Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΣΒΩΛΟΥΣ, ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το πρωί της Κυριακής, 5 Ιουνίου 2011, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Στουγιαννάκη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τίτλο «Πλάθουμε σβώλους, πρασινίζουμε τις γειτονιές»,
με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας, του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας και του Δήμου Έδεσσας.
Οι εκδηλώσεις με βιωματικό χαρακτήρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλους τους πολίτες, ενώ στόχος των συνδιοργανωτών είναι η συνέχιση και βελτίωσή τους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτριος Γιάννου, η σύντομη ομιλία του οποίου παρατίθεται στη συνέχεια.

«Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, όπου η φύση έχει χαρίσει απλόχερα μοναδικούς συνδυασμούς τοπίων. Εντυπωσιακά βουνά, λιμναία οικοσυστήματα, κάμποι και λόφοι με κερασιές, ποτάμια με τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες στην Ελλάδα συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε αυτό τον πλούτο και να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας, όπως τον παραλάβαμε από τους γονείς μας.
Δεν είναι μόνο η υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις επερχόμενες γενιές για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η πεποίθηση ότι το περιβάλλον αποτελεί για τον τόπο μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας δεν είναι απλώς το «σπίτι» μας. Είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους θέλουμε να βασιστεί η τοπική ανάπτυξη. Το πολιτισμικό απόθεμα και το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, μαζί με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, είναι ο ιδανικός συνδυασμός για τη δημιουργία συνθηκών περαιτέρω ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού. Κάτω από αυτό το πρίσμα το καθήκον μας απέναντι στις επερχόμενες γενιές γίνεται επιτακτικότερο. Δεν προστατεύουμε απλώς το «σπίτι» μας, αλλά δημιουργούμε και τις συνθήκες για να κατοικήσουν σε αυτό και οι επόμενοι από εμάς…
Βέβαια, δεν είναι μόνο ο τόπος μας που πρέπει να απασχολεί την σκέψη μας. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της επανάστασης στις επικοινωνίες είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι «σπίτι» μας είναι όλος ο πλανήτης Γη. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη για κινητοποίηση όλο και περισσότερων δυνάμεων της κοινωνίας προς την κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ο τόπος μας και η γη χρειάζονται τη δράση όλων μας για τη σωτηρία τους από την καταστροφική επίδραση της ανάπτυξης χωρίς φραγμούς και κανόνες.
Η 5η Ιουνίου κάθε έτους, χαρακτηρισμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας μην είναι μόνο ευκαιρία για συνειδητοποίηση του ρόλου μας στον πλανήτη, αλλά αφετηρία για ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. “Think global, act local” - «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» λέει το γνωστό σύνθημα και γι’ αυτό καλό είναι να ξεκινήσουμε τη δράση μας από τον τόπο μας. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε στον κοινό σκοπό της προστασίας του περιβάλλοντος και η συμβολή του καθενός από μας είναι πολύτιμη.
Είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος γιατί στην πόλη και το Δήμο μας  υπάρχουν άνθρωποι και φορείς με σημαντική παρουσία και προσφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, συμβολικά ο Δήμος Έδεσσας, μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας και το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας, «Πλάθουμε σβώλους και πρασινίζουμε τις γειτονιές». Μπορούμε να το κάνουμε συχνότερα και να δούμε τα αποτελέσματα της δράσης μας να ομορφαίνουν τη ζωή μας.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)