Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Πέλλας κ. Βασίλης Γιουματζίδης κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση των βιομηχανιών
γάλακτος Vivartia (ΔΕΛΤΑ) και ΜΕΒΓΑΛ. Συγκεκριμένα τόνισε στον Υπουργό  ότι οι δύο γαλακτοβιομηχανίες έχουν στο παρελθόν τιμωρηθεί με υψηλά πρόστιμα από την επιτροπή ανταγωνισμού για σχηματισμό καρτέλ με στόχο τη μείωση της τιμής προμήθειας του φρέσκου γάλακτος από τους κτηνοτρόφους. Πρόκειται, δηλαδή για συγχώνευση δύο εταιρειών με παρελθόν παραβατικότητας  σε ότι αφορά την τήρηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση με ιδιαίτερη προσοχή.
Επιπλέον, επισήμανε στον Υπουργό ότι οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη ότι δέχονται ισχυρές πιέσεις από τη βιομηχανία για μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν αν επιτραπεί η συγχώνευση των δύο κορυφαίων εταιρειών και σχηματισμός νέας βιομηχανίας με μονοπωλιακή θέση έναντι των κτηνοτρόφων στην τοπική αγορά.
Η ενδεχόμενη δε μείωση της τιμής του γάλακτος είναι βέβαιο ότι θα θέσει εκτός παραγωγής μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, οδηγώντας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό τις τοπικές κοινότητες. Ως εκ τούτου ο Βουλευτής κ. Βασίλης Γιουματζίδης ρώτησε τον Υπουργό αν το υπουργείο έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών μετά την ενδεχόμενη συγχώνευση. Επίσης, αν έχει εξετάσει τη δυνατότητα να αποκτήσει παρουσία στη Ζώνη Γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας μια ισχυρή συνεταιριστική βιομηχανία, ώστε να διασφαλιστεί η υγιής ανταγωνιστική λειτουργία της τοπικής αγοράς μετά τη συγχώνευση.
Ο Υπουργός μετά και την έγκριση της συγχώνευσης των εταιρειών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, σε συνάντηση με το Βουλευτή κ. Βασίλειο Γιουματζίδη τον ενημέρωσε για τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για την στήριξη των τιμών πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων.
Συγκεκριμένα, ο ΕΛΟΓΑΚ προωθεί ένα πρότυπο τιμολόγησης, που βασίζεται στα συστατικά του γάλακτος,  εξασφαλίζοντας, έτσι, ισχυρή διαπραγματευτική βάση στους παραγωγούς, με την εισαγωγή των συμβολαίων στις πωλήσεις. Ήδη, το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τον ΕΛΟΓΑΚ έχει αναγγείλει τη διαθεσιμότητα των εργαστηρίων του Οργανισμού για την εφαρμογή ατομικών μετρήσεων των συστατικών του γάλακτος των γαλακτοπαραγωγικών ζώων. Ενώ, παράλληλα, προωθείται η επαναδραστηριοποίηση και εισαγωγή της ζώνης γάλακτος των γαλακτοβιομηχανιών.
Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση-εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης-εμπορίας αντίστοιχα.
Επιπρόσθετα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελληνοποιήσεων και την εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει ήδη στελεχωθεί η αυτοτελής υπηρεσία Ελέγχου Εισαγομένων Αγροτικών Προϊόντων με αρμοδιότητες όπως τη συγκέντρωση στοιχείων και  καταγγελιών για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στην ιχνηλασιμότητα των.
Με σκοπό τη διασφάλιση της θέσης της γαλακτοπαραγωγής στην αγορά και την προστασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων από τις απομιμήσεις-υποκατάστατα  εκδόθηκε απόφαση σχετικά με την προστασία της ονομασίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά τη διάθεσή τους στο εμπόριο.
Επίσης, με την καθιέρωση του ελέγχου των ισοζυγίων γάλακτος αντιμετωπίζονται φαινόμενα παραπλάνησης και νοθείας, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. για το θέμα της αναγραφής επισήμανσης καταγωγής στα τρόφιμα και συνολικά στα γεωργικά προϊόντα, πραγματοποιούνται συζητήσεις με τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις.
Τέλος, με την ψήφιση νέου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αναμένεται να ενισχυθεί επιπρόσθετα η διαπραγματευτική θέση των παραγωγών συμβάλλοντας στη ρύθμιση και σταθεροποίηση των προϊόντων, καθώς και στην ομαλοποίηση της αγοράς.
.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)