Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ΤΟΠΟΤΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Θ ΤΖΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ


Αγαπητοί συμπολίτες,

Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον τόπο μας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αγαπητό φίλο Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος βρίσκεται εδώ για να μας ενημερώσει για τα σχέδια του υπουργείου, τις θέσεις της κυβέρνησής μας στον αγρ
οτικό τομέα, αλλά και για θέματα που αφορούν συγκεκριμένα προβλήματα των αγροτών του νομού μας.
Η παρουσία του εδώ σήμερα είναι πολύ σημαντική για δύο κυρίως λόγους.
Πρώτον γιατί αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε νομοθετικό επίπεδο στον αγροτικό τομέα, τις οποίες έχει αναλάβει ο υπουργός να φέρει άμεσα εις πέρας, που αφορούν στη αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος και για τις οποίες πρωτοβουλίες θα μας μιλήσει εμπεριστατωμένα ο υπουργός.
Και δεύτερον γιατί έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις σε πλείστα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως πχ. στην διαχείριση του ροδάκινου στο νομό μας –οι οποίες επηρεάζονται και από το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Θα ήθελα να ξεκινήσω από το δεύτερο και να πω ότι, όπως όλοι ξέρουμε, η παραγωγή και κυρίως η εμπορία του ροδάκινου στο νομό μας, επί σειρά ετών, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος.
Κάθε χρόνο η αντιπαλότητα ανάμεσα στους παραγωγούς και τους μεταποιητές-εργοστασιάρχες προσλαμβάνει διαστάσεις «μάχης».
Οι παραγωγοί μένουν για καιρό απλήρωτοι και έρμαια στα χέρια των μεταποιητών. 
Οι όποιες συμφωνίες γίνονται, δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα ένα προϊόν που θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρά κέρδη στους κατοίκους του νομού μας να απαξιώνεται και το πρόβλημα να χρονίζει.
Δυστυχώς και φέτος τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως θα θέλαμε με το ροδάκινο, όμως με συγκεκριμένες παρεμβάσεις από όλους μας στο υπουργείο Οικονομικών και με μεγάλη  προσπάθεια βελτιώθηκαν αρκετά τα πράγματα.
Σήμερα θέλω να σας πω ότι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% στα δάνεια που θα χορηγηθούν από τα  πιστωτικά ιδρύματα σε συνεταιριστικές  οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις επεξεργασίας συμπύρηνων ροδάκινων, των οποίων οι ετήσιες εξαγωγές υπερβαίνουν το  30% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά την τελευταία τριετία, προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί για αγορασθείσες ποσότητες συμπύρηνων ροδάκινων εσοδείας 2010. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 11/2/2011.
Η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην άμεση εξόφληση των παραγωγών, αφού το σχετικό ποσό θα πιστώνεται κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών.
Αναμφίβολα σημαντικά και εξαιρετικά επίκαιρο είναι το θέμα της φετινής διαχείρισης του συμπύρηνου ροδάκινου. Και υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον Υπουργό για το πότε θ’ αρχίσει η διαβούλευση, ποιοι και με ποιον τρόπο θα μετέχουν σ’ αυτήν και βεβαίως για το μεγάλο θέμα των συμβολαίων που θα γίνουν μεταξύ των παραγωγών και των μεταποιητών όπου θα αναγράφεται ρητά η τιμή πώλησης.
Απαντήσεις όμως θα πρέπει να δοθούν από τον κ. Υπουργό και στο θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων. Εκκρεμούν ακόμη η καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές από ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις στα κεράσια και τα ροδάκινα, καθώς και η καταβολή των αποζημιώσεων για το χαλάζι. Πρέπει να δοθούν χρονοδιαγράμματα πληρωμών από τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ που είναι παρούσα, καθώς στις περιπτώσεις αυτές οι αποζημιώσεις αποτελούν το μοναδικό εισόδημα των παραγωγών και τίθεται θέμα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους.
Λύση δόθηκε πρόσφατα και στο θέμα της μειωμένης παραγωγής σπαραγγιού του 2009, με την ένταξή της στον ΕΛΓΑ και ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έσκυψε πάνω από το πρόβλημα και αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων από τους παραγωγούς για να τελειώσει το χρονίζον αυτό ζήτημα και να δοθεί μια ανάσα στους σπαραγγοπαραγωγούς.
