Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Τέλος στα στέκια του ροδάκινου


Παράνομα κέντρα παραλαβής κι εμπορίας συμπύρηνου ροδάκινου, τα γνωστά «στέκια», που
προκαλούν μεγάλο πλήγμα στο προϊόν, τους ίδιους τους παραγωγούς και στην Πολιτεία, μην αφήνοντας τον υγιή ανταγωνισμό να διαμορφώσει την τιμή της αγοράς κάνουν και φέτος την εμφάνισή τους, όπως καταγγέλλει η Ένωση Αμυνταίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Γ. Γιαννιτσόπουλος, εκμεταλλευόμενα ιδιαίτερα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι Έλληνες παραγωγοί, καθώς και την ανοχή και την απουσία ελέγχου που επιδεικνύει η Πολιτεία παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για καλύτερη οργάνωση της αγοράς, τα λεγόμενα «στέκια» συνεχίζουν να  λειτουργούν ανεξέλεγκτα την παράνομη εμπορική και τυποποιητική τους δραστηριότητα, με αποκλειστικό στόχο την ικανοποίηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων τους.

Η Ομάδα Παραγωγών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου στηρίζοντας σταθερά και με επιτυχία τα συμφέροντα των παραγωγών και λειτουργώντας πάντα υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού καταγγέλλει τη λειτουργία τους και:

1. Καλεί την Πολιτεία να δράσει άμεσα και αποφασιστικά, παρεμβαίνοντας στην αγορά  με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη κατάσταση που δημιουργείται και εν τέλει πλήττει σοβαρά την αγροτική οικονομία της χώρας.

2. Καλεί τους ίδιους τους παραγωγούς να αναλογιστούν την καίρια σημασία που έχει για τα συμφέροντά τους αφενός η διασφάλιση υγιών συνθηκών στην αγορά του συμπύρηνου κι αφετέρου η διακίνηση των προϊόντων τους μέσω της Ομάδας Παραγωγών της Συνεταιριστικής Οργάνωσης, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καλύτερες συνθήκες για το προϊόν και το αγροτικό εισόδημα.

3. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου ενημερώνει τους Ροδακινοπαραγωγούς ότι μόνο μέσω αναγνωρισμένων Ομάδων Παραγωγών μπορούν να διασφαλιστούν τα ατομικά δικαιώματα των Αγροτών για το 2013 και τη μεταβατική περίοδο που ακολουθεί.  

Επιπρόσθετα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου θεωρεί επιβεβλημένο, ιδιαίτερα σε αυτή την μεταβατική συγκυρία, να στηριχθεί δυναμικά από τους ίδιους τους παραγωγούς ο συνεταιριστικός θεσμός, που είναι ο μόνος που μπορεί εγγυημένα να διασφαλίσει την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, την προστασία των συμφερόντων των παραγωγών και τη βιωσιμότητα του προϊόντος, που τα τελευταία χρόνια δέχεται μεγάλο πλήγμα από τους «αεριτζήδες και μεσάζοντες» που λειτουργούν στην αγορά, κατά των συμφερόντων των αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)