Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ.

Τις προτάσεις του προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο κοινοποίησε ο Συμπαραστάτης του Πολίτη  και της Επιχείρησης Σταύρος Κλεισούρης ,ο οποίος αναφέρει :

Λόγω παραπόνων που δέχθηκα απο πολίτες σχετικά με την παρακώληση της ελεύθερης χρήσης-προσπέλασης πεζοδρομίων -πλατειών που βρίσκονται εντός των ορίων της πόλης της Αριδαίας, συνεπεία κυρίως των υφισταμένων αυθαιρέτων καταλήψεων με μόνιμα εμπόδια ή εγκαταστάσεις και ενεργώντας σύμφωνα με το αρθρ. 77&5 του Ν. 3852/2010, διαπίστωσα τα παρακάτω:

Στην πόλη της Αριδαίας και στην επιφάνεια των υφισταμένων πεζοδρομίων-πλατειών, εξαιτίας τοποθέτησης επ΄αυτών διάφορων εμποδίων ή εγκαταστάσεων έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου καταστήματα( υγειονομικού κυρίως ενδιαφέροντος, περίπτερα κλπ )να έχουν τοποθετήσει επ΄αυτών μόνιμες κατασκευές με τοποθέτηση νάυλον, ζαρτινιέρων, γλαστρών, φωτεινών επιγραφών, διαφημιστικών πινακίδων, κιγκλιδωμάτων, κολονακίων , μ΄ αποτέλεσμα να συρρικνώνεται σημαντικά ο χώρος που αντιστοιχεί στους πεζούς και να καθίσταται μη λειτουργικός και ενίοτε απροσπέλαστος.

Επειδή το δικαίωμα στην κοινή χρήση ή άλλως το δικαίωμα χρήσης των κοινών σ΄όλους απορρέουν απο το αυτοτελές δικαίωμα στην προσωπικότητα ,κατοχυρώνεται δε απο το αρθρ. 5&1 του Συντάγματος.

Επειδή κατά την ενδεικτική απαρίθμηση στο αρθρ.967 Α.Κ( των κοινόχρηστων πραγμάτων περιλαμβάνεται σ΄αυτά ως τμήματα των δρόμων και ως κοινόχρηστα λογίζονται και τα πεζοδρόμια).

Επειδή η παράλειψη σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεσματικής αντιμετώπισης υπο των οργάνων της δημοτικής αρχής ή της οικείας Αστυνομίας του φαινομένου της αυθαίρετης κατάληψης πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων ενίοτε αναιρούν το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και προσβάλλουν συνακόλουθα ουσιωδώς το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Επειδή συνεπεία της συρρίκνωσης και μετατροπής των πεζοδρομίων  σε ιδιωτικούς χώρους ανατρέπεται η πρωταρχική συνθήκη για την πραγμάτωση του παραπάνω δικαιώματος ήτοι η συνεχής διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα της.

Επειδή η μή επίδειξη της προσήκουσας ευαισθησίας για τα δικαιώματα των πεζών ,έρχεται σε αντίθεση με τις συγκεντρώνουσες ευρεία κοινωνική συναίνεση ,διεθνείς τάσεις και αρχές που αποτυπώνονται στην εγκριθείσα απο την Ευρωπαικό Κοινοβούλιο χάρτα δικαιωμάτων των πεζών στη διακήρυξη της Κοπεγχάγης και στο πράσινο βιβλίο και Αστικό περιβάλλον.

Επειδή η προάσπιση των δικαιωμάτων των πεζών έχει έντονη κοινωνική διάσταση καθόσον ένα  σημαντικό μέρος των χρηστών των πεζοδρομίων είναι πολίτες που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας(ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ).

Επειδή αναντίρρητα η ποιότητα της δημοκρατίας κρίνεται και απο την ουσιαστική διασφάλιση των βασικών ατομικών δικαιωμάτων των εμποδιζομένων ατόμων προς ανατροπή των κοινωνικού αποκλεισμού τους.

Επειδή πέραν των ανωτέρω η εικόνα των πεζοδρομίων-αναπόστατο τμήμα της συνολικής εικόνας του πολεοδομικού ιστού- αποτελεί ουσιώδη παράμετρο της αστικότητας του χώρου.

Επειδή η λειτουργικότητα ,η αισθητική και η ποιότητα των κοινόχρηστων χώρων συνδέεται , άλλωστε, άμεσα με τη φυσιογνωμία και την αναγνωρισιμότητα της πόλης και κυρίως με το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Συνεπώς η προσδοκώμενη αναβάθμιση της εικόνας της πόλης καθιστά επιτακτική την ανάγκη απόδοσης και διασφάλισης πεζοδρομίων πραγματικά φιλικών προς τους πεζούς.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Προτείνω:

1) Τη διενέργεια τακτικών ελέγχων απο τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, (Δημοτική Αστυνομία, Πολεοδομία), της Ελληνικής Αστυνομίας, όσον αφορά στην τήρηση των όρων χορήγησης της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

2) Την άμεση απομάκρυνση κάθε παράνομων πρόσθετων κατασκευών-εγκαταστάσεων ή εμποδίων που έχουν αναπτυχθεί σε κοινόχρηστους χώρους(πεζοδρόμια-πλατείες) όπως π.χ νάυλον , ζαρτινιέρες , γλάστρες, φωτεινές επιγραφές, κιγκλιδώματα, κολωνάκια, κλπ απο τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, περιπτέρων .

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Δήμου Αλμωπίας

Σταύρος Κλεισούρης     

    

12 σχόλια:

  1. Σκέφτηκες πολύ για αυτά Κλεισούρη?Αυτά είναι τα αυτονόητα.Επειδή κάνεις πολύ αντιγραφή απο τους Νόμους σου λέω ότι η μόνη λύση είναι να βγούνε έξω τα συνεργεία του Δήμου μαζί με την δημ.αστυνομια και να αρχίσουν το ξήλωμα.Όλα αυτά που λές για τακτικούς ελέγχους είναι κουραφέξαλα επειδή πολλοί μαγαζάτορες είναι ψηφοφόροι σου και θες να το πάει έτσι αργά ο Δήμαρχος για να μην χαλαστείς.Πρέπει ο Δήμαρχος μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να σπάσουνε αυγά.Επίσης Κλεισούρη σταμάτα αυτές τις ανόητες δημοσιεύσεις σου για να δείξεις ότι υπάρχεις και δουλεύεις, γιατί τον κόσμο πλέον δεν μπορείς να τον δουλέψεις για αυτό και δεν σε ψήφισε.Αυτά φανερώνουν προσωπική φιλαυτία και καλυτερα να πας να γίνεις δημοσιογράφος στο Πέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης σε συνέχεια των παραπάνω κε Κλεισούρη πρέπει να έχεις μπερδέψει την .Ξεκόλλα δεν είσαι στην έδρα του δικαστηρίου.Δεν βγάζεις απόφαση δικαστηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΣΤΑΥΡΟ.
    ΚΑΦΕΤΕΡΙΟΥΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνώ με αυτόν που έγραψε στις 09:30 ... έτσι περίπου είναι τα πράματα.. μας δουλεύουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
    ΕΣΕΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΞΗΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
    ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ
    Η ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΦΛΥΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΔΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΜΑΡΙΚΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙ
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΞΗΛΩΣΕΤΕ ? ΞΗΛΩΣΤΕ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ? ΣΙΩΠΑΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ 9,30. ΑΝ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΕ. ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ν ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.ΚΟΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. oπου φτωχεια και γκρινια λενε..αλλα στην τρελλοχωρα που ζουμε τα επουσιωδη γινονται ουσιωδη και οιανωνυμοι τιμητεσ ολων.σταυρε κανε την δουλεια σου και ολα θα πανε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΛΕΙΣΟΥΡΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ; ΡΕ ΚΛΕΙΣΟΥΡΗ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟΜΑΘΗ, ΕΝΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ! ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΕΒΑΛΕ Ο ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ???????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Που να εκλεγότανε κιόλας ο Κλεισούρης ρε παιδιά?Μόνος του με τον Πασόη Θα κυβερνούσε ο καλαμοκαβαλάρης.Όλο αποφάσεις δικαστηρίων θα ανακοίνωνε.Για αυτό που επιλέχθηκε να κάνει δηλ.κλητήρας(α΄βαθμός του) στο ειρηνιδικείο να αντιγράφει τις αποφάσεις καλός είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κε Γιάννη Αγιάνογλου είμαι ένας οπαδός σου φαν και δεν θέλω να πιστέψω αυτό που έγραψε ο 09.25 στο σχόλιό του.Είσαι έξυπνος άνθρωπος και δεν σου αρμόζει αυτή η ρετσινιά για τον άδειο τενεκέ(κλεισούρη)που κάνει θόρυβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΤΟΝΟ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΥΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ.
    ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ , ΜΑΛΛΟΝ ΤΙΠΟΤΑ.
    Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ!
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΑΤΗΣ!!!!!!
    ΑΣ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΔΙΚΟΛΑΒΩΝ - -

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)