την οσιμερτινίμπη (osimertinib) –δηλαδή το σύνηθες φάρμακο για τη θεραπεία προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα– είναι 16,6 μήνες.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η εντυπωσιακή αυτή δοκιμή έρχεται εν μέσω μιας «χρυσής εποχής» της έρευνας για τον καρκίνο, όπου η καλύτερη κατανόηση τού τι ωθεί σε συγκεκριμένους όγκους παρέχει καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου.

Αναρτήθηκε από: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)