Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Υπόθεση Novartis: Δεστεμπασίδης και Μαραγγέλη - Αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων

Υπόθεση Novartis: Δεστεμπασίδης και Μαραγγέλη - Αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων
 

 

 Νέα τροπή στην υπόθεση Novartis μετά την άρση προστασίας των μαρτύρων.

Τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis αποκαλύπτονται στο έγγραφο της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Παράλληλα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, αναστέλλεται επίσης και κάθε προστασία των μαρτύρων από ποινικές διώξεις. Η απόφαση προκάλεσε ήδη πολιτικές αντιδράσεις, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να δηλώνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την αποκάλυψη της σκευωρίας. Υπερθεμάτισαν για την απόφαση, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Α. Λοβέρδος.

Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφεται από την επίκουρο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Ελένη Γ. Παπαδοπούλου, τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η κυρία Μαραγγέλη εντάχθηκε στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017, ενώ έναν χρόνο αργότερα έγινε κάτι αντίστοιχο και στον κ. Δεστεμπασίδη.

Novartis: Το έγγραφο για την άρση των προστατευόμενων μαρτύρων

«Σε συνέχεια της με αρ. 1987/2024 παραγγελίας του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της με αρ. πρωί. 2081/2024 παραγγελίας σας, σας γνωρίζω ότι εξέδωσα τις με αρ. ΑΠ 7 και 8/2024, αντίστοιχα, διατάξεις άρσης των με αρ. 12/2017 και 1/2018 διατάξεων του πρώην επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς που αφορούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης”.

Σας επισυνάπτω αντίγραφα των ως άνω διατάξεων και σας γνωρίζω ότι τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων είναι Μαρία ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ του Κλεάνθη… και Φιλίστωρ ΔΕΣΤΕΜΠΑΣΙΔΗΣ του Χαραλάμπους…», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Σαμαράς: «Ανοίγει ο δρόμος για την αποκάλυψη της σκευωρίας»

Σε ανακοίνωσή του, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη και επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας της Novartis.

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis», τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Και συνεχίζει: «Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα- και για όλους!»

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νοβάρτις. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα- και για όλους!»

Γεωργιάδης: «Είναι μία ημέρα δικαίωσης»

«Είναι μία ημέρα δικαίωσης» αναφέρει σε ανάρτησή του, o Άδωνις Γεωργιάδης, για την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει την προστασία για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

«Το μείζον εδώ δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με θεσμικό τρόπο. Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη» είπε ο υπουργός Υγείας.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

«Η σημερινή απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αφαιρέσει -επιτέλους- την προστασία από τους δύο συκοφάντες, που ψευδώς κατηγόρησαν και εμένα και άλλους 9 συναδέλφους μου για τη Novartis, είναι μία ημέρα δικαίωσης. Όμως το προσωπικό στοιχείο υποχωρεί μπροστά στο συμφέρον της Δημοκρατίας. Το μείζον εδώ δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με θεσμικό τρόπο. Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη. Η διαλεύκανση αυτής της πτυχής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για Πολιτικούς Σκοπούς. Αυτό αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνον εμάς τους 10».

Μαρινάκης: «Η Δικαιοσύνη έβγαλε τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες»

Σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψήφισε η Κυβέρνηση και τονίζει ότι η αλήθεια θα λάμψει.

Αναλυτικά ο κ. Μαρινάκης στη δήλωση του αναφέρει:

«Μεταξύ των βασικών αλλαγών που εισηγήθηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ψηφίστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ήταν και η τροποποίηση του άρθρου 218 για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων και συγκεκριμένα η προσθήκη της παραγράφου 7, η οποία ισχύει από 1η Μαΐου 2024 και προβλέπει ότι:

«Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».

Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση - σταθμό, βγάζοντας τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis.

Η Δημοκρατία μας είναι ανθεκτική. Η αλήθεια θα λάμψει».

Λοβέρδος: Η Δικαιοσύνη έλαμψε

«Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας», τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ανάρτησή του μετά την άρση προστασία των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

«Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας» σημειώνει.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ταφόπλακα στον θεσμό της προστασίας μαρτύρων η απόφαση για Novartis»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρση της προστασίας των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis που αποφάσισε η Οικονομική Εισαγγελία.

«Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για άρση της προστασίας των δύο κομβικών μαρτύρων του σκανδάλου Novartis.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων, που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.

Ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων, ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis.

Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα:

Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής.

Να θυμίσουμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia.

Δύο σχόλια ακόμα:

-Το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης.

-Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)