Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ


Τρεις σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, στην Έδεσσα, με θέμα την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.







Ο καλός καιρός, η προσπάθειες των στελεχών όλων των φορέων που συνδιοργάνωσαν τις εκδηλώσεις και το ενδιαφέρον του κόσμου συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων.
Στοματική Υγιεινή
Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έδεσσας και η Πρόεδρος του φορέα, κ. Κατερίνα Φυσικούδη πραγματοποίησαν εξατομικευμένες δράσεις ενημέρωσης στους πολίτες με έμφαση στα παιδιά, με περίπτερο ενημέρωσης που στήθηκε για το σκοπό αυτό στον πεζόδρομο της Έδεσσας. Με ενημερωτικό υλικό αλλά και οδοντόκρεμες που μοίρασαν στους πολίτες πέρασαν το μήνυμα για τη στοματική υγιεινή.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Έδεσσας είναι ένας από τους επιστημονικούς συλλόγους της πόλης που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και μεγάλη κοινωνική ευθύνη, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που πραγματοποιεί.
Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας
Λίγο μακρύτερα από το περίπτερο του Οδοντιατρικού Συλλόγου, στον πεζόδρομο της Έδεσσας, ειδικό όχημα του Υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο του ειδικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου. Εκτός από την ενημέρωση δόθηκαν προσκλήσεις σε γυναίκες για δωρεάν τεστ Παπανικολάου.
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το βράδυ με την επιστημονική ημερίδα με θέμα «Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας», με κύριο ομιλητή τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο, κ. Παύλο Μελισσανίδη.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων.
Οδική ασφάλεια
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση συνεργάστηκαν πολλοί τοπικοί φορείς και δύο θεματικά περιοδικά. Συγκεκριμένα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Έδεσσας, την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Έδεσσας, το Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Έδεσσας 2011, σε συνεργασία και με την συμπαράσταση της Μotorpress και τα περιοδικά About και Αuto Τρίτη. Σημαντικοί τοπικοί φορείς και υπηρεσίες βοήθησαν στην άρτια οργάνωση όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Τροχαία Έδεσσας, η Δημοτική Αστυνομία, το Νοσοκομείο Έδεσσας, η εθελοντική ομάδα διασωστών ΕΔΟΜΑΚ «Ήφαιστος» και το Εδεσσαϊκό Θέατρο, οι ηθοποιοί του οποίου «έκλεψαν την παράσταση» υποδυόμενοι θύματα τροχαίου ατυχήματος.
Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η επαφή του κοινού με τις συνθήκες ατυχήματος, έτσι ώστε μέσα από ένα πραγματικό σοκ να τεθούν τα θέματα οδήγησης με κινητό, αλλά και η χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας.
Για να γίνει πιο απτό το μήνυμα για ασφαλή οδήγηση καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε ειδικό μηχάνημα με λογισμικό προσομοίωσης, προσφορά του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς», όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει ένα εικονικό test drive.
Συναρπαστική ήταν η επίδειξη απεγκλωβισμού από την ομάδα διασωστών ΕΔΟΜΑΚ «Ήφαιστος» και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ηθοποιοί του Εδεσσαϊκού Θεάτρου υποδύθηκαν τα θύματα τροχαίου με αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα, με συγκλονιστικές ερμηνείες και καταπληκτικό μακιγιάζ. Τα μέλη της ΕΔΟΜΑΚ, με ταυτόχρονη περιγραφή των ενεργειών τους από τον επικεφαλής της ομάδας κ. Ιάκωβο Κωσταντινιδη, πραγματοποίησαν απεγκλωβισμό και μεταφορά του συνοδηγού του αυτοκινήτου, που φορούσε τη ζώνη του, καθώς επίσης έδειξαν τις ενέργειες που πραγματοποιούν για την ασφαλή μεταφορά του μοτοσυκλετιστή που φορούσε το κράνος του. Τα δύο αυτά θύματα του τροχαίου, σύμφωνα με το σενάριο της επίδειξης, επέζησαν από το τροχαίο δυστύχημα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός του οδηγού του αυτοκινήτου, ο οποίος σύμφωνα πάντα με το σενάριο της επίδειξης δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας και δεν επέζησε από τη σύγκρουση. Για τον απεγκλωβισμό του κόπηκε το ταμπλώ και ο ουρανός του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε για την επίδειξη. Το θέαμα της μεταφοράς του «νεκρού» από το ατύχημα ήταν σοκαριστικό και σύμφωνα με τους υπευθύνους αυτή η επιλογή έγινε προκειμένου μέσω του σοκ της επίδειξης να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι οδηγοί στα θέματα της ασφαλούς οδήγησης.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια των περιοδικών Moto Τρίτη και About, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες που συμμετείχαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Αναφερόμενος στην ασφαλή οδήγηση τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε πολύ δρόμο στους τομείς της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών και ότι τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλουν τα μέγιστα για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)