Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ ΣΤΟ "ΣΤΡΑΒΟΠΟΤΑΜΟ"


 





Σε απόσταση περίπου  1500 μέτρων από τα βορειοδυτικά όρια της πόλης και στην περιοχή «Κρίβα Ρέκα», στο δρόμο για τη «Γερμανική Γέφυρα», το αποκρουστικό θέαμα των οκτώ κομμένων πλατανιών σοκάρει όποιον σέβεται και αγαπά στοιχειωδώς το φυσικό περιβάλλον.

Τα αποδεκατισμένα πλατάνια ηλικίας  60 έως 80 χρόνων  αποτελούν πλέον λείψανα από το θαύμα  που η μητέρα φύση έχτιζε επί δεκαετίες μέχρι να  το καταστρέψουν μέσα σε λίγο χρόνο τα αλυσοπρίονα των αδίστακτων λαθροϋλοτόμων...
Και επειδή τα πλατάνια δεν είναι ροδακινιές για να τα εξαφανίσεις από τη μια στιγμή στην άλλη και ακόμη περισσότερο επειδή ο τόπος του εγκλήματος δεν είναι απόμερος και απομακρυσμένος ιδιαίτερα, αφού, από εκεί διέρχεται πολυσύχναστος αγροτικός δρόμος, οπότε κάποιοι «είδαν και άκουσαν» , το θράσος των  δραστών προξενεί μεγάλη εντύπωση.
Όσο για τα κίνητρα ,ίσως η συγκυρία της οικονομικής κρίσης και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να μην αποτελούν από μόνες τους μιαν επαρκή αιτιολόγηση της βάρβαρης αυτής πράξης, αφού ,όπως είναι γνωστό στους καλλιεργητές γης, η παρουσία των πλατανιών είναι ανεπιθύμητη όταν αυτά «κλέβουν» το απαραίτητο για την παραγωγικότητα των καρποφόρων δένδρων ( όπως, για παράδειγμα, είναι οι κερασιές)  φως του ήλιου.
 Έτσι,αν πάρουμε υπ΄όψη και τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες ξύλευσης για θέρμανση, οι δράστες μπορεί να  πέτυχαν «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός.
Όπως όμως και να έχει το πράγμα ,το γεγονός καταγγέλθηκε από πολίτες στο Δασαρχείο Έδεσσας  που με τη σειρά του καλείται να βγάλει κάποια άκρη για τους δράστες αυτού του οικολογικού εγκλήματος.
Η οικονομική εξαθλίωση την οποία βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά και η αδυναμία κάλυψης των υπέρογκων δαπανών για θέρμανση , δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να προσφέρουν άλλοθι στον εκάστοτε παραβάτη που είτε  για να  επιβιώσει είτε για να κερδοσκοπήσει από την  παράνομη υλοτόμηση εγκληματεί απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)