Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΟΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ: Χρεάζευται νέο μοντέλο ανάπτυξης


Οι Λουτροπόλεις χρειάζονται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης τόνισε στον χαιρετισμό του

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Πασόης, στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.
Συγκεκριμένα είπε :

Κύριε Πρόεδρε,
αγαπητοί  συνάδελφοι,
Kυρίες και Κύριοι,
φίλες και φίλοι, 
Καλησπέρα.
     Σας καλωσορίζω στο Δήμο Αλμωπίας και στην τοπική κοινότητα Λουτρακίου από όπου κατάγομαι και διαμένω. Η χαρά μου είναι ιδιαίτερη, που η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια περιοχή του Δήμου μας με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και ομορφιά, δίπλα στις ιαματικές πηγές Λουτρακίου.
     Εύχομαι στο νέο Δ.Σ. του συνδέσμου μία εποικοδομητική θητεία, η οποία θα συμβάλει στη προσπάθεια ανάπτυξης του θερμαλισμού στην Ελλάδα.
   Φίλες και φίλοι,
 Βιώνουμε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση καθώς και μια πρωτοφανή απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος. Τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση είναι πάρα πολλά και με τις συνθήκες που επικρατούν οι λύσεις τους είναι πάρα πολύ δύσκολες.
  Ήμαστε όμως υποχρεωμένοι, να αγωνιστούμε με αισιοδοξία και με τα όποια όπλα διαθέτουμε.
    Για μας οι ιαματικές πηγές είναι ένα σπουδαίο όπλο, το οποίο εάν το χρησιμοποιήσουμε σωστά θα μας φέρει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
   Ο σύνδεσμος από τη δικιά του πλευρά μπορεί να σταθεί  δίπλα μας και να μας βοηθήσει στην ανάπτυξη μας μέσω των ιαματικών πηγών.
   Πιστεύω πως χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο των ιαματικών πηγών που θα στηρίζεται: Στην οικονομία της γνώσης και της υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην καινοτομία. Την ανταγωνιστικότητα. Την εξωστρέφεια.
   Η εποχή που σπαταλήθηκε ιδιωτικό και δημόσιο χρήμα για επενδύσεις χωρίς μέλλον, επενδύσεις που στηρίχτηκαν σε μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα με πρόσκαιρες θέσεις εργασίας, έχει τελειώσει.
   Τα προβλήματα  είναι πολλά και είναι εμπόδιο στο να περάσουμε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, με σημαντικότερο εμπόδιο το νόμο 3498/06, τον γνωστό νόμο ΠΕΤΡΑΛΙΑ.
   Ο  νόμος 3498/24.10.2006, με τίτλο «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», δημιούργησε πολλά προβλήματα στη λειτουργία των ελληνικών λουτροπόλεων και σίγουρα  υπάρχει  ανάγκη για την αντικατάστασή του.
    Ως σύνδεσμος θα πρέπει να πιέσουμε για τη ψήφιση ενός νέου  νόμου,  ο οποίος θα εγγυάται τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού ιαματικού τουρισμού και θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι κίνδυνοι για τη συνέχιση της λειτουργίας των ιαματικών κέντρων, που προκύπτουν από τον ισχύοντα νόμο.

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τις ιαματικές πηγές του Δήμου μας.
    Τα Λουτρά του Πόζαρ, όπως είναι γνωστά στους περισσότερους, απευθύνονται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ιαματικές ιδιότητες των νερών, αλλά και να πραγματοποιήσουν ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως περιπάτους στο φαράγγι των Λουτρών και στα μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για λουτρά που πηγάζουν από έξι θερμές πηγές, με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 30 έως 37 ο C και αποτελούν το κυριότερο πόλο έλξης τουριστών στο Δήμο Αλμωπίας. Η συμβολή τους στην ανάπτυξη της περιοχής παρουσιάζεται ιδιαίτερα σημαντική και η ανάδειξή τους είναι μια από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, αφού η δυναμική τους δεν έχει εξαντληθεί και έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν στην πρόοδο του Δήμου. 
   Η σημερινή παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στο Λουτράκι, δίπλα στα Λουτρά Πόζαρ, έχει διπλή σημασία για το Δήμο Αλμωπίας. Αφενός, δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του Συμβουλίου που δεν έτυχε να γνωρίσουν τον τόπο μας, να έρθουν σε επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια διάλογος που μπορεί να συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Αφετέρου, η επίσκεψη όλων σας εδώ, έχει κι ένα συμβολικό χαρακτήρα. Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν έναν από τους πιο ακριτικούς ιαματικούς προορισμούς και η πραγματοποίηση της σημερινής συνεδρίασης εδώ, δίνει το ιδιαίτερα θετικό στίγμα. (....)
  Κλείνω με την εύστοχη παρατήρηση του Καθηγητή κ. Κατσάμπα: "Τα Λουτρά στην Ελλάδα έχουν ένα ένδοξο παρελθόν, ένα αμφίβολο παρόν και πιθανόν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον". Αυτό το μέλλον θα ήθελα να είναι ανοιχτό και άμεσα υλοποιήσιμο για τα Λουτρά Λουτρακίου.                   
 Μετά την αυριανή ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των Λουτρών και της γύρω περιοχής, θα χαρώ να ακούσω  τις δικές σας παρατηρήσεις και επισημάνσεις.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)