Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Intrum: Ένα βήμα πριν την πτώχευση ο μεγαλύτερος εισπράκτορας «κόκκινων δανείων» – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Intrum: Ένα βήμα πριν την πτώχευση ο μεγαλύτερος εισπράκτορας «κόκκινων δανείων» – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
 

 Με χρέος πάνω από 4,5 δισ. η Intrum κατέθεσε αίτηση αναδιάρθρωσης βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Η Intrum, ο μεγαλύτερος εισπράκτορας χρέους και διαχείρισης «κόκκινων δανείων» στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, καταθέτοντας το αίτημα προστασίας από πτώχευση στις ΗΠΑ. Το συνολικό χρέος της εταιρείας ανέρχεται σε 4,69 δισ. δολάρια, στα τέλη Ιουνίου.

Η επιλογή να κατατεθεί το αίτημα στις ΗΠΑ σχετίζεται με το ποσοστό των ομολογιούχων που έχουν συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Το «κεφάλαιο 11» του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ προβλέπει τη συναίνεση μόνο του 66% αυτών.

Η Intrum, που το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε συζητήσεις με ομάδες πιστωτών και ομολογιούχων εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών της, φαίνεται πως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τη υποστήριξη μεγαλύτερου ποσοστού και έτσι κατέληξε στη διαδικασία του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην προτεινόμενη αναδιάρθρωση χρέους έχει συμφωνήσει το 73% των πιστωτών, ποσοστό αρκετό για τη διαδικασία του Κεφαλαίου 11 των ΗΠΑ, αλλά χαμηλότερο από το 75% που απαιτείται για την απλούστερη διαδικασία αναδιάρθρωσης, βάσει του αγγλικού δικαίου.

«Η Intrum αναμένει να βγει από τη διαδικασία του Chapter 11 και τη διαδικασία αναδιοργάνωσης της σουηδικής εταιρείας με ρευστότητα για να εκτελέσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και να είναι τοποθετημένη για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και επιτυχία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο Όμιλος Intrum βρίσκεται σε υλοποίηση ενός σχεδίου για κεφαλαιακή ενίσχυση και αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων του ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία του οργανισμού, να βελτιωθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία του.

Σχετικά με την υπαγωγή στο «Κεφάλαιο 11» της αμερικανικής νομοθεσίας αναφέρεται πως «δεν θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του Ομίλου και των θυγατρικών του, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα».

Οι ελληνικές εποπτικές αρχές, σύμφωνα με την ενημέρωση, φαίνεται να έχουν ήδη ενημερωθεί για κάθε βήμα της διαδικασίας της αναδιάρθρωσης του χρέους. Όπως επισημαίνεται η δραστηριότητα της Intrum στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

Σημειώνεται πως η Intrum στην χώρα μας έχει έναν κύκλο εργασιών σχεδόν 223 εκατομμυρίων ευρώ, διαχειριζόμενη «κόκκινα δάνεια» εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)