Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Περικοπές θέσεων εργασίας



 
 ΕΡΩΤΗΣΗ Θ. ΤΖΑΚΡΗ  ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ





Συζητήθηκε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου  στη Βουλή η Επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη σχετικά με τις φετινές περικοπές θέσεων εργασίας στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα των Δήμων παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών. Χ. Αθανασίου.
Η Θ.Τζάκρη αναπτύσσοντας την ερώτησή της ανέφερε στον υπουργό ότι η συγκεκριμένη απόφαση εμφορείται από υψηλό βαθμό οικονομικού ανορθολογισμού, καθώς οι θέσεις εργασίας που περικόπτονται είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, καλύπτονται δηλαδή από τα δίδακτρα των μαθητευόμενων, τα οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σ’ αυτές τις υπηρεσίες ακόμα και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ , επιπλέον, εκτός από την οιονεί απόλυση ή άρνηση ανανέωσης των συμβάσεων χιλιάδων εκπαιδευτικών -κυρίως μουσικών- και προπονητών στερεί τη δυνατότητα πρόσβασης της νέας γενιάς σε ένα θεμελιώδες παιδαγωγικό έργο και τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους ανθρώπους να έχουν μια δημιουργική εξωσχολική ενασχόληση, με τον κίνδυνο να αυξηθούν οι περιπτώσεις αποκλίνουσας συμπεριφοράς, τείνοντας έτσι να δώσει στην οικονομική κρίση που διανύουμε χαρακτήρα κοινωνικής και πολιτιστικής κρίσης.
Όπως ανέφερε η βουλευτής, το επίπεδο της ευημερίας μιας χώρας δεν μετράται μόνο από το επίπεδο των παροχών του κράτους πρόνοιας, ή την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά και από τις δυνατότητες που προσφέρει το κράτος συντεταγμένα στους νέους ανθρώπους για την σφαιρική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα καλλιτεχνικά προγράμματα και τα προγράμματα των ωδείων των Δήμων που προσφέρουν εξωσχολικές δραστηριότητες σε χιλιάδες νέα παιδιά.
Κλείνοντας η κ. Τζάκρη  ρώτησε τον υπουργό ποια οικονομική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η κατάργηση αυτών των ιδιαίτερα ωφέλιμων για τη νέα γενιά της χώρας μας προγραμμάτων και τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας που περικόπηκαν.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απαντώντας στην ερώτηση της κ. Τζάκρη ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Αθανασίου ανέφερε ότι η διαδικασία πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού θα προχωρήσει, με μεγάλη όμως καθυστέρηση, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, την οποία απέδωσε στη δυστοκία ερμηνείας του νομικού καθεστώτος που διέπει τις προσλήψεις του εν λόγω προσωπικού από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, προκαλώντας την αντίδραση της κ. Τζάκρη, η οποία ανέφερε στη δευτερολογία της ότι δεν χρειαζόταν να φτάσουμε ως εδώ για να διαπιστώσουμε αυτό που ξέραμε από την αρχή και ότι το Υπουργείο έπρεπε να φροντίσει εγκαίρως να τακτοποιήσει τις όποιες εκκρεμότητες είχε, ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα τόσες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, να χαθούν τόσες ώρες δραστηριοτήτων, οι κατατακτήριες εξετάσεις για την ένταξη των μαθητών στα τμήματα να μην έχουν γίνει, να μην έχουν γίνει καν εγγραφές και οι εξετάσεις του Ιανουαρίου στα ωδεία να μην προλαβαίνουν να γίνουν. Το Υπουργείο γνώριζε το πρόβλημα, ανέφερε η κ. Τζάκρη, και θα έπρεπε να αντιδράσει πολύ νωρίτερα. Και προέτρεψε τον αρμόδιο υπουργό να μην χαθεί και άλλος χρόνος, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι θέσεις αυτές δεν υπόκεινται στον περιορισμό των προσλήψεων και ότι φυσικά δεν επαρκούν οι εκατόν πενήντα θέσεις που έχουν  εγκρίνει έως τώρα, γιατί μόνο οι μουσικοί στα ωδεία είναι περί τους δύο χιλιάδες.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ο περιορισμός των οχτακοσίων θέσεων και θα δοθούν όσες θέσεις ζητήσουν οι Δήμοι με την προϋπόθεση ότι δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός τους, αμείβονται δηλαδή ανταποδοτικά. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανέφερε, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις εκατόν πενήντα έξι αιτήματα για θέσεις γυμναστών, των οποίων η έγκριση εκκρεμεί επιπλέον στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να επιστρέψουν ξανά στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Όσον αφορά τις συμβάσεις έργου, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν τέτοιες συμβάσεις, τις οποίες οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις διαβιβάζουν στο ΑΣΕΠ για έλεγχο. Στην παρούσα φάση αναμένουμε, όπως είπε, από το ΑΣΕΠ τις καταστάσεις με τα ονόματα που τους έστειλαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να προωθηθούν στους Δήμους.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)