Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ Χειρότερη κυβέρνηση η ακυβερνησία



Η ακυβερνησία είναι η χειρότερη κυβέρνηση. Αυτό υποστηρίζει μεταξύ ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παρούτογλου σε συνέντευξή του στα ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Πιστεύει ότι οι νέοι έχουν ρόλο να παίξουν και πρέπει να βγουν δυναμικά μπροστά. Η Πέλλα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να τα αξιοποιήσει  Η συνέντευξή του έχει ως εξής


ΕΡ:  Εκλογές  6  Μαΐου . Περίεργα αποτελέσματα, ανατροπές, αλλαγές πολιτικού σκηνικού. Ποια είναι η άποψη σας;
ΑΠ: Στις εκλογές της 6ης Μαΐου ζήσαμε την κατάρρευση του δικομματισμού. Για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική περίοδο τα δύο μεγάλα κόμματα πήραν τόσο μικρά ποσοστά. Παρόλα αυτά δε θεωρώ πώς το αποτέλεσμα ήταν τόσο περίεργο ή μη αναμενόμενο. Ήταν φανερό από ένα σημείο και μετά πως τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχουν μεγάλες απώλειες. Ο κόσμος έβγαλε την αγανάκτηση του, την οργή του και ψήφισε με γνώμονα το συναίσθημα. Η ιστορία θα δείξει αν ήταν σωστό ή λάθος. Απλά να πω  πως η ακυβερνησία είναι η χειρότερη κυβέρνηση.
ΕΡ: Μπήκατε σε ένα κόμμα θεωρητικά μεγάλο, το οποίο φάνηκε να πληρώνει συσσωρευμένα λάθη ετών. Φταίει για όλα το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ υπέστη την μεγαλύτερη τιμωρία, διότι κυβέρνησε την τελευταία διετία. Τα προβλήματα όμως που συσσωρεύτηκαν και έπρεπε να λυθούν από το ΠΑΣΟΚ, ήταν προϊόν  προηγούμενων πολιτικών εφαρμογών. Ναι το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη. Κυβέρνησε από το 1981 και ως το 2004 σχεδόν ανελλιπώς, πώς ήταν δυνατόν να μη γίνουν λάθη. Λάθη δε κάνουν μόνο αυτοί που δε δουλεύουν. Να μη ξεχνάμε όμως πως η οικονομική κατάσταση του Έλληνα όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν που επέτρεπε η πραγματική μας οικονομία. Τότε δεν  έφταιγε το ΠΑΣΟΚ;
Έπειτα φτάσαμε στην διακυβέρνηση της ΝΔ από το 2004 ως το 2009. Διάστημα όπου ζητήθηκε η απογραφή ( η οποία ήταν η αρχή του κακού ) , διπλασιάστηκε το δημόσιο χρέος και το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών έφτασε να έχει έλλειμμα 15%. Όταν το 2007 η Ελλάδα μέσα στην «τρελή χαρά» γιόρταζε δήθεν το Έτος Ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών παρουσίαζε έλλειμμα 15% του ΑΕΠ . Αυτό δεν ήταν πολιτικό έγκλημα; Το χρέος αυτό δε μπορούσε να διογκώνετε διαρκώς . Κάποτε έπρεπε να οριστικοποιηθεί , να συμμαζευτεί και να τεθούν οι όροι αποπληρωμής του. Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε και πέτυχε κούρεμα του χρέους κατά 106 δις ευρώ . Είμαστε η μόνη χώρα που κάναμε κούρεμα χρέους . Αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία. Αν συνυπολογίσουμε και την νέα δανειακή σύμβαση που υπεγράφη , τότε αντιλαμβανόμαστε πως σήμερα πληρώνει ο Έλληνας 2% επιτόκιο την ώρα που η Ιταλία και η Ισπανία πληρώνουν 6% και πως ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει 7,5 δις ευρώ λιγότερα για τόκους επί του χρέους. Αν η κρίση στην Ισπανία και την Ιταλία ξεσπούσε πριν την Ελληνική κρίση, σήμερα η κατάσταση στη χώρα, πολύ φοβάμαι πως δε θα ήταν ίδια. Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

