
Σε 224 πρατήρια είχαν εγκαταστήσει τα μέλη των κυκλωμάτων το παράνομο λογισμικό - Δεκάδες συλλήψεις.
Υψηλή τεχνολογία, πανάκριβα αυτοκίνητα και αμέτρητες χειρόγραφες σημειώσεις βρέθηκαν ανάμεσα σε αυτά που κατάσχεσαν οι Αρχές, οι οποίες «ξήλωσαν» δύο κυκλώματα που δρούσαν στο λαθρεμπόριο καυσίμων.
Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό για την αλλοίωση των μετρήσεων στις αντλίες και στο σύστημα εισροών – εκροών των πρατηρίων, προκειμένου να εξαπατούν τους καταναλωτές και να αποκομίζουν παράνομα οικονομικά οφέλη από τη διακίνηση λαθραίων ή νοθευμένων καυσίμων.
Σύμφωνα με την έρευνα, τουλάχιστον 224 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα είχαν προμηθευτεί το παράνομο λογισμικό, ενώ πραγματοποιήθηκαν 44 έρευνες σε περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Κορινθίας, Λάρισας, Ημαθίας και Έβρου. Στη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 61 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων, ενώ ακόμη 35 άτομα περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Πάνω από 100 εκατ. η ζημιά
Η οικονομική ζημία που υπέστησαν οι καταναλωτές εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων, όπως συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, παραβίαση νόμων για την αλλοίωση μετρητών καυσίμων, φορολογική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η έρευνα διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκε ότι δύο εταιρείες, που δραστηριοποιούνταν στην τεχνική υποστήριξη πρατηρίων, εγκαθιστούσαν παράνομα λογισμικά που επέτρεπαν την αλλοίωση των συστημάτων μέτρησης καυσίμων και την αποφυγή έκδοσης φορολογικών αποδείξεων, με αποτέλεσμα την ελλειμματική παράδοση καυσίμων στους καταναλωτές.
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, με 57 μέλη, εκμεταλλευόταν παράνομο λογισμικό που μπορούσε να παρακάμψει το νόμιμο σύστημα εισροών – εκροών και να επιτρέπει την παράδοση καυσίμων χωρίς φορολογικές αποδείξεις.
Η δεύτερη οργάνωση, με 39 μέλη, είχε δημιουργήσει και εγκαθιστούσε εξειδικευμένο λογισμικό μέσω USB stick, επιτρέποντας στους πρατηριούχους να παραποιούν τις ποσότητες καυσίμων που παραδίδονταν.
Τα κατασχεθέντα από τις έρευνες περιλαμβάνουν 100 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, οκτώ πολυτελή αυτοκίνητα, πλήθος σημειώσεων, κινητών τηλεφώνων, USB stick και 520.000 ευρώ.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το παράνομο λογισμικό ήταν ενεργό σε 34 πρατήρια, με δέκα από αυτά να έχουν ήδη αφαιρεθεί οι άδειες λειτουργίας τους για δύο χρόνια από την ΑΑΔΕ και το ΣΔΟΕ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα συνεχίζεται και τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αναλυθούν περαιτέρω για να αναδειχθούν νέα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε περισσότερες συλλήψεις και διευκρινίσεις σχετικά με τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων.
Δείτε βίντεο και εικόνες:
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες,
Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.
Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:
Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.
Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!
Aridaia-gegonota.blogspot.com