Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Μια όμορφη ποδηλατική εκδρομή απόλαυσαν μαθητές και γονείς του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου. Την εκδρομή οργάνωσε ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου.
 Με αφετηρία το 4ο Δημοτικό Σχολείο και με πορεία επί της επαρχιακής οδού Αριδαίας – Λουτρακίου έφθασαν στα γήπεδα της Πιπεριάς. Στον όμορφο αυτό χώρο, στα πλατανάκια οι γονείς και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης, να κάνουν αθλοπαιδιές και να χαλαρώσουν. Στην εκδρομή συμμετείχαν περίπου 40 μαθητές και γονείς.

Και λίγα λόγια για το ποδήλατο.
Η λέξη ποδήλατο προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Πους (πόδι) -ελαύνω (ωθώ σε κίνηση, κινώ).
Το ποδήλατο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μέσα ψυχαγωγίας και συγχρόνως γυμναστικής όλων των ηλικιών. Το πρώτο ποδήλατο κατασκευάστηκε από ξύλο το 1817 από τον Γερμανό βαρόνο Von Drais και από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα μετακίνησης ,που απευθύνεται σε όλες της ηλικίες.
Στην Ελλάδα το πρώτο ποδήλατο ήρθε το 1885, ενώ το 1890, την χρονιά της ίδρυσης της Διεθνούς Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες. Η Αθήνα αποκτά και ποδηλατοδρόμιο (το μετέπειτα ποδοσφαιρικό Στάδιο Καραϊσκάκη) για τους πρώτους Ολυμπιακούς, στους οποίους οι Κωνσταντινίδης και Παρασκευόπουλος αναδεικνύονται Ολυμπιονίκες στα δύο αγωνίσματα, δηλαδή των 85 και 320 χιλιόμετρων αντίστοιχα - απίθανο να διανοηθεί κανείς τι σημαίνουν αυτοί οι δύο αριθμοί για τα ποδήλατα και τους δρόμους της εποχής εκείνης.
Το ποδήλατο ως μηχανή έχει συνδέσει το όνομά του με μερικές σημαντικές τεχνικές εφευρέσεις των τελευταίων δύο αιώνων - η μετάδοση της κίνησης με αλυσίδα, ο αεροθάλαμος (σαμπρέλα), ο συμπλέκτης ταχυτήτων (σανζμάν) κλπ. Σήμερα στον κόσμο υπάρχει ένας μεγάλος κύκλος ερευνητών που δημιουργούν τα αποκαλούμενα human powered vehicles (HPV) - οχήματα με ανθρώπινη δύναμη. (περιοδικό Νέα Σελήνη, 2001).
Η πιο διαδεδομένη μορφή από τις μηχανές αυτοκίνησης στον κόσμο είναι το κοινό δίτροχο ποδήλατο. Η αγορά προσφέρει σήμερα ποδήλατα με άψογη εργονομία, μικρό βάρος και υψηλή λειτουργικότητα που κοστίζουν πολύ λιγότερο από κάθε άλλο μεταφορικό μέσο και μπορούν με την ελάχιστη συντήρηση και φροντίδα να προσφέρουν καθημερινή χρήση χωρίς προβλήματα για πολλά πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια στον κόσμο παρουσιάζει άνθηση το «ποδήλατο βουνού», που δίνει την δυνατότητα οδήγησης στα πιο ανώμαλα εδάφη.

Ποδήλατο σημαίνει ταυτόχρονα ψυχαγωγία, σημαίνει καθημερινή μεταφορά, σημαίνει άθληση, σημαίνει προστασία και βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Σημαίνει σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον. Σημαίνει κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων. Σημαίνει μια διαφορετική και πολυπόθητη προσέγγιση όσον αφορά στα προβλήματα της τρομακτικής επιβάρυνσης των οικοσυστημάτων της πατρίδας μας.
Επειδή όσοι ταξιδεύουν με ποδήλατο, ξέρουν ότι δεν υπάρχει άλλο μεταφορικό μέσο που να σε αφήνει να νιώσεις τον χώρο στον οποίο βρίσκεσαι, να τον γνωρίσεις και να τον αγαπήσεις περισσότερο, για αυτό ο Σύλλογος προτίθεται να οργανώσει και άλλες τέτοιες εκδρομές και δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)