ΕΡ: Οι συγκυρίες για έναν νέο που μαθαίνει αρχικά να προσφέρει, ήταν οι καλύτερες για εσάς;
Απ: Οι συγκυρίες φαινομενικά δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Από την στιγμή όμως που το πολιτικό σύστημα βρέθηκε σε αδιέξοδο, η ανάγκη να ασχοληθούν ενεργά νέοι άνθρωποι έγινε επιτακτική. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολιτεύτηκα στα 30 μου χρόνια, δείχνοντας παράλληλα και τον δρόμο σε άλλα νέα παιδιά. Πιστεύω στους  νέους  ανθρώπους, που δεν έχουν αγκυλώσεις, δεσμεύσεις, που έχουν νέες ιδέες  και διάθεση να δώσουν και όχι να πάρουν .Αυτούς έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε.
ΕΡ: Τα θετικά που αποκομίσατε  είναι περισσότερα από τα αρνητικά ;
ΑΠ: Η απάντηση νομίζω πως είναι αυτονόητη. Ασφαλώς και τα θετικά ήταν περισσότερα . Γνώρισα πολλούς ανθρώπους , γνώρισα τον τρόπο σκέψης τους , τις ανάγκες τους και άκουσα  τα προβλήματα τους. Οι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να μιλούν και να αρχίσουν να ακούν. Πρέπει να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν  προβλήματα.
ΕΡ: Έχεις γεννηθεί μια μέρα μετά την πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981.Σημειολογικό βέβαια. Σημαίνει κάτι παραπάνω για σένα ;
ΑΠ: Το στοιχείο αυτό είναι καθαρά συγκυριακό. Μεγάλωσα σε αριστερό περιβάλλον και απλά ταίριαξε η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ με τα πιστεύω μου. Το γεγονός ότι γεννήθηκα στις 19/10/1981 ίσως να με επηρεάζει  ψυχολογικά αλλά η επιλογή μου ήταν συνειδητή.
ΕΡ: Οι νέοι άνθρωποι δείχνουν να αποστασιοποιούνται από την πολιτική. Είναι έτσι ή είναι μύθος.
ΑΠ: Η αλήθεια είναι πως οι νέοι δεν έπαιξαν ως τώρα τον ρόλο που θα έπρεπε να έχουν παίξει στην πολιτική σκηνή. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Σήμερα οι συνθήκες είναι τόσο ώριμες όσο ποτέ για να αναλάβουν οι νέοι πρωτοβουλίες . Φρέσκα μυαλά και νέες ιδέες είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα. Αυτό θα είναι το σωσίβιο του πολιτικού συστήματος. Ενός πολιτικού συστήματος όμως που θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.
ΕΡ: Ο κόσμος δείχνει να πείθεται για την οικονομική κατάσταση ή θεωρεί ότι υπάρχουν υπερβολές;
ΑΠ:  Κάθε ορθολογικά σκεπτόμενος άνθρωπος νομίζω πως αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι το κράτος για να καλύψει τις υποχρεώσεις του πρέπει να δανειστεί από εξωτερικές δυνάμεις. Αυτό όμως δεν είναι παρηγοριά για τον αγρότη , που σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες , κυρίως οικονομικές ή για τον άνεργο ή για τον άστεγο. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω σ’ αυτά τα σοβαρά προβλήματα και να βρει λύση.
ΕΡ: Τι μπορεί να πει  ένας νέος πολιτικός σε όλο αυτό το κλίμα αμφισβήτησης και απαξίωσης που διαφαίνεται;
