Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Έναρξη λειτουργίας της τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 για τις γυναίκες θύματα βίας



Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Θεοδώρα Τζάκρη, παρευρέθη στην έναρξη λειτουργίας της τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, για γυναίκες - θύματα βίας λόγω φύλου. 
            Η τηλεφωνική γραμμή SOS αποτελεί το πρώτο και βασικό έργο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, που εκπονείται από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και αποστολή της είναι η παροχή ενημέρωσης, τηλεφωνικής συμβουλευτικής και άμεσης βοήθειας σε για γυναίκες - θύματα βίας λόγω φύλου. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται ως δομή σε μία δέσμη δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την καταπολέμηση της βίας 2009-2013, το οποίο αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης που εκπονείται.
            Η τηλεφωνική γραμμή SOS είναι πανελλαδικής εμβέλειας, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση, στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας στα αγγλικά και στα γαλλικά προκειμένου να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Επίσης, πέραν της τηλεφωνικής κλήσης παρέχεται και η δυνατότητα στα θύματα βίας ηλεκτρονικής επικοινωνίας μέσω της διεύθυνσης 15900@isotita.gr.
            Η κα Υφυπουργός επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί τη βία κατά των γυναικών ως ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά εκτός της τηλεφωνικής γραμμής SOS και σε άλλα έργα τα οποία εκπονούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΓΓΙΦ και αφορούν στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Τέτοια έργα είναι η δημιουργία των 12 νέων Συμβουλευτικών Κέντρων σε Δήμους έδρες Περιφερειών για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η δημιουργία του Πολύκεντρου στην Αθήνα, οι 14 ξενώνες με σκοπό την αρωγή των θυμάτων βίας και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Επίσης η παροχή νομικής βοήθειας στα θύματα, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για την κοινωνική και οικονομική ένταξη των κακοποιημένων γυναικών από φορείς όπως ο ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με καμπάνιες ενημέρωσης, οι κοινωνιολογικές έρευνες και έρευνες ανάπτυξης εργαλείων παρακολούθησης του φαινομένου, οι συνεργασίες με ΜΚΟ και η βελτίωση και ενίσχυση της νομοθεσίας. Για τον τελευταίο σκοπό έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για ουσιαστικές παρεμβάσεις στον ΠΚ η οποία σύντομα θα ολοκληρώσει τις εργασίες της.
Στη συνέχεια η κα Υφυπουργός έκανε αναφορά και στην 15μελή Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και εμπειρογνωμόνων σε θέματα έμφυλης βίας, η οποία έχει ως αντικείμενό της την επιστημονική παρακολούθηση και τη γενική εποπτεία δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Η κα Τζάκρη κλείνοντας τόνισε: «Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο ειδεχθής συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Αποτελεί απειλή για όλες τις γυναίκες και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη, ειρήνη και ισότητα των φύλων σε όλες τις κοινωνίες. Με την έναρξη λειτουργίας αυτής της γραμμής θέτουμε μια αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το νοσηρό φαινόμενο. Αισιοδοξώ πως με την εφαρμογή της συνολικής μας πολιτικής, με τις δομές που δημιουργούμε και που διευρύνουμε θα καλύψουμε ως Πολιτεία τις αδυναμίες που παρουσιάζονται στην πράξη. Όσο παραμένουμε σιωπηροί, όσο αδρανούμε, γινόμαστε με την ανοχή μας συνυπεύθυνοι σε ένα έγκλημα».-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)