Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Επιχορήγηση με επιταγές κατάρτισης ανέργων


Από το γραφείο της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη ανακοινώνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση και για την Κοινωνική Ένταξη ευάλωτων ομάδων. 
θα δημοσιεύσουν άμεσα Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ανέργων σε δράση κατάρτισης για την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων χρήσης τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφοριών με τη μέθοδο της επιταγής και Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε
Α) Το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφοριών (ΤΠΕ) θα υλοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Για την ολοκλήρωση του προγράμματος τα ΚΕΚ θα παρέχουν στους καταρτιζόμενους και τη δυνατότητα πιστοποίησης από Φορείς Πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων στη χρήση ΤΠΕ που αποκτήθηκαν από αυτούς κατά τη διάρκεια της κατάρτισης. Δικαιούχοι-ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι που θα επιλεγούν και θα ενταχθούν από τον ΟΑΕΔ στο Μητρώο Δικαιούχων με συγκεκριμένα κριτήρια (ηλικία και διάρκεια ανεργίας) μέσω μοριοδότησης, αφού υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στην ειδική ιστοσελίδα της δράσης. Για τους επιδοτούμενους ανέργους γίνεται αναστολή του επιδόματος ανεργίας για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτισή τους. Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος κατάρτισης αποτελεί ημερομηνία αναστολής του επιδόματος ανεργίας, το οποίο δικαιούνται να συνεχίσουν να λαμβάνουν από την επομένη της ολοκλήρωσης της συμμετοχής τους στη δράση. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κατάρτιση συνυπολογίζεται στο χρόνο επιδότησης της ανεργίας τους. Ο αριθμός των ωφελουμένων-δικαιούχων επιταγών κατάρτισης που θα συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης ανέρχεται περίπου σε 20.000 άτομα. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και στο Μητρώο Δικαιούχων έχουν οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνεργοι που έχουν παρακολουθήσει ή παρακολουθούν άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που οδηγεί σε πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων ΤΠΕ. Κάθε δικαιούχος, εφόσον ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης των δεξιοτήτων του, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία πεντακόσια (500€) ευρώ. Οι καταρτιζόμενοι υποβάλλονται σε αξιολόγηση τόσο κατά την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτού. Μετά την επιτυχή αξιολόγηση δίδεται σε κάθε καταρτιζόμενο βεβαίωση παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης.
Β) Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση και για την Κοινωνική Ένταξη για ευάλωτες ομάδες έχουν ως πεδίο αναφοράς τις τοπικές αγορές εργασίας και επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ωφελουμένων, αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής, για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας, με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους. Έμφαση θα δοθεί τόσο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της υπάρχουσας τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και στη διεύρυνση αυτής, μέσω της υποστήριξης και ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών και της ανάδειξης νέων βιώσιμων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Επίσης, δυνητικοί ωφελούμενοι μπορεί να είναι οι εγγεγραμμένοι σε ειδικό κατάλογο του ΟΑΕΔ, εκτός μητρώου ανεργίας.
Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι των Τοπικών Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες ομάδες θα πρέπει επιπρόσθετα να εμπίπτουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες :
·         Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα.
·         Άτομα με αναπηρία.
·         Ψυχικά ασθενείς.
·         Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.
·         Γυναίκες θύματα κακοποίησης / θύματα trafficking.
·         Διαφορετικές φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες (μετανάστες, παλλινοστούντες, πρόσφυγες).
·         Άτομα με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες – ROM.
·         Αιτούντες άσυλο.
·         Αποφυλακισθέντες.
·         Πρώην χρήστες ουσιών.
·         Οροθετικοί.
·         Άστεγοι.
·         Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας / απειλούμενα από φτώχεια.

Η ενεργοποίηση των δυο επιδοτούμενων προγραμμάτων θα βοηθήσει στην ανάσχεση της ανεργίας και στην επανένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στον παραγωγικό ιστό της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)