Απ: Ο κόσμος απαξίωσε όντως τους πολιτικούς γιατί δε μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα .  Σε καμία περίπτωση δε λέω πώς όλοι φταίνε. Κάτι τέτοιο όμως εισέπραξε ο κόσμος. Για παράδειγμα στην Ελλάδα των τόσων προβλημάτων ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την σπατάλη του κράτους κάτι που έπρεπε να γίνει εξαρχής . Αυτό δείχνει πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση και πως κάποιοι σκέφτονται το πολιτικό κόστος . Οι νέοι άνθρωποι όμως δε σκέφτονται ή δεν θα πρέπει να σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν βούληση , αποφασιστικότητα  και να λένε την αλήθεια. Έτσι θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου.
Εδώ θα ήθελα να προσθέσω και κάτι που το περιέλαβα και στο προεκλογικό μου φυλλάδιο. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα στην Ελλάδα , να δούμε την οικονομία του κάθε νομού ξεχωριστά. Κάθε νομός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά  και τα δικά του συγκριτικά  πλεονεκτήματα τα οποία και πρέπει να εκμεταλλευτούμε για την κατά τόπους ανάπτυξη. Για παράδειγμα ο νομός Πέλλας έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και αν αξιοποιήσουμε σωστά αυτό το πλεονέκτημα, τότε θα έχουμε σημαντικά οικονομικά οφέλη για όλο το νομό . Επίσης η περιοχή μας είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της ,  αγροτική σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα . Άρα θα πρέπει  άμεσα , να εστιάσουμε μεμονωμένα  στα πλεονεκτήματα της Πέλλας και να βρούμε τρόπο να δώσουμε πνοή στον δικό μας αγρότη , στο δικό μας άνεργο και στο δικό μας επαγγελματία . Με λίγα λόγια πρέπει σε πρώτη φάση  να θέσουμε τους όρους  για το πώς θα αυξήσουμε το ΑΕΠ της Πέλλας . Αν θέλουμε το καλό της χώρας , τότε αυτό πρέπει να γίνει σε κάθε νομό.
ΕΡ: Μπορεί το ΠΑΣΟΚ όπως είναι να εμπνεύσει ξανά τον μέσο πολίτη;
ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι είναι το μόνο κόμμα που αντιλήφθηκε έγκαιρα αυτήν την ανάγκη της κοινωνίας .Στις εκλογές του  Μαΐου προχώρησε σε ανανέωση των ψηφοδελτίων του κατά 68% ,τοποθετώντας νέους ανθρώπους σε όλα τα ψηφοδέλτια. Ο πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανανέωση . Επίσης σήμερα είναι  ο μοναδικός που λέει την πλήρη αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της χώρας. Άρα πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει σιγά - σιγά τις βάσεις για να ξαναπαίξει τον κυρίαρχο ρόλο που του αρμόζει στα πολιτικά δρώμενα .


7 σχόλια:

  1. τι παθατε οι αντιδημαρχοι με τις συνεντευξεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TO ΠΑΣΟΚ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Ο ΚΑΘΕ ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για τον μικρούλη νικολάκη το καλό παιδί16 Ιουνίου 2012 στις 1:23 π.μ.

    Mικρέ κερνάω σοκολάτα, χυμούλη και αν ακούς τον μπαμπάκα σου θα γίνεις κάποτε μεγάλος. Γιά πές μου τι βαθμούλη πήρες τώρα που έκλεισε το σχολείο σου; Η δασκάλα σου είπε να είσαι καλό παιδάκι; να ακούς τούς μεγαλυτέρους σου ή μόνο τόν μπαμπακούλη σου; κοίταξε όμως και τ' άλλα παιδάκια πώς περνούν δεν έχουν ούτε ψωμάκι ούτε γαλατάκι Νικολάκη παιδί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. MIA XARA EINAI TO PAIDI KAI AN DEN TON PATE NA MIN SXOLIAZETAI.. GIATI VAZETAI ANONUMOS GIATI FOVASTE?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)