Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ομιλία στην Βουλή Διονύση Σταμενίτη για τον προυπολογισμό του 2013




Η συγκρότηση μίας τρικομματικής Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας,  όπως η σημερινή του Αντώνη Σαμαρά, είναι πρωτόγνωρη για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών.
Και είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση καλείται, σε τόσο σύντομο χρόνο, να σώσει τη χώρα από την καταστροφή, να δώσει απαντήσεις,  συνολικά,  σε όλα τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της  και συγχρόνως να δημιουργήσει  προοπτική και ελπίδα σε έναν λαό που δοκιμάζεται.
Περίοδος χάριτος ή ανοχής δεν υπήρξε, παρά μόνο η βεβαιότητα ότι η αποτυχία της θα σήμαινε και την αποτυχία της χώρας με την είσοδό της σε μία καταστροφική περιπέτεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Σήμερα αποφασίζουμε για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού και της γιγαντιαίας προσπάθειας για να σωθεί η χώρα. Για να εισπράξει την επόμενη ζωτικής σημασίας δόση, να τελειώσουν δια παντός οι συζητήσεις περί εξόδου από το ευρώ, να αλλάξει καθοριστικά το ίδιο το κράτος και να αρχίσει η πορεία ανάταξης της οικονομίας. Έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας για ανάπτυξη και για τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας. 

Ο Προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και ειλικρινής και διαφαίνεται το τέλος του καθοδικού κύκλου της Οικονομίας. Σήμερα πλέον, υπάρχουν μικρά αλλά θετικά, δείγματα ανατροπής της στασιμότητας και του συνολικού αδιεξόδου της οικονομίας των τελευταίων χρόνων. Αυτά σε συνδυασμό με τις διαθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις θα διαμορφώσουν μεγαλύτερες θετικές προσδοκίες για την οικονομία μας.
Σήμερα η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι μία ακόμη απόφαση μας, για να προχωρήσουμε με σχέδιο, ενότητα και αισιοδοξία προς την έξοδο της χώρας από την κρίση.  Και μάλιστα να προχωρήσουμε μπροστά αποφασιστικά και επιταχύνοντας. Υπάρχουν ενδείξεις αισιοδοξίας πως η οικονομία μας θα εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά το 2014, είναι στο χέρι μας να γίνουν όλες οι διαθρωτικές αλλαγές , οι μεταρρυθμίσεις και να αλλάξουμε όλα όσα πρέπει και να συνεχίσουμε αξιόπιστοι έναντι των εταίρων μας την πορεία μας μέσα από το ευρώ, προς την οριστική έξοδο από την κρίση.  Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον και στη χαλάρωση φορολογικών  μέτρων και στην αποκατάσταση συντάξεων και επιδομάτων.

Η κυβέρνηση  έχει πολύ δουλειά μπροστά της και πάρα πολλά να κάνει, θα πρέπει να προωθήσει την αναδιοργάνωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας για να συρρικνωθεί εκείνο το κομμάτι της, που δεν είναι ανταγωνιστικό. Και με την απόλυτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με σχεδιασμό να ενισχύσει σημαντικά αυτό που είναι ανταγωνιστικό και εξωστρεφές. Είναι ανάγκη να υπάρξει, το ταχύτερο,  αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών για να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή μας. 
Οι περιορισμένοι πόροι  του κρατικού προϋπολογισμού δεν επιτρέπουν πλέον να συντηρούνται αντιπαραγωγικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα η αναδιάρθρωση και η κατάργηση εκείνων που δεν αποδίδουν αλλά απορροφούν συνεχώς πόρους.
Είναι επίσης μεγάλη ανάγκη η κυβέρνηση να βρει άμεσα τους τρόπους και τις δράσεις ώστε οι συνέπειες της ύφεσης (από τις περικοπές)  και η μείωση του πραγματικού εισοδήματος να περιοριστούν αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, έχουμε μία επιλογή μόνο, να τρέξουμε και μάλιστα γρήγορα, κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, όσο καθυστερεί η εκταμίευση κλείνουν και άλλες επιχειρήσεις και άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους.
  Η χώρα, εμείς οι βουλευτές και η κοινωνία έχουμε το χρέος να δούμε κατάματα τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, να τα αναγνωρίσουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη μας για να μπορούμε να  τελειώνουμε με αυτά το ταχύτερο.
Δυστυχώς όμως, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα με όρους του παρελθόντος, με αφορισμούς εναντίον ενός συστήματος που οι ίδιοι συντηρούν με το λαϊκισμό και την λυσσαλέα αντίδραση τους σε κάθε αλλαγή και τομή. Αλλά και κάποιοι που επιδιώκουν την πολιτική τους επιβίωση εθελοτυφλώντας.

Ακούμε από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, ότι δεν έπρεπε να είχαν ψηφιστεί τα μέτρα την Τετάρτη, ότι όλα μαζί θα καταστρέψουν τη χώρα και άλλα πολλά με κυρίαρχο στοιχείο της ρητορικής τους,  την κινδυνολογία . Επίσης ακούσαμε και ακούμε να λένε ότι, θα πρέπει να καταγγείλουμε μονομερώς το χρέος. Δεν μας είπαν όμως, ποιες θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις για τη χώρα και για τους πολίτες εάν δεν περάσουν από τη βουλή όσα συμφωνήθηκαν, ούτε που θα βρισκόμασταν σήμερα εάν δεν είχε προχωρήσει μπροστά με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του Αντώνη Σαμαρά.

Πιστεύουν πραγματικά;  ότι εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, που σημαίνει αυτομάτως ακύρωση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, αθέτηση όλων των συμφωνημένων, άρα και μη καταβολή της δόσης που αναμένουμε, λύνονται τα προβλήματα της οικονομίας, του κράτους και των Ελλήνων πολιτών; 
Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι αν καταγγείλουμε το χρέος μονομερώς και πάμε σε άτακτη πτώχευση, θα σωθεί η χώρα; Το τι θα γίνει – δεν μας το περιέγραψαν ποτέ!. Είναι ώρα να αφήσουν τις ανέξοδες μαγκιές και το λαϊκισμό.
Αν όμως πιστεύουν ότι θα πείσουν  την Ε.Ε και τους εταίρους μας, όχι μόνο να μας συγχωρήσουν που δεν θα τηρήσουμε τις συμφωνίες και τους όρους, αλλά και να βρουν τον τρόπο να  παραμείνουμε στο ευρώ και να μας βοηθήσουν ώστε να αρχίσει η ανάπτυξη ευθύς αμέσως.  Τότε υπάχει άλλο είδους πρόβλημα.

Βέβαια αυτό το παραμύθι δεν το πιστεύει κανένας νοήμων άνθρωπος. Κανένας έλληνας πολίτης δεν θέλει να διακινδυνεύσει τις θυσίες που έχει κάνει,  οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο μόνο μέσα σε μία Ελλάδα ζωντανή, στην Ευρώπη και αποφασισμένοι να δώσει οριστικό και αμετάκλητο τέλος σε όλα αυτά που καθήλωσαν ή και σκότωσαν την παραγωγή,  σε όλα αυτά που εξέθρεψαν το τεράστιο δυσκίνητο και σπάταλο κράτος. Ένα κράτος συνέταιρο συμφερόντων, ομάδων και συντεχνιών, που χρόνια έζησαν πλουσιοπάροχα στις πλάτες του ελληνικού λαού και υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών του.
Οι θυσίες των ελλήνων δεν γίνονται για να μην  χάσουν τα προνόμια τους οι ωφελημένοι του συστήματος που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε. Ούτε για να παραμείνουν μόνιμοι πελάτες του κράτους, αυτοί που το καταχρέωσαν. Ο λαός μας δεν περνάει αυτή τη δοκιμασία για να συνεχίσει να πολεμιέται η ιδιωτική πρωτοβουλία και να απειλεί η αντιπολίτευση όσους θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας.

Η αξιοπιστία της χώρας μας που ανακτήθηκε μέσα σε λίγους μήνες, η σοβαρότητα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και η αποφασιστικότητα της να πάει τη χώρα μπροστά, μαζί με τα μέτρα που ψηφίστηκαν, τις  διαθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν και τον προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα, οδηγούν σε μία και μόνο κατεύθυνση, στη διάσωση της χώρας. Να σωθεί η Πατρίδα και να μπούμε στον δρόμο της ανάταξης της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξε ο λαός, αυτόν ακολουθεί η κυβέρνηση. Δεν είναι εύκολος, αλλά εγγυάται τη σταθερότητα, την ισότιμη συμμετοχή και τη συμπόρευση με την ευρωπαϊκή οικογένεια προς την έξοδο από την κρίση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)