Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Προγράμματα για τους νέους







Ενημερωτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών, όπου παρουσιάστηκαν τα προγράμματα και οι πολιτικές της κυβέρνησης για τους νέους από την Υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη και το Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς Γιάννο Λιβανό.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφεριάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Γιαννιτσών Γρ. Στάμκος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Παπανικολάου, εκπρόσωποι επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που άπτονται των δράσεων και των προγραμμάτων που παρουσιάστηκαν, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Πέλλας, ο Εμπορικός Σύλλογος Γιαννιτσών κ.α., καθώς και εκπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας του νομού.
Κατά την ομιλία της η Υφυπουργός εξέφρασε αφενός την ικανοποίησή της για την παρουσία των νέων και το ζήλο που επιδεικνύουν για να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να προβληθούν μέσα από την εργασία τους και αφετέρου το βάρος της ευθύνης που αισθάνεται απέναντι στους νέους ανθρώπους που βιώνουν μια άνευ προηγουμένου ανασφάλεια λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας. «Η κατάσταση αυτή», δήλωσε η Υφυπουργός, «μας επιβάλει να κινηθούμε άμεσα, μεθοδικά και ολοκληρωμένα προκειμένου να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Και στην προσπάθεια αυτή οι νέοι δεν μπορούν να απουσιάζουν».
Στη συνέχεια η κα Τζάκρη ανέφερε ότι για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας υλοποιούν μια σειρά από προγράμματα που προωθούν και στηρίζουν την απασχόληση και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής ασφάλισης, μέσω τριών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που προορίζονται ή πριμοδοτούν τους νέους, δίνει στους άνεργους τη δυνατότητα να αποκτήσουν την πρώτη επαγγελματική τους εμπειρία και να την εξελίξουν. Τα προγράμματα αυτά τα οποία είναι ανοικτά στην υποβολή αιτήσεων είναι το ειδικό 4ετές και 2ετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης και το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους άνεργους 16 έως 24 ετών.
Το ειδικό 4ετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης απευθύνεται σε 40.000 άνεργους, συγκεκριμένων κατηγοριών, πριμοδοτώντας όμως τους νέους μέχρι 30 ετών. Καλύπτονται σε ποσοστό 100% οι ασφαλιστικές εισφορές για τα δυο πρώτα χρόνια και 50% για τα δυο επόμενα. Μετά το 48μηνο οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να κρατήσουν τον απασχολούμενο για ένα χρόνο.
Το ειδικό 2ετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης απευθύνεται σε 25.000 άνεργους με έμφαση στους νέους κάτω των 30 ετών. Καλύπτεται το 80% των ασφαλιστικών εισφορών και για τα δυο έτη. Μετά το 24μηνο οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν τον απασχολούμενο στο προσωπικό τους για ένα χρόνο. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις με έμφαση σε εκείνες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους κλάδους όπως η πράσινη οικονομία.
Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας 16 έως 24 ετών, νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, στοχεύει στην απασχόλησή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Οι δικαιούχοι που συνάπτουν με άνεργους συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας έως 12 μήνες επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ για το 80% των ασφαλιστικών εισφορών. Μετά το πέρας του 12μηνου είναι δυνατή η συνέχιση της επιχορήγησης, εφόσον η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας για επιπλέον χρονικό διάστημα 12 μηνών. Στην περίπτωση αυτή επιχορηγείται το 70% των ασφαλιστικών εισφορών. Μετά το πέρας της σύμβασης αυτής είναι δυνατή η συνέχιση της απασχόλησής τους και η ένταξη σε προγράμματα του ΟΑΕ

1 σχόλιο:

  1. ΠΕΤΡΟ ΠΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΌΤΙ ΟΥΤΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ. ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)