Στο ίδιο πνεύμα, δηλαδή προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, κινείται και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ήδη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για την καταστροφική επίδραση του πράσινου σκουληκιού και των βροχοπτώσεων στην φετινή παραγωγή βαμβακιού. Ήδη έχουν γίνει δηλώσεις και θα γίνουν εξατομικεύμενες εκτιμήσεις σε σχέση με την περσινή συγκομιστική περίοδο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν μέχρι το καλοκαίρι να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί με αποζημιώσεις που θα προέρθουν και από τον ΕΛΓΑ και από τα ΠΣΕΑ.
Γνωρίζω ότι υφίσταται πρόβλημα και με την τευτλοκαλλιέργεια, με την έννοια ότι ακόμη δεν έχουν γίνει τα συμβόλαια για την φετινή καλλιεργητική περίοδο εξαιτίας και του μειωμένου ενδιαφέροντος λόγω της χαμηλής περσινής τιμής του ζαχαρότευτλου κι είναι κρίμα γιατί η ζάχαρη έχει μεγάλη ζήτηση διεθνώς. Είμαι σίγουρή ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την βελτίωση της τιμής του ζαχαρότευτλου που πληρώνονται οι παραγωγοί, όπως έχει ήδη προχωρήσει και στην υποβολή της πρότασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση, ενώ και η συνδεδεμένη ενίσχυση βελτιώνει το εισόδημα του τευτλοπαραγωγού.
Επιπλέον, το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ), το οποίο αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο του νέου αναπτυξιακού νόμου, θέτει υπό την ομπρέλα του δυο νέα χρηματοδοτικά μέσα που αφορούν στον αγροτικό τομέα: Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Αλιείας. Για το πρώτο Ταμείο προβλέπεται να διατεθούν πόροι 130 εκατ. από το ΕΣΠΑ, ενώ για το δεύτερο 35 εκατ. από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Με τους πόρους αυτούς στοχεύουμε να δώσουμε πνοή στην αγροτική επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις που θα δώσουν μια προστιθέμενη αξία στην ύπαιθρο.
Όσον αφορά δε στην νομοθετική πρωτοβουλία για την αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος, θέλω να επισημάνω ότι είναι μια πολύ σοβαρή και αξιόλογη πρωτοβουλία και ότι αυτή θα συμβάλει στο να λυθούν σοβαρά και χρόνια προβλήματα στην γεωργία:
-         Με την αναμόρφωση των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων οι οποίες διαχωρίζονται πλέον σε τρεις βασικές κατηγορίες:
α)  Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ)
β) Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας ΑΕ ή ΕΠΕ και 
γ) Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ).
-         Με την τήρηση Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων στο ΥΠΑΑΤ και Εποπτικής Αρχής, ως αυτοτελούς διοικητικής μονάδας συνεπικουρούμενης από το Εποπτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν υπερεσιακοί υπάλληλοι, ειδικοί επιστήμονες  και εκπρόσωποι  των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων.
-         Με την επαναδιατύπωση  με σύγχρονους όρους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, η οποία διαρθρώνεται σε εθνικό επίπεδο κυρίως κατά προϊόν και σε ειδικές μόνο περιπτώσεις κατά ΚΟΑ ή κλάδο.
-         Με τον εξοπλισμό κάθε Περιφέρειας με σύγχρονα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων.
-         Και πάνω από όλα με την καθιέρωση της Συμβολαιακής Γεωργίας, δηλαδή με την υποχρεωτική σύναψη συμβολαίων μεταξύ των παραγωγικών και εμπορικών εταίρων με τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης, με την οποία μπορεί να ρυθμίζεται η μελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων ή τροφίμων και να καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες καθώς και οι ρήτρες και ο τρόπος καταγγελίας της σύμβασης.
Το συμβόλαιο αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει -όπως σας είπα και παραπάνω- όπλο στα χέρια των παραγωγών μας και να λύσει και το χρόνιο πρόβλημα ανάμεσα στους ροδακινοπαραγωγούς και τους εμπόρους-μεταποιητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προστατευτούν και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους θέση, να ρυθμίζονται και να σταθεροποιούνται οι τιμές των προϊόντων και να ομαλοποιηθεί η αγορά.
-         Σημαντικό επίσης θεωρείται το γεγονός ότι σε ειδικό άρθρο προβλέπονται τα κίνητρα για την συμμετοχή των παραγωγών και των οργανώσεών τους στον αναπτυξιακό νόμο,  στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» και στα ευρωπαϊκά αγροτικά προγράμματα.      

Αγαπητοί μου φίλοι,

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι πράγματι μια εξαιρετικά πρωτοπόρα θεώρηση των πραγμάτων και έρχεται την κατάλληλη στιγμή να διορθώσει παθογένειες και νοοτροπίες πολλών ετών οι οποίες κόστισαν μεγάλα δεινά στον τόπο μας.
Όλοι γνωρίζουμε την σημερινή κατάσταση των συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών οργανώσεων στη χώρα μας και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τι έφταιξε όλα αυτά τα χρόνια.
Η κακοδιοίκηση και η υπερχρέωση που διατελέσθηκε επί σειρά ετών, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ελέγχων από το κράτος, είχε σαν συνέπεια να δημιουργηθεί αφενός κλίμα δυσπιστίας των αγροτών απέναντι στους εκπροσώπους τους, αφετέρου μείωσε την δυναμική των αγροτών και ατόνησε ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, που κάποτε έδωσε ελπίδες δυναμικής ανάπτυξης και ευημερίας, για την υιοθέτηση του οποίου όπως ξέρουμε χρειάστηκαν σκληροί αγώνες και θυσίες.             
Η κατάσταση δε που διαμορφώθηκε με τα χρόνια επέφερε πέραν των άλλων σοβαρό πλήγμα στην αγροτική μας οικονομία, δημιούργησε στρεβλώσεις και συνέβαλε στο να χαθούν ευκαιρίες και προοπτικές μιας σύγχρονης και αποδοτικής γεωργίας.
Αυτές τις στρεβλώσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία του κ. Σκανδαλίδη έρχονται σήμερα να διορθώσουν με ένα νομοσχέδιο με το οποίο πλέον οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις τίθενται στην υπηρεσία του αγρότη και γίνονται εργαλείο και μοχλός στήριξης του εισοδήματός του, ενημέρωσης και εκπαίδευσής του, και όχι ασανσέρ για την εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών.

Αγαπητοί μου φίλοι,

Και βέβαια η δυναμική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εξαντλείται σε όσα ανέφερα παραπάνω. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και μια ολοκληρωμένη πολιτική για την γεωργία που πάντοτε ήταν και θα παραμείνει για το ΠΑΣΟΚ σοβαρή προτεραιότητα.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται, το ίδιο και ο ΕΛΓΑ.
Τα κοινοτικά προγράμματα επιταχύνουν τον ρυθμό ολοκλήρωσής τους –ήδη τρέχει καινούργια προκήρυξη για τα σχέδια βελτίωσης - και οι πληρωμές γίνονται σε αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό.
Πέραν αυτών, τηρούμε την υπόσχεση που δώσαμε απέναντι στους καπνοπαραγωγούς μας και με το αναθεωρημένο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» οι καπνοπαραγωγοί θα ενισχυθούν με 568,3 εκατ. ευρώ, που είναι οι επιδοτήσεις που χάθηκαν λόγω της μείωσης κατά 50% των επιδοτήσεων του καπνού.
Αυτά τα χρήματα θα αναδιανεμηθούν στους καπνοπαραγωγούς ούτως ώστε να εξασφαλίσουν μέρος της απώλειάς τους από τις επιδοτήσεις.
Στα πλαίσια αυτά έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Μέτρο 144 και θα ακολουθήσει μια σειρά άλλων μέτρων ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών μας.
            Κινούμαστε προς την απόκτηση ενός ανταγωνιστικού μοντέλου αγροτικής οικονομίας προσανατολισμένου στην αγορά και την παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων.
Τα τρόφιμα που παράγουμε είναι αναγνωρισμένα και βραβευμένα με διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα και την διατροφική τους αξία. Αυτά τα πλεονεκτήματα θέλουμε να συντηρήσουμε, να στηρίξουμε και να επεκτείνουμε.
Πάνω από 2 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 θα διατεθούν για την ανάπτυξη της υπαίθρου από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Πάντα με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργικής παραγωγής, τη βελτίωση του εισοδήματος των ενεργών γεωργών, την προώθηση ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων με σεβασμό στο περιβάλλον και την αναβάθμιση των υποδομών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της γεωργίας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει ήδη τεράστιες προσπάθειες και στα όργανα της Ε.Ε. για να πετύχει όσο τον δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για τον τόπο μας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας περνάει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία παλεύουμε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα και με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο. Το αγροτικό ζήτημα είναι κυριολεκτικά ένα εθνικό ζήτημα στις μέρες μας και ο αγροτικός τομέας μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις σημερινές εξελίξεις.  
Η αναδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας, η ενίσχυση του εισοδήματος του αγρότη και η νέα προοπτική στην ποιότητα και στην εμπορική δύναμη των παραδοσιακών γεωργικών μας προϊόντων αποτελούν το επίκεντρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Γι’ αυτό παλεύουμε σήμερα και αυτό το στοίχημα καλούμαστε να κερδίσουμε όλοι μαζί,  για να έχει προοπτική η γεωργία μας και ανάπτυξη ο τόπος μας.
                   
Σας ευχαριστώ.-

Το Νομό Πέλλας και συγκεκριμένα την Σκύδρα επισκέφθηκε σε συνεργασία με την Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Τζάκρη το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό κ. Κουτσούκο και υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου και πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών του νομού μας σε όλα τα τρέχοντα θέματα αγροτικής πολιτικής, την οποία παρακολούθησε πλήθος αγροτών και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς παράγοντες του νομού.
Τον κ. Σκανδαλίδη προλόγισαν ο Δήμαρχος Σκύδρας κ. Γ. Χοϊδης και η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Τζάκρη, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα θέματα αγροτικής πολιτικής που αφορούν τους αγρότες του νομού μας, όπως στην πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ για αναμόρφωση του συνεταιριστικού μας κινήματος και τη δημιουργία λιγότερων, μεγαλύτερων και ισχυρότερων οργανώσεων που θα προστατεύουν καλύτερα τα συμφέροντα των παραγωγών, στις νέες πολιτικές παρέμβασης στην αγορά αγροτικών προϊόντων (συμβολαιακή γεωργία κτλ), στην απόφαση για χορήγηση δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στις βιομηχανίες μεταποίησης ροδακίνου για την εξόφληση των απλήρωτων ροδακινοπαραγωγών, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν απλήρωτους τους παραγωγούς για την περυσινή παραγωγή, στα μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών από την απώλεια του 50% των δικαιωμάτων τους από το 2010 με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, στην πρόοδο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ κτλ.
Στη συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης και ο Υφυπουργός κ. Κουτσούκος ανέλυσαν στους παρευρισκόμενους όλα τα μέτρα και τις δράσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της αγροτικής πολιτικής και ιδιαίτερα στους τομείς που απασχολούν τους αγρότες του νομού μας. Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκαν πάρα πολλοί από τους παρευρισκόμενους αγρότες και εξέφρασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, απευθύνοντας και αντίστοιχες ερωτήσεις προς αρμόδιους υπουργούς, ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν με τις δευτερολογίες των κκ. Σκανδαλίδη και Κουτσούκου, με τις οποίες έκλεισε η εκδήλωση.-


1 σχόλιο:

  1. ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΕΧΕΤΕ ΜΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ 15 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΚΙΛΟ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ!!!!!!
    εσεισ που επι ν.δ γυρνουσατε και λεγατε στον κοσμο οταν ερθουμε εμεις.... ολα θα γινουν καλυτερα ΝΤΡΟΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)