Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΡΕΠΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ-»ΒΟΜΒΑ» ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ
Στο καλάθι των αχρήστων η νομοθεσία για άδειες



Απόφαση-»κόλαφος» για το νομικό καθεστώς των ΜΜΕ. Μετά την κρίση του Ευρωδικαστηρίου ότι η ελληνική νομοθεσία έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε στην πράξη τους νόμους Βενιζέλου και Ρουσόπουλου, δηλώνοντας πως δεν μπορούν να εκπέμπουν χωρίς άδεια, με το λεγόμενο προσωρινό καθεστώς λειτουργίας, οι περιφερειακοί και οι τοπικοί σταθμοί. 

Αυτό που ζητείται εμμέσως είναι η ψηφιακή προκήρυξη των αδειών αλλά και το άνοιγμα της κλειστής αγοράς της τηλεόρασης, αφού όποιος ήθελε να μπει σε αυτήν έπρεπε είτε να παρανομήσει είτε να αγοράσει έναν ζημιογόνο σταθμό.
Πρόκειται για την 3578/2010 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή του Αθήνα TV επί του κλεισίματός του από το
ΕΣΡ. Η απόφαση αυτή επηρεάζει άμεσα το σύνολο των 130 περιφερειακών και τοπικών σταθμών, που πλέον δεν μπορούν να εκπέμπουν χωρίς άδεια, μόνο με την προϋπόθεση πως έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Με την απόφαση αυτή ακυρώνεται το καθεστώς των παρατάσεων για την προκήρυξη (η τελευταία λήγει στις 31.12.2010), της παλαιότητας των σταθμών, της αρνητικής μοριοδότησης αλλά και των περίφημων βεβαιώσεων προγράμματος για ψηφιακή εκπομπή που κατατέθηκαν και έγιναν δεκτές από το ΕΣΡ το 2007.
Η υπόθεση καθυστέρησε να δημοσιευθεί περίπου δύο χρόνια, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ δήλωνε πως ήθελε να χορηγήσει τις άδειες.
Τώρα, επί της ουσίας, ύστερα από αυτήν την απόφαση οι μόνοι σταθμοί που δεν κινδυνεύουν, καθώς κατέχουν άδειες δημοσιευμένες στο ΦΕΚ, είναι οι εθνικής εμβέλειας. Όμως και στην περίπτωσή τους οι άδειες που έλαβαν το 1993 και το 1994 έχουν λήξει.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφασή της επισημαίνει ότι η «επ' αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται στο Σύνταγμα» για δύο κατ' αρχάς λόγους.
«Πρώτον, μεν, αντιβαίνει προς τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή του Κράτους Δικαίου, από την οποία απορρέει η υποχρέωση του Κράτους να εγγυάται υπέρ των πολιτών του πιστή εφαρμογή του νόμου και να προασπίζει τα δημόσια αγαθά». Ως τέτοια προσδιορίζονται και οι «αριθμητικά περιορισμένες ραδιοσυχνότητες», που προσβάλλονται όταν «η χρήση γίνεται χωρίς την απαιτούμενη διοικητική άδεια, δηλαδή αυθαιρέτως και παρανόμως».
Δεύτερον, η «επίμαχη ρύθμιση αντιβαίνει προς τη συνταγματική αρχή της ισότητας», καθώς κάποιοι απέκτησαν τη δυνατότητα να εκπέμπουν χωρίς άδειες τηλεοπτικά προγράμματα, με το καθεστώς της προσωρινής λειτουργίας, που «έπαψε να είναι προσωρινό με τις διαρκείς παρατάσεις, αφού η αυθαίρετη κατάληψη συχνότητας καθίσταται κανόνας που παραμερίζει το πάγιο».
«Η υπέρβαση αυτού του ορίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτή από τη Συνταγματική τάξη», κρίνει η Ολομέλεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)