Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Δ. ΠΑΣΟΗΣ Τα χρέη «φέρνουν» κατασχέσεις πόρων


«Ακραία» χαρακτηρίζει, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, την ενέργεια της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στο δημαρχείο (χρέος περίπου 340.000 ευρώ) o δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Πασόης.
Παράλληλα αποκαλύπτει πως ο δήμος βρίσκεται σε οικονομική στενότητα λόγω των χρεών που άφησαν οι προηγούμενοι δήμοι (από«Καποδίστρια» και μετά), χρέη που «αγγίζουν» τα 7 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε κατασχέσεις οι πιστωτές.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Κύριε Δήμαρχε, πώς κρίνεται την ενέργεια τηςΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στο δημαρχείο;

Τη βρίσκω ακραία ενέργεια και δεν καταλαβαίνω γιατί το έκανε· θα μπορούσε να διακόψει για κάποιες ώρες την παροχή ρεύματος στο δημοτικό φωτισμό, αλλά τέλος πάντων...

-Πόση ώρα κράτησε η διακοπή;

Περίπου 3 ώρες και αφού έγιναν κάποιες διαπραγματεύσεις και καταβλήθηκε η πρώτη δόση (30.000 ευρώ), αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.

-Πού οφείλεται αυτό; Δεν έχει χρήματα ο δήμος;

Η ΔΕΗ, με βάση τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει (φωτισμός-καθαριότητα), κάνει έναν εξορθολογισμό και ανάλογα με το εάν είναι πιστωτικό ή όχι το υπόλοιποαποδίδει τα χρήματα στο δήμο.

Αυτήν την εποχή εμφανίστηκαν στην «επιφάνεια» κάποια πιστωτικά υπόλοιπα των προηγούμενων δήμων (από «Καποδίστρια» και έπειτα), που συνενώθηκαν και αποτελούν τώρα το Δήμο Αλμωπίας, και οι οποίοι δεν είχαν κάνει σωστή διαχείριση, με αποτέλεσμανα υπάρχει το αποτέλεσμα που υπήρχε.

-Και κανείς δεν είδε τους ανθρώπους που ήρθαν να κόψουν το ρεύμα για να τους πει να περιμένουν, ώστε να πληρωθεί το χρέος.

Ναι, αλλά ήταν αμετακίνητοι. Το έκοψαν, και ύστερα από συνεννόηση με τη ΔΕΗ το επανέφεραν.

-Μιλήσατε για χρέη που «κληρονομήσατε» από προηγούμενους δήμους. Μόνον το ρεύμα είναι το πρόβλημα;

Όχι, υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη, περίπου 7 εκατ. ευρώ, και ήδη κάποιοι πιστωτές μας έχουν κάνει κατασχέσεις, ύψους 300.000 ευρώ.

-Κατασχέσεις; Δηλαδή;

Δεσμεύουν ποσά στις τράπεζες από τους ΚΑΠ και τις επιχορηγήσεις, αλλά και από ιδίους πόρους (δημοτικά τέλη).

-Πιστεύετε πως θα τα καταφέρετε;

Κοιτάξτε, όπως όλη η χώρα, και ο Δήμος Αλμωπίας ζει στους αυτούς ρυθμούς της νέας οικονομικής πραγματικότητας. Δεν έχουμε τη μαγική λύση, αλλά -με τη σωστή διαχείριση, δουλειά και υπομονή- ναι, θα τα καταφέρουμε.

1 σχόλιο:

  1. ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΥΠΟΜΟΝΗ.
    ΩΡΑΙΟ ΑΝΕΞΔΟΤΟ ΕΙΠΕΣ ΔΗΜΑΡΧΕ.
    ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ.
    ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ, ΤΟΤΕ ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ. ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΝΟΕΙΣ ΕΣΥ ΒΕΒΑΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)