Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ποιά κόμματα ζητούν την ψήφο μας την Κυριακή


 


Συνολικά 19 κόμματα  ή εκλογικοί συνδυασμοί  και 58 ανεξάρτητοι- μεμονωμένοι υποψήφιοι συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 17ης Ιουνίου. Ο αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται σε 4.873 άτομα. Στις εκλογές του Μαϊου,  συμμετείχαν 31 συνδυασμοί, 52 ανεξάρτητοι υποψήφιοι και 6.500 υποψήφιοι.




-Νέα Δημοκρατία: Πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς. Στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 18,85% και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Διεκδικεί την πρωτιά στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και τη διακυβέρνηση της χώρας.  Ενσωμάτωσε στις δυνάμεις του και το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Ντόρα Μπακογιάννη) αλλά και υποψήφιους βουλευτές που αποχώρησαν από ΛΑΟΣ και  τους Ανεξάρτητους Έλληνες προκειμένου να σχηματιστεί το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό μέτωπο. Τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και υπέρ της τήρησης των υποχρεώσεων της δανειακής σύμβασης με ισοδύναμα μέτρα για σημαντικές βελτιώσεις υπέρ των χαμηλόμισθων και της ανάπτυξης, μετά από διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με άλλες «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

-ΣΥΡΙΖΑ/ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο: Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας. Στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 16,78% και αναδείχθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διεκδικεί την πρωτιά για να σχηματίσει κυβέρνηση που θα  ανατρέψει δανειακές συμβάσεις μέσα από τη Βουλή. Τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη, αναγνωρίσει τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες δηλώνει ότι θα τηρήσει, αλλά και θα τις διαπραγματευθεί (παράταση χρόνου κλπ). Ζητά ψήφο για να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς νέα αναμέτρηση. Συμμετέχει για πρώτη φορά ως κόμμα και όχι ως συνασπισμός κομμάτων, για να μπορεί να διεκδικήσει το «μπόνους» των 50 εδρών, εάν αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές.

-Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα: Πρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 13,18% και αναδείχθηκε τρίτη, ρυθμιστική δύναμη. Τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και υπέρ της τήρησης των υποχρεώσεων της δανειακής σύμβασης με σημαντικές βελτιώσεις στους όρους. Δηλώνει ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον άλλαξε και επιτρέπει σημαντική αναδιαπραγμάτευση . Ζητά ψήφο να αναδειχθεί πάλι 3η δύναμη και ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση και χωρίς κινδύνους για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

-Ανεξάρτητοι Έλληνες : Πρόεδρος, Πάνος Καμμένος. Στις προηγούμενες εκλογές αναδείχθηκε 4η δύναμη με 10,60%. Συνεργάζεται με το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών (Γ. Δημαράς). Τάσσεται κατά των Μνημονίων και την «κατοχή» της Ελλάδας, κατά του δικομματισμού, υπέρ της τιμωρίας των ενόχων του πολιτικού συστήματος. Ζητά ψήφο για να καταστεί 3ο κόμμα, ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων και λέει «ναι» σε συνεργασίες υπό τον όρο ότι θα καταγγελθεί το Μνημόνιο και θα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

-Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: Γ. Γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα. Στις προηγούμενες εκλογές έλαβε την 5η θέση με 8,48%. Τάσσεται κατά της Ε.Ε, των Μνημονίων και όλων των δανειακών υποχρεώσεων. Θεωρεί ότι στην κάλπη δεν κρίνεται η ριζική αλλαγή, αλλά να υπάρχει ένα ισχυρό αντίβαρο χωρίς παλινωδίες που θα δώσει κοινοβουλευτική δύναμη στο λαό. Δε συνεργάζεται μετεκλογικά με κανέναν.

-Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή: Πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 6,97% και αναδείχθηκε 6η δύναμη. Πρόεδρος, Νίκος Μιχαλολιάκος. Δηλώνει το κόμμα του «ελληνικού εθνικισμού»,  μάχεται για την «κάθαρση και επανελλήνιση της χώρας» με φασιστικές πρακτικές που εκδηλώθηκαν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδους.

-Δημοκρατική Αριστερά: Πρόεδρος, Φώτης Κουβέλης, με συνεργαζόμενα στελέχη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 6,11% και αναδείχθηκε 7η δύναμη. Τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε και στο ευρώ και υπέρ της σταδιακής απαγκίστρωσης από τις ρυθμίσεις των δανειακών συμβάσεων και του Μνημονίου χωρίς κινδύνους για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ζητά ψήφο για αναδειχθεί σε ρυθμιστική 3η δύναμη, που δεν θα επιτρέψει νέα εκλογική αναμέτρηση. Δηλώνει πως θα συνεργαστεί για μια κυβέρνηση δημοκρατικής, αριστερής λύσης  στη βάση γραπτής προγραμματικής συμφωνίας.

-Οικολόγοι Πράσινοι: Διαθέτει συλλογική ηγεσία. Στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσαν 2,93% και για ελάχιστες ψήφους  δεν εισήλθαν στη Βουλή. Τάσσεται κατά των Μνημονίων και ζητά σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ζητά την καταδίκη του πολιτικού πελατειακού κράτους σε δημοκρατική κατεύθυνση. Έχει εναλλακτικές, πράσινες προτάσεις και για το κράτος και για την ανάπτυξη. Έχει «κουλτούρα» συνεργασιών στο δημοκρατικό χώρο. Ζητά ψήφο για να μπει στη Βουλή, συμβάλλοντας για την ανάδειξη κυβέρνησης αντιμνημονιακού χαρακτήρα, στη βάση συμφωνίας συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

-Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ): Πρόεδρος, Γιώργος Καρατζαφέρης. Στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε 2,90% και για λίγες ψήφους έμεινε έξω από το Κοινοβούλιο. Τάσσεται κατά των Μνημονίων, λέει «όχι στον ραγιαδισμό, ναι στον Ευρωπαϊσμό»,  δηλώνει «ορθόδοξα» λαϊκό, ελληνοκεντρικό κόμμα. Δηλώνει γνήσιος εκπρόσωπος του «πατριωτικού μετώπου» με κοινοβουλευτικούς όρους. Έχει κουλτούρα συνεργασιών και δηλώνει ότι εάν μπει στη Βουλή, δεν θα αφήσει τη χώρα να οδηγηθεί σε νέα εκλογική περιπέτεια.

-Δημιουργία ξανά!- Δράση –Φιλελεύθερη Συμμαχία:  Στις προηγούμενες εκλογές το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα «Δημιουργία Ξανά» συγκέντρωσε  2,15% και μαζί με το 1,80% που συγκέντρωση η Δράση – Φιλελεύθερη Συμμαχία, συνασπίστηκαν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά και του εκλογικού συνδυασμού , ο  Θάνος Τζήμερος. Δηλώνει κόμμα φιλελεύθερο, κόμμα ευρωπαϊστών,  υπέρ μιας ανοιχτής αγοράς, μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Τάσσεται υπέρ της Ε.Ε και της υλοποίησης των υποχρεώσεων των δανειακών συμβάσεων. Ζητά ψήφο για να μπει στη Βουλή και να συμβάλλει σε συνεργασία των φιλο- ευρωπαϊκών δυνάμεων.

- ΑΝΤΑΡΣΥΑ- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή- Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας: Στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε 1,19%, πρώτο σε δύναμη από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα που τάσσονται κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ και των συμφωνιών με το διεθνές κεφάλαιο. Διαθέτει συλλογική  ηγεσία. Προεκλογικά, εντάχθηκαν  σε αυτό και δυνάμεις από άλλα κόμματα που δε συμμετέχουν στις εκλογές. Τάσσεται κατά των Μνημονίων, υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, την έξοδο από τις «αγορές».

-Κόμμα Ελλήνων Πειρατών: Πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα στην Ελλάδα (διεθνώς υπάρχει σε 81 χώρες) συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές 0,51% . Διαθέτει συλλογική ηγεσία. Δεν τοποθετείται πάνω στον «ξεπερασμένο άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά», αλλά τάσσεται υπέρ της άμεσης δημοκρατίας με δημοψηφίσματα. Δηλώνει πως αποτελεί το «νέο λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας» εξασφαλίζοντας σε κάθε πρόσωπο τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα, να συμμετέχει ψηφιακά, να ζει με αξιοπρέπεια και να αποφασίζει για το κοινό μέλλον.

-Κίνημα Δεν πληρώνω: Πρωοτεμφανιζόμενο ως κόμμα, συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό 0,88%. Διαθέτει συλλογική ηγεσία. Δηλώνει πώς αποτελεί ένα πολιτικό κίνημα ανυπακοής και αντίστασης για δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλα τα αγαθά που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωσή του. Αγωνίζεται ενάντια στα χαράτσια, μέχρι την «ανατροπή».

-Ένωση Κεντρώων: Πρόεδρος, Βασίλης Λεβέντης. Στις προηγούμενες εκλογές, συγκέντρωσε το ποσοστό του 0,61%, ενώ μετέχει πολλά χρόνια στις εκλογικές αναμετρήσεις.  Τάσσεται υπέρ της Ε.Ε η οποία δεν ευθύνεται για την πολύπλευρη κρίση που στην Ελλάδα οφείλεται στο ότι σπαταλήθηκαν από τους επιτήδειους. Κατηγορεί τα δύο κόμματα εξουσίας.  Τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής.

-Κοινωνία - Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια: Στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε 0,45%, ενώ έχει μετάσχει και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόεδρος, Μιχαήλ Ηλιάδης. Ζητά ακύρωση όλων των δανειακών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα, υποδουλώνουν το λαό και αναιρούν την εθνική κυριαρχία. άμεση στάση πληρωμών μέχρι τη λεπτομερή καταγραφή του χρέους και απόδοση ευθυνών στους πολιτικούς.

-ΚΚΕ (μ-λ)- Μ-Λ ΚΚΕ Αποτελεί εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων. Συλλογικές ηγεσίες. Τάσσεται κατά  των Μνημονίων, κατά της εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ και κατά των αριστερών και δεξιών κομμάτων της βουλής. Στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε 0,25% και στην παρούσα αναμέτρηση συγκεντρώνει και άλλες δυνάμεις του εξωκοινοβουλευτικού κομμουνιστικού χώρου.

-Κόμμα Φιλελευθέρων: Πρόεδρος, Μανώλης Καλλιγιάννης. Στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε 0,06% αλλά μετέχει σταθερά στις εκλογικές αναμετρήσεις. Θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση πρέπει ν’ ανατραπεί και ότι έχουν ευθύνη όλα τα Κόμματα της  Βουλής. Το κόμμα, με σαφείς αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο, θεωρεί ότι «102 χρόνια έχει τις ίδιες αξίες, την ίδια εντιμότητα και την ίδια υπεύθυνη εθνική-πατριωτική θέση».

- Παναθηναϊκό Κίνημα (ΠΑΝ.ΚΙ): Επικεφαλής, Γιώργος Μπέτσικας. Στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε για πρώτη φορά και συγκέντρωσε 107 ψήφους. Τάσσεται ενάντια στο Μνημόνιο και τα Μνημονιακά κόμματα, ενάντια στο δικομματισμό και στο παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα.

-Εθνική Ελπίδα: Πρόεδρος, Γεώργιος Παπαδόπουλος. Νέο κόμμα που δεν μετείχε στις προηγούμενες εκλογές. Έχει χαρακτηριστικά Χριστιανικής, βασιλικής, εθνικοπατριωτικής ένωσης με σήμα τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)