Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ραγδαίες αλλαγές στις χρεώσεις του ρεύματος - Πράσινο τιμολόγιο και νυχτερινό ρεύμα καταργούνται

Ραγδαίες αλλαγές στις χρεώσεις του ρεύματος - Πράσινο τιμολόγιο και νυχτερινό ρεύμα καταργούνται
 

  Τα «ψιλά γράμματα» στα χρωματιστά τιμολόγια, η κατάργηση του ειδικού, πράσινου τιμολογίου, και οι νέες ώρες με φθηνότερο ρεύμα. Αλλάζουν όλα στις χρεώσεις.

Αρκετούς μήνες πήρε στους καταναλωτές να συνηθίσουν τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και να παρακολουθήσουν ποιες είναι οι χρεώσεις, πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανάλογα με το χρώμα και τι τελικά τους συμφέρει περισσότερο. Και πάνω που άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο, ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, νέες αλλαγές που θα ξαναφέρουν πονοκέφαλο στους πολίτες.

Συνοπτικά, ο κ. Σκυλακάκης έκανε γνωστό ότι το πράσινο τιμολόγιο -το οποίο έχει επιλέξει η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ρεύματος- θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2024, ενώ παράλληλα καταργείται και το νυχτερινό ρεύμα, ένα μέτρο δεκαετιών, που προσέφερε λύσεις ειδικά στους εργαζόμενους, για να επωφελούνται από φθηνότερες χρεώσεις κατά τις νυχτερινές ώρες.

Αναλυτικά:

Καταργείται το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος

Επί της ουσίας τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του χρόνου και από κει και πέρα θα πρέπει οι καταναλωτές να επιλέξουν ένα νέο «χρωματιστό» τιμολόγιο ρεύματος.

Αναλυτικά ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει κάποιος καταναλωτής να δεσμευτεί με κάποιο κλειστό συμβόλαιο ρεύματος είπε:

«Το τι πρέπει να γίνει θα πρέπει να περιμένουμε 1,5 μήνα, τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του έτους, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις».

Στη συνέχεια είπε ότι μέσα σε αυτό το έτος, πολλοί που ξεκίνησαν με πράσινο έκαναν τις επιλογές τους και μεταφέρθηκαν είτε στο κίτρινο, είτε στο μπλε οι περισσότεροι. «Πάρα πολλοί έκαναν τις επιλογές τους, και επέλεξαν κίτρινα ή μπλε», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος και επίσημα το νυχτερινό ρεύμα

«Θα περάσουμε από το νυχτερινό τιμολόγιο σε ένα διζωνικό ρεύμα» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Επισήμανε δε, πως αυτή τη στιγμή, έχει μείνει ένα «απομεινάρι» φθηνού ρεύματος.

«Το νυχτερινό ρεύμα χορηγούνταν από την τότε ΔΕΗ τις νυχτερινές ώρες που δεν υπήρχε ζήτηση. Πλέον με τις ΑΠΕ, το φθηνό ρεύμα το έχουμε το μεσημέρι όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, για να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα μπορούν να δίνουν οι πάροχοι».

Και πρόσθεσε:

«Θα πάμε σε δύο ζώνες, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3 μ.μ.) και όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή τη ζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πιθανό να την εισάγουμε».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)