Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2007-2010

Φίλες και φίλοι,

Συμπληρώνονται τρεισήμισι χρόνια από την ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας για τη δημοτική περίοδο 2007-2010.


Τρεισήμισι χρόνια δημιουργικής δουλειάς με στόχο ένα Δήμο ανοικτό στον κόσμο, πρότυπο καθημερινής λειτουργίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, με υψηλές υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες και προοπτικές. 

Το όραμά μας ήταν και είναι συγκροτημένο και απτό. Θέλουμε για την Αλμωπία να ανοίξει στον κόσμο, να αναπτυχθεί οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά. Γι' αυτό παλέψαμε, γι' αυτό παλεύουμε, γι' αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Είναι αλήθεια ότι η χρονική συγκυρία δεν ήταν ευνοϊκή. Ο Δήμος που παραλάβαμε το 2007 ήταν ένας υπερχρεωμένος Δήμος. Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ καθυστέρησε. Τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας είχαν τεράστιες επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιορίζοντας σημαντικά την υποστήριξη προς τους Δήμους και φυσικά εμείς δεν αποτελέσαμε εξαίρεση. Έτοιμα προς υλοποίηση προγράμματα, με ολοκληρωμένες μελέτες, με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, ακυρώθηκαν από την κεντρική διοίκηση της χώρας. 

Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες αγωνιστήκαμε. Σήμερα καταθέτουμε το έργο μας, με την πεποίθηση ότι κάναμε το καθήκον μας στο ακέραιο.

Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, που πιθανώς είχαν και πολιτικό κόστος, αλλά αυτό δεν μας φόβισε ποτέ. Κεντρική πολιτική μας  επιλογή ήταν να μη δανειστούμε ούτε ένα ευρώ. Η αποφυγή της πρόσθετης δανειακής επιβάρυνσης του Δήμου καθώς και η στρατηγική μείωσης του ήδη υπάρχοντος χρέους σήμερα αποδίδουν καρπούς. Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα που είναι σε καλή δημοσιονομική κατάσταση. Η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα  του Δήμου μας δίνει σήμερα περιθώρια ελευθερίας, ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε στο μέλλον, συνετά και νοικοκυρεμένα, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία ολόκληρου του Δήμου Αλμωπίας και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Με αίσθημα ευθύνης, καταθέτουμε το έργο της δημοτικής περιόδου 2007–2010.  Η ανακύκλωση, οι μελέτες των βιολογικών καθαρισμών, οι σχολικές υποδομές, η διεύρυνση των υπηρεσιών στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την κοινωνική πολιτική ήταν βασικές μας επιλογές με στόχο την ποιότητα ζωής των δημοτών. Παράλληλα, η αναβάθμιση και η προβολή των εγκαταστάσεων των Λουτρών σε όλη την Ελλάδα   αύξησε την προσέλευση επισκεπτών, δημιουργώντας ανάπτυξη σε ολόκληρο το Δήμο.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της συνένωσης του Δήμου Αριδαίας και του Δήμου Εξαπλατάνου σε ένα νέο, ακόμα μεγαλύτερο Δήμο, το Δήμο Αλμωπίας. Το βήμα αυτό είναι θετικό για μας, οι πολίτες της Αλμωπίας είμαστε πάντα ενωμένοι, με στενούς δεσμούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και ανθρώπινους. Για τη νέα δημοτική περίοδο είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Θα στηριχτούμε στο μέχρι σήμερα έργο μας και θα δουλέψουμε για το νέο Δήμο με προσήλωση, όραμα και μετρήσιμους στόχους.

Η Αλμωπία που οραματίζομαι είναι ανοικτή στον κόσμο, δυνατή, εύρωστη, προσφέροντας ποιότητα ζωής και σεβασμό στους πολίτες.

Σας ευχαριστώ
Πέτρος Ζέρζης









ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2007-2010

1. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων της περιοχής αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για τη βιώσιμη διαχείριση των οικισμών, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή εργασθήκαμε με μεθοδικότητα, επιδιώκοντας την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και την παράλληλη προστασία τους. Πραγματοποιήσαμε κρίσιμες επιλογές, οι οποίες αποτελούν ήδη το σημείο υπεροχής μας.
Τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν και οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν είναι:

§         Επέκταση του ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητάς Ν. Πέλλας (Χ.Υ.Τ.Α. Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 6.062.648,30€, έργο, το οποίο  έχει ενταχθεί στο Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας
§         Υλοποίηση 29 έργων οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις, κ.ά.) συνολικού προϋπολογισμού 1.517.529,13€
§         Υλοποίηση 4 έργων σήμανσης, προϋπολογισμού 61.188,80€
§         Εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και οριοθέτηση ρέματος για την κατασκευή γέφυρας στο Τ.Δ. Προμάχων και έγκριση χρηματοδότησης  κατασκευής της, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ- Οριζόντιες Δράσεις 

Ύδρευση

Η προστασία της δημόσιας υγείας και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων αποτέλεσε κύριο συστατικό των πολιτικών μας στον τομέα της ύδρευσης.
Με την ανάληψη συγκροτημένων πρωτοβουλιών για το λειτουργικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό της Δ.Ε.Υ.Α.Α., την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών και την επιτάχυνση στους ρυθμούς υλοποίησης των έργων, έχουμε διαμορφώσει ένα τελείως διαφορετικό τοπίο.
Τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν και οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν είναι:
§         Το έργο της ύδρευσης της πόλης της Αριδαίας από τη δεξαμενή της Σωσάνδρας, μέσω νέας γεώτρησης, έργο από το Γ' Κ.Π.Σ., το οποίο παραδίδεται σε χρήση τις επόμενες ημέρες, μετά από την τοποθέτηση ειδικών εξαρτημάτων στο δίκτυο (μειωτές πίεσης)
§         Κατασκευή και ηλεκτροδότηση δύο νέων υδρευτικών γεωτρήσεων στα Τ.Δ. Χρύσας – Τσακώνων – Ροδωνιάς και στο Τ.Δ. Πιπεριάς, με αποτέλεσμα την εξάλειψη του προβλήματος ύπαρξης αρσενικού στα δίκτυα.
§         Υδροδότηση του Τ.Δ. Γαρεφίου από νέα γεώτρηση  και του λόφου στο Τ.Δ. Ξιφιανής
§         Υδρομάστευση δύο νέων πηγών για την υδροδότηση των Τ.Δ. Λουτρακίου και Όρμας
§         Κατασκευή έργου «Αλλαγή σωλήνων ύδρευσης από Τσαρβένα – Βόντα – Κλεισούρα μέχρι κοινό υδραγωγείο Βορεινού – Νεοχωρίου – Πευκωτού» - ΘΗΣΕΑΣ
§         Κατασκευή έργου « Επέκταση δικτύου ύδρευσης και τοποθέτηση βανών για τη ρύθμιση κατανομής νερού Προμάχων»
§         Τοποθέτηση 10 νέων πυροσβεστικών κρουνών και 10 κρουνών πληρώσεων γεωργικών βυτίων και συντήρηση – αποκατάσταση παλαιών
§         Τοποθέτηση 30 νέων τερματικών βανών καθαρισμού σε δίκτυα ύδρευσης των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου
§         Καταγραφή και επανέλεγχος όλων των τοποθετημένων υδρομέτρων του Δήμου

Προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της λειτουργικότητας του δικτύου έχουμε ήδη καταγράψει ως αποτελέσματα τα παρακάτω:
·        επεκτάσεις των δικτύων ύδρευσης 25.700 μέτρων
·        συστηματοποίηση υγειονομικών ελέγχων νερού
·        ανόρυξη υδρευτικών γεωτρήσεων
·        συντηρήσεις επισκευές δικτύων ύδρευσης
·        προμήθεια υδρομέτρων
·        προμήθεια λογισμικού ύδρευσης και φορητού συστήματος διαχείρισης μετρήσεων ύδρευσης
·        προμήθεια φορτηγού για τις ανάγκες της Δ.Ε.Υ.Α.Α.

Αποχέτευση

Η κατασκευή σύγχρονων αποχετευτικών δικτύων και αποδεκτών διάθεσης τους αποτελεί υποχρέωση κάθε Δήμου. Στο Δήμο Αριδαίας, αντιλαμβανόμενοι τις περιβαλλοντικές εξελίξεις, έχουμε ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, πραγματοποιώντας σύνταξη πλήρους μελέτης για την κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών και των αποχετευτικών δικτύων στην Αριδαία, στα Λουτρά Λουτρακίου και στους Προμάχους.
Επιπλέον, μετρούμε ως αποτέλεσμα τα παρακάτω έργα:
§         Ολοκλήρωση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων Δήμου Αριδαίας
§         Έγκριση περιβαλλοντικών όρων και εκπόνηση Προμελετών Κατασκευής των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στην πόλη της Αριδαίας και στα Τ.Δ. Προμάχων και Λουτρακίου
§         Ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων Αριδαίας, Λουτρακίου, Προμάχων, προϋπολογισμού 190.000,00€
§         Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, συνολικού μήκους 3.080 μέτρων, στην Αριδαία και στα Τ.Δ. Πολυκάρπης, Αψάλου, Υδραίας και Αλώρου
§         Κατασκευή 80 νέων φρεατίων ομβρίων υδάτων στην πόλη της Αριδαίας και σε διάφορα Τοπικά Διαμερίσματα
§         Κατασκευή 30 νέων φρεατίων στην πόλη της Αριδαίας για τον έλεγχο και τον καθαρισμό του δικτύου αποχέτευσης
§         Εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και υλοποίηση όλης της σχετικής διαδικασίας αδειοδοτήσεων των έργων:
- Αποχετευτικά έργα στα Τ.Δ. Πιπεριάς, Λυκοστόμου και στον οικισμό της Υδραίας

Καθαριότητα

Με διαρκή στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα των οικισμών, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας ορίσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα την καθαριότητα των οικισμών και της πόλης.
Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας Αλμωπίας από την έναρξη της θητείας μας, το 2007, προχώρησε σε ολοκληρωμένη διαχείριση του ΧΥΤΑ με διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο “Παροχή υπηρεσιών οργάνωσης, διαχείρισης και περιβαλλοντικής παρακολούθησης  - ελέγχου της λειτουργίας του ΧΥΤΑ των Δήμων Αριδαίας – Εξαπλατάνου”. Η απόφασή μας είχε ως στόχο την περιβαλλοντική παρακολούθηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, καθώς οι πρακτικές, οι οποίες εφαρμόζονταν τα προηγούμενα χρόνια, εστίαζαν μόνο στην υγειονομική ταφή.
Οι υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται πλέον στο ΧΥΤΑ ταξινομούνται στις ακόλουθες κατηγορίες:
-Υπηρεσίες οργάνωσης και ελέγχου του χώρου του ΧΥΤΑ
-Υπηρεσίες διαχείρισης / διάθεσης των απορριμάτων στον ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του
-Υπηρεσίες παρακολούθησης και ελέγχου της καλής λειτουργίας των υποδομών και των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ
-Υπηρεσίες περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου του ΧΥΤΑ
-Υπηρεσίες / δράσεις ενημέρωσης, καθώς και επεξεργασίας και αποστολής αποτελεσμάτων και αναφορών

Παράλληλα, πήραμε πρωτοβουλίες για:
§         Έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, η οποία αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, αποκτήσαμε ειδικό απορριμματοφόρο όχημα και τοποθετήσαμε τους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης σε όλη την έκταση του Δήμου
§         Ψήφιση Κανονισμού Καθαριότητας και διανομή του σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου
§         3 έργα αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) προϋπολογισμού 111.462,64€
§         23 έργα για συντηρήσεις, οδοποιία, διάφορες κατασκευές σε ΧΥΤΑ, συνολικού προϋπολογισμού 216.301,51€
§         Αναβάθμιση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοταξίου του Δήμου, με την αγορά ενός υπερσύγχρονου καλαθοφόρου οχήματος, ενός ολοκαίνουριου ελαστικοφόρου φορτωτή-εκσκαφέα, ενός ολοκαίνουριου απορριμματοφόρου, ενός σάρωθρου (σκούπα) και ενός αγροτικού οχήματος

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε  στην υλοποίηση του έργου: “Επέκταση Χ.Υ.Τ.Α. 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Πέλλας (Χ.Υ.Τ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος βιολογικού”, το οποίο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013), προϋπολογισμού 6.062.648,30€
Το έργο κατανέμεται στα εξής υποέργα:
- Το κυρίως έργο “Επέκταση ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν.Πέλλας (ΧΥΤΑ Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός υπάρχοντος Βιολογικού”, προϋπολογισμού 5.525.148,30 €
- Προμήθεια ενός ερπυστριοφόρου φορτωτή, προϋπολογισμού 297.500,00€
- Πρόσληψη ενός Τεχνικού Συμβούλου για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την παρακολούθηση κατασκευής του έργου, προϋπολογισμού 150.000,00 €
- Συνεργασία με την αρχαιολογία, με σκοπό την ανασκαφική έρευνα στην περιοχή παρέμβασης, πριν την έναρξη των εργασιών, προϋπολογισμού 90.000,00€

2. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  

Οι παρεμβάσεις μας στο αστικό περιβάλλον είχαν ως στόχο τη δημιουργία βιώσιμων οικισμών και μιας λειτουργικής πόλης, την ανάδειξη της σχέσης μας με τους ορεινούς όγκους, αλλά και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, ώστε να δημιουργούνται ευκαιρίες στην απασχόληση και να ενισχύεται το τοπικό εισόδημα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήσαμε τα παρακάτω έργα:
·        Εκτέλεση 82 έργων αναπλάσεων, διαμορφώσεων οδών, πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων και συντηρήσεων αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 3.524.892,10€.
·        Εκτέλεση  έργων καθαρισμού αποστραγγιστικών καναλιών και χειμάρρων, προϋπολογισμού 73.617,02€
·        Εκτέλεση έργων κατασκευής αποστραγγιστικών καναλιών και χειμάρρων, προϋπολογισμού 160.475,86€
·        Εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 1.092.842,60€
·        Εκτέλεση έργων κατασκευής - αποκατάστασης αγωγών ομβρίων,  προϋπολογισμού 134.188,70€
·        Εκτέλεση έργων κατασκευής στάσεων αναψυχής, προϋπολογισμού 27.684,52€
·        Κατασκευή κιγκλιδωμάτων σε διάφορα Τοπικά Διαμερίσματα, προϋπολογισμού 44.283,07€
·        Εκπόνηση μελετών για αντιπλημμυρικά έργα, τάφρους ομβρίων κ.ά., συνολικού προϋπολογισμού 68.284,51€
·        Επίσης, πραγματοποιήθηκαν έργα συντηρήσεων – περιφράξεων σε δημοτικά ακίνητα, συνολικού προϋπολογισμού 350.256,00€
·        Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση διαδικασίας αδειοδοτήσεων των έργων:
- Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Αριδαία και στα Τ.Δ. Πολυκάρπης (επέκταση κεντρικού καναλιού), Λουτρακίου, Λυκοστόμου, Δωροθέας, Αψάλου (κεντρικός χείμαρρος), στους οικισμούς Κορυφής, Αγάθης, Μοναστηρακίου και στα Λουτρά.

3. ΕΡΓΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Η οργάνωση της γης αποτελεί αφετηρία για την τοπική ανάπτυξη, κατοχυρώνει την αξία της ιδιωτικής περιουσίας και αποτελεί την προϋπόθεση για την περιβαλλοντική προστασία.
Προς την κατεύθυνση αυτή, κορυφαία επιλογή μας αποτέλεσε η εκπόνηση Πρότυπου Σχεδίου Φυσικών και Ρυθμιστικών Μέτρων για τον εξορθολογισμό των χρήσεων οδικής υποδομής και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος στην πόλη της Αριδαίας, προϋπολογισμού 41.650,00€.
Παράλληλα, εκπονήθηκαν:
§         Μελέτη Τοπικού Ρυμοτομικού και Όρων Δόμησης στα υπ’αριθμ. 36, 37, 38, 39, 40 αγροτεμάχια του Τ.Δ. Τσάκων, προϋπολογισμού 6.045,47€
§         Μελέτη για τη δημιουργία εφαρμογής GIS (Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών) για τη διαχείριση των στοιχείων του Γ.Π.Σ., προϋπολογισμού 11.698,89
§         Μελέτη Κτηματολογίου των ιδιοκτησιών του Δήμου στην περιοχή επέκτασης, προϋπολογισμού 12.500,00€
§         Μελέτη τοποθέτησης τηλεοπτικών αναμεταδοτών στην επαρχία της Αλμωπίας, προϋπολογισμού 4.046,00€

4. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Λαμβάνοντας υπόψη τον αμιγή αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής μας και τις συντελούμενες αλλαγές στον πρωτογενή τομέα επιδιώξαμε αφενός τη διαρκή συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών, αφετέρου τη δημιουργία νέων συνθηκών και προοπτικών, με στόχο τη σταδιακή διαφοροποίηση της απασχόλησης και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε υλοποιήσει ένα πολυεπίπεδο έργο, το οποίο παρατίθεται παρακάτω:
§         Εκδηλώσεις στήριξης τοπικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό αναδείξαμε το τσίπουρο, το κόκκινο πιπέρι, το κάστανο, το κεράσι και το σπαράγγι
§         Ενημερωτικές ημερίδες, όπως για παράδειγμα για την Τρούφα σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ, για τα Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου καθώς και ενημερωτικές ημερίδες για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών
§         Ενημερώσεις στα Τοπικά Διαμερίσματα για διάφορα θέματα όπως νέες ποικιλίες κερασιάς, προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, φυτοπροστασία, αγροτουρισμό, αντιχαλαζική προστασία κ.ά.
§         Βιβλιοπαρουσίαση για την αειφορική γεωργία
§         Υλοποίηση 33 έργων κατασκευής και επέκτασης αρδευτικών δικτύων, συνολικού προϋπολογισμού 935.335,86€
§         Υλοποίηση 36 έργων χαλικόστρωσης, συντήρησης, αποκατάστασης, βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 457.368,02€
§         Υλοποίηση 21 έργων συντήρησης – βελτίωσης αρδευτικών δικτύων, συνολικού προϋπολογισμού 1.384.462,08€
§         Κατασκευή 40 γεφυροδιαβάσεων, προϋπολογισμού 73.990,58€
§         Υλοποίηση έργων κατασκευής τσιμενταυλάκων, κατασκευής θέσεων γεμίσματος βυτίων, ανόρυξης αρδευτικών γεωτρήσεων κ.ά., συνολικού προϋπολογισμού 1.070.528,20€
§         Υποβολή τριών προτάσεων και έγκριση χρηματοδότησης τους  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.723.538,00€

Επιπλέον, μειώσαμε το κόστος αγροτικής παραγωγής, καταργώντας το τέλος αγροτικών ακινήτων, το οποίο ήταν 3 ευρώ το στρέμμα.

5. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Θεωρώντας τον τουρισμό ως κρίσιμο παράγοντα, ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος και στη σταδιακή διαφοροποίηση της απασχόλησης, κάναμε επιλογές με ποσοτικά μετρήσιμους στόχους, οι οποίες μετρούν ήδη αποτελέσματα.
Προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσονται:
§         Υλοποίηση έργου για την Οικοτουριστική Ανάπτυξη της Ορεινής Ζώνης του Βόρα, στην περιοχή του Δήμου Αριδαίας, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG
§         Κατασκευή περιπτέρου ενημέρωσης στη διασταύρωση Λουτρακίου- Όρμας, με χρηματοδότηση από το Ο.Π.Α.Α.Χ.
§         Συμμετοχή του Δήμου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA και στη HELEXPO
§         Διεκδίκηση της χαρακτηρισμένης έκτασης ως «Χιονοδρομικό Κέντρο» στη θέση βοσκή του Κουτσούμπεη, συνολικού εμβαδού 7.500 στεμμάτων, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις μας στην περιοχή των Λουτρών Πόζαρ  που αποτελεί πλέον βασικό τουριστικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, με συνεχώς αυξανόμενη τάση προσέλκυσης επισκεπτών.
Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τοπίου, η προστασία και η διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, η ευαισθητοποίηση όλων μας  για το φυσικό πλούτο, καθώς και η αναβάθμιση των υποδομών για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο αποτέλεσαν βασικούς στόχους για τη Δημοτική Αρχή. Προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις αξιοποίησης και αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και του περιβάλλοντα χώρου, δίνοντας μια νέα δυναμική στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
§         Κατασκευή και διαμόρφωση αναψυκτηρίου πισίνας
§         Διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου (επικόλληση πέτρας, διαμόρφωση πεζοδρομίων και κατασκευή παρτεριών)
§         Διαμόρφωση χώρου λαϊκής αγοράς
§         Διαμόρφωση χώρου parking
§         Διάνοιξη χώρου parking
§         Κατασκευή αγωγού μεταφοράς ιαματικού νερού από νέα πηγή στο νέο καταρράκτη
§         Βελτιώσεις – επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικού δικτύου
§         Διάνοιξη Θερμοποτάμου - διαμόρφωση μετά από πλημμύρες
§         Κατασκευή και διαμόρφωση χώρου νέου ιαματικού καταρράκτη (Διαμόρφωση λούσης στους επισκέπτες με καρδιολογικά προβλήματα)
§         Έκδοση άδειας λειτουργίας και ανακαίνιση ενοικιαζόμενων δωματίων
§         Ολική ανακαίνιση χαμάμ, παλιού υδροθεραπευτηρίου και κέντρου εστίασης
§         Κατασκευή - συντήρηση σκεπής ενοικιαζόμενων δωματίων ΑΚΤΑΙΟΝ
§         Βελτίωση – συντήρηση νέου υδροθεραπευτηρίου και κατασκευή νέων πισινών
§         Ίδρυση κέντρου Massage – Spa & Αισθητικής

Επιπλέον, υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση για την υλοποίηση των εξής δράσεων:
§         Δημιουργία τουριστικού portal στο οποίο θα παρουσιάζονται ο Δήμος και  οι τουριστικές του επιχειρήσεις, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα της αυτοματοποιημένης ενημέρωσης των επισκεπτών του Portal για πολιτιστικές εκδηλώσεις, δρώμενα κ.ά.
§          Δημιουργία οπτικοακουστικής παραγωγής για τα Λουτρά Πόζαρ και για το Δήμο, το οποίο θα προβάλλεται στο Κέντρο Ενημέρωσης του Δήμου
§         Δημιουργία Εκπαιδευτικών μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για το Παλαιοντολογικό – Φυσιογραφικό και Λαογραφικό μουσείο Αλμωπίας
§         Δημιουργία ηλεκτρονικού ξεναγού
§         Εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμών Ενημέρωσης (info kiosks) για σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος
§         Δημιουργία πλήρους ηλεκτρονικού τουριστικού οδηγού

6. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ο Δήμος Αριδαίας αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο του Νομού Πέλλας, με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα αλλά και στις υπηρεσίες.
Το πληθυσμιακό του μέγεθος, ο ρόλος του στην ευρύτερη περιοχή, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και το διαρκώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον δημιουργούν την υποχρέωση υψηλού επιπέδου οργάνωσης των δημοτικών υπηρεσιών.

Η παρούσα δημοτική αρχή σχεδίασε και υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των δημοτικών υπηρεσιών, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης του.

Προς την κατεύθυνση  αυτή επιτύχαμε τα εξής:

§         Λήψη Επιβεβαίωσης Διαχειριστικής Επάρκειας του Δήμου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την εκτέλεση έργων με τεχνικό αντικείμενο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του Δήμου στο Ε.Σ.Π.Α.
§         Εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου και των αντίστοιχων Ετήσιων Σχεδίων Δράσης
§         Συγκρότηση και εκλογή Τοπικού Συμβουλίου Νέων
§         Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, με αντικείμενο κτιριακές και άλλες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο, συνολικού προϋπολογισμού 500.000€
§         Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Ψηφιακή Σύγκλιση για εγκατάσταση του “Συστήματος Συμμετοχής & Πληροφόρησης Δημοτών: Συμμετέχω”. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο προωθεί την άμεση συμμετοχή του πολίτη σε θέματα δημόσιας διοίκησης και στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Συλλέγονται,  καταγράφονται, παρακολουθούνται και διαβιβάζονται αιτήσεις, αναφορές, αλλά και καταγγελίες πολιτών μέσω πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας (διαδίκτυο, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS, fax). Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων καθώς και για την ανάρτηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

Επιπλέον, έχουμε πραγματοποιήσει σειρά πρόσθετων ενεργειών, οι οποίες αφορούν στην αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών, όπως προμήθειες πρόσθετου σύγχρονου εξοπλισμού πληροφοριακών συστημάτων.

Επίσης, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εξυπηρέτηση του πολίτη προβήκαμε σε:
§         Απόκτηση περιπολικού για τη Δημοτική Αστυνομία
§         Νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση στον κόμβο Λουτρακίου – Τσάκων – Πιπεριάς, σε συνεργασία με συγκοινωνιολόγους του Α.Π.Θ., με προσωρινή σήμανση για δοκιμαστική περίοδο
§         Τοποθέτηση ταχυδρομικών θυρίδων σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου
§         Δρομολόγηση των διαδικασιών για την ανέγερση του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας
§         Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους δημότες για θέματα πυροπροστασίας, ανακύκλωσης κ.ά.
§         Υποδειγματική λειτουργία του ΚΕΠ Αριδαίας, το οποίο έλαβε πανελλήνια διάκριση ως προς τη διεκπεραίωση υποθέσεων

Επιπρόσθετα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες εξασφαλίσαμε τη ρευματοδότηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, καθώς και την κατασκευή αποθηκευτικών χώρων για τη φύλαξη των οχημάτων και επίκειται η έναρξη λειτουργίας του.
Με τα παραπάνω έργα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα Δήμο σύγχρονο και λειτουργικό, ο οποίος περιφρουρεί με επάρκεια τη δημοτική περιουσία, εξυπηρετεί με όρους αποτελεσματικότητας τον πολίτη και παρακολουθεί ενεργά την εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

7. ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με φορέα τη Δημοτική Επιχείρηση και με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φροντίδας ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, συνεχίσαμε τη λειτουργία όλων των προνοιακών δομών και συγκεκριμένα των δύο δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και του αντίστοιχου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, ενώ παράλληλα εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή τους έως τις 31/12/2010 για το “Βοήθεια στο Σπίτι” και έως τις 31/08/2011 για τα Κ.Δ.Α.Π.

Επιπλέον πήραμε πρωτοβουλίες για:
§         Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για θέματα υγείας
§         Συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών Ν. Πέλλας “ΟΡΑΜΑ”
§         Πρόσληψη ψυχολόγου στο ΚΕΦΟ (Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας) του Δήμου Αριδαίας
§         Διανομή δεμάτων με είδη πρώτης ανάγκης σε άπορες οικογένειες, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων
§         Μείωση δημοτικών τελών κατά 50% ισοβίως στις κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού
§         Πιστή εφαρμογή του Ν.3170/2003 περί ευζωίας αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ζώων “Η ΕΛΠΙΔΑ”
Παράλληλα, ολοκληρώσαμε τα ΚΑΠΗ στα Τ.Δ. Μεγαπλατάνου και Όρμας, το Κέντρο Νεότητας στο Τ.Δ. Τσάκων και προχωρήσαμε στην ανακαίνιση της Λέσχης Αξιωματικών, στην οποία μεταφέρθηκαν τα τμήματα εικαστικών του Ωδείου.

8. ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με γνώμονα την ομαλή και απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία, ως προς τις υποδομές, έχουν ολοκληρωθεί τα παρακάτω έργα:
§         Διαμόρφωση κοινού αύλειου χώρου 2ου – 3ου Δημοτικού Σχολείου και 2ου – 3ου Νηπιαγωγείου και Ειδικού Σχολείου Αριδαίας, με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ., προϋπολογισμού 107.816,61
§         Αναβάθμιση αύλειου χώρου του σχολικού κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο Αψάλου, προϋπολογισμού 54.324,82€
§         Συντηρήσεις σε όλα τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, συνολικού προϋπολογισμού 371.500,00

Επιπλέον, έχει ενταχθεί στο Π.Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 η κατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας, συνολικού προϋπολογισμού 2.950.000,00 €

Σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα πήραμε τις παρακάτω πρωτοβουλίες:
§         Εξασφαλίσαμε την παραχώρηση 15 στρεμμάτων στην πίσω πλευρά του φυτωρίου  που ανήκει στο Δασαρχείο, όπου πρόκειται να ανεγερθούν το 2ο Ενιαίο Λύκειο Αριδαίας και το 2ο Γυμνάσιο Αριδαίας
§         Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξασφάλισης οικοπέδου για την ανέγερση 5ου και 6ου Νηπιαγωγείου στην Αριδαία και ανέγερση Νηπιαγωγείου στο Τ.Δ. Τσάκων
§         Συμβάλλαμε αποφασιστικά στην ίδρυση Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου στην Αριδαία
§         Λειτούργησαν τμήματα Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αριδαία
§         Συνεχίστηκαν τα προγράμματα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης
§         Εμπλουτίστηκαν τα τμήματα του Ι.Ε.Κ. Αριδαίας 
§         Εγκαινιάστηκε το 2ο ΕΠΑΛ Αριδαίας

9. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Έχουμε σημαντική παρουσία στα ζητήματα ανάδειξης της πολιτιστικής  μας παράδοσης.
Ο Δήμος Αριδαίας εξασφάλισε, με χρηματοδότηση 20.000€ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την αγορά συστήματος ήχου προβολής και  κινηματογραφικής μηχανής για την επαναλειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Αριδαίας στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας, ενώ παράλληλα:
§         Διοργανώθηκαν σημαντικές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις  καθώς και φιλανθρωπικές συναυλίες 
§         Διοργανώθηκαν σημαντικά συνέδρια και εκδηλώσεις, όπως το Ετήσιο Συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, η 10η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, η φιλοξενία φοιτητών και καθηγητών από το Πανεπιστήμιο CHARLES DARWIN της Αυστραλίας κ.ά.

Επιπλέον, με φορέα υλοποίησης τη Δημοτική Επιχείρηση,  κατά τη θερινή περίοδο διοργανώσαμε θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις,  το καρναβάλι, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή μας στην ενίσχυση των θρησκευτικών εκδηλώσεων και των πανηγυριών. Παράλληλα, αναδείξαμε σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους την αγροτική μας παραγωγή.

10. Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Οι στρατηγικές μας επιλογές αναδεικνύουν τον αθλητισμό ως στοιχείο της καθημερινότητας του πολίτη. Έχουμε υλοποιήσει πολλά προγράμματα μαζικού αθλητισμού, στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες συνδημότες μας.

Διοργανώθηκαν σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις όπως:
§        Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών εφήβων – νεανίδων και παίδων – κορασίδων
§         Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα TAEKWON-DO
§         Το 17ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα GOJU-KAI KARATEDO
§         Διεθνές Τουρνουά Μπάσκετ παίδων
§         Τουρνουά Μπάσκετ 3Χ3 για παιδιά 10-17 ετών
§         Σχολικοί Αγώνες Άρσης Βαρών Ενιαίων Λυκείων – ΕΠΑΛ

Σε ό,τι αφορά στις υποδομές έχουμε υλοποιήσει τα παρακάτω έργα :
·        Κατασκευή τριών γηπέδων αντισφαίρισης στο αθλητικό κέντρο Πιπεριάς και συντήρηση των δύο υπαρχόντων γηπέδων
·        Διαμόρφωση αποδυτηρίων στο γήπεδο Αψάλου
·        Κατασκευή αποδυτηρίων στο γήπεδο του Τ.Δ. Γαρεφείου -    ΘΗΣΕΑΣ
·        Διαμόρφωση χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Τ.Δ. Προμάχων
·        Διαμόρφωση αθλητικών εγκαταστάσεων στα Τ.Δ. Βορεινού, Όρμας, Μεγαπλατάνου, Σαρακηνών και Τσάκων
·        Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ποδοσφαιρικού γηπέδου και του γηπέδου μπάσκετ και δημιουργία γηπέδου αντισφαίρισης στο Τ.Δ. Προμάχων - ΘΗΣΕΑΣ
·        Κατασκευή βοηθητικών χώρων – αποθήκης στο αθλητικό κέντρο Πιπεριάς
·        Συντηρήσεις αθλητικών εγκαταστάσεων έδρας Δήμου και Τοπικών Διαμερισμάτων
Ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανέρχεται σε  609.641,69 €.

Επίσης, σημαντικές υπήρξαν οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αριδαίας, ενδεικτικά αναφέρονται:

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Αριδαίας
§         Η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου 
§         Η δημιουργία σκεπάστρου στη νότια πλευρά του κτιρίου
§         Η κατασκευή δικτύου απορροής όμβριων υδάτων στον περιβάλλοντα χώρο
§         Η δημιουργία αναρριχητικής πίστας
§         Η ενίσχυση των εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού
§         Η προμήθεια οργάνων γυμναστικής
§         Η εκπόνηση από το Δήμο Αριδαίας της μελέτης εγκατάστασης ξύλινου δαπέδου
Στο Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας
§         Η δημιουργία και ο εξοπλισμός αίθουσας Γυμναστικής
§         Η στεγανοποίηση της εξέδρας
§         Η εγκατάσταση φωτισμού περιμετρικά του σταδίου
§         Η προμήθεια στρωμάτων αθλητών στίβου

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίκειται η ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου, το οποίο με τη λειτουργία του θα μεταβάλει καθοριστικά το χάρτη των αθλητικών υποδομών του Δήμου μας.

Το έργο της Δημοτικής περιόδου 2007-2010 είναι έργο “νοικοκυρέματος” και δημιουργίας υποδομών, κρίσιμων μελετών και αποφάσεων. Θέσαμε γερές βάσεις πάνω στις οποίες πρόκειται να στηριχθεί και να συνεχιστεί το έργο της επόμενης περιόδου.

Προχωράμε με σίγουρα βήματα στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αλμωπίας, ένα Δήμο που
ü      προστατεύει το συγκριτικό του πλεονέκτημα, το φυσικό του περιβάλλον
ü      δίνει ευκαιρίες για την απασχόληση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό
ü      αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της νέας εποχής και  αφομοιώνει τις αλλαγές
ü      προσφέρει σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες

           Ένα Δήμο πρότυπο, ανοικτό στον κόσμο, το Δήμο Αλμωπίας που μας αξίζει